Šport
13 ogledov

Rokometaši pred velikim izzivom

Miro Požun SAD Žurnal24 main
Na sedežu Rokometne zveze Slovenije je vodstvo moške rokometne reprezentance javnost seznanila s programom in potekom zaključnih priprav na EP na Norveškem.
 

Širši seznam reprezentantov za EP:

Ognjen Backovič (Teucro, Špa), Jure Dobelšek (Gorenje), Vasja Furlan (Celje Pivovarna Laško), Dragan Gajič (Celje Pivovarna Laško), Rok Ivančič (Casarano, Ita), Boštjan Kavaš (Gorenje), Vid Kavtičnik (Kiel, Nem), Robi Konečnik (Gold Club), David Koražija (Gold Club), Miladin Kozlina (Celje Pivovarna Laško), Goran Kozomara (Aalborg, Dan), Beno Lapajne (Aragon, Špa), Zoran Lubej (Antequera, Špa), David Miklavčič (Trimo Trebnje), Matjaž Mlakar (Gorenje), Jure Natek (Chambery, Fra), Aleš Pajovič (Ciudad Real, Špa), Dušan Podpečan (Kadetten Schaffhausen, Švi), Rok Praznik (Cimos Koper), Roman Pungartnik (Gummersbach, Nem), Uroš Rapotec (Cimos Koper), Aljoša Rezar (Celje Pivovarna Laško), Luka Ščurek (Cimos Koper), Gorazd Škof (Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Celje Pivovarna Laško), Uroš Zorman (Ciudad Real, Špa), Luka Žvižej (Pick Szeged, Mad) in Miha Žvižej (Slovan).

Po zelo burnih zadnjih tednih, ko je moral trenerski stolček reprezentance Kasim Kamenica , po mnenju mnogih na spletkarski način prepustiti novemu selektorju Miru Požunu , je slednji objavil širši seznam igralcev, ki jih je povabil na priprave za evropsko prvenstvo. To bo med 17. in 27. januarjem na Norveškem, Slovenci pa se bodo v skupini A merili s Hrvaško, Poljsko in Češko. Požun je vabilo poslal 28 igralcem, med njimi tudi Romanu Pungartniku , s 673 goli na 165 reprezentančnih tekmah najučinkovitejšemu med povabljenimi.

Reprezentanti se bodo 25. decembra zbrali v Brežicah, kjer bodo v dveh dneh opravili tri treninge in se 27. decembra odpravili v Beograd, kjer bodo dan kasneje v hali Pionir odigrali prijateljsko srečanje z reprezentanco Srbije. Drugi del zaključnih priprav bodo rokometaši opravili na slovenski obali. V Kopru se bodo pomerili z reprezentancama BiH in Švedske, nato pa odpotovali še na Slovaško, kjer bodo 10. in 11. januarja 2008 v Bratislavi z gostiteljico odigrali dve srečanji. Odhod na Norveško bo sledil 15. januarja.

Novi selektor Miro Požun je na novinarski konferenci poslušal očitke sedme sile, čemu je potrebno kar naprej v izbrano vrsto klicati igralce, ki zavračajo nastop v reprezentančnem dresu. "Čutil sem dolžnost, da pokličem vse, ki igrajo v tujini. Iz pogovora sem zaznal vzrok, zakaj nekateri ne želijo obleči dresa reprezentance. Ob porazih na preteklih velikih tekmovanjih so bili preveč popljuvani in se nočejo spet znajti v takšni situaciji. Reprezentante bi morali imeti radi tudi takrat ko izgubijo, ne samo ko zmagajo," je dejal selektor, kateremu sta nastop zavrnila zvezdnika Renato Vugrinec in Aleš Pajovič .

"Želel bi si, da bi bilo naše sodelovanje plodno in korektno," je dejal Požun in dodal: "Na prvem seznamu z izjemo Romana Pungartnika ni igralca, ki ne bi šel čez roko mojega predhodnika Kasima Kamenice." To mu ne omogoča tudi skromen bazen kvalitetnih slovenskih igralcev: "Spisek je dokaj širok, vendar je razlika med igralci kar precejšnja. Mi smo mala država in nimamo ogromnega izbora igralcev. Poleg tega po sprejetju pravilnika, da lahko v slovenskih klubih igra šest tujcev, nekateri slovenski reprezentanti sedijo na klopi in namesto njih igrajo reprezentanti BiH-ja, Srbije in Hrvaške. Tudi zaradi tega so nekateri v formi padli, kar je velik minus za slovenski rokomet,“ je bil kritičen selektor.


Miro Požun © Saša Despot

 
V prvi fazi priprav, od 25. do 30. decembra je cilj vodstva preveriti nekatere igralce, ki konkurirajo za eno mesto in spisek skrčiti na 18 igralcev. Na EP bo odpotovalo 17 igralcev, 15 jih bo vodstvo prijavilo, dva pa bosta na tribuni čakala za eno mesto, ki bo bolj potrebno - po besedah Požuna bosta to vratar in en igralec v polju.

Časa za priprave je letos manj, veliko igralcev bo z udejstvovanji v svojih klubih končalo šele dobra dva tedna pred pričetkom EP-ja. Kako se bo s temi napori soočila slovenska reprezentanca? "Letos se prvenstvo začne 10 dni prej, kot prejšnja leta. To pomeni 10 dni manj priprav, tudi za regeneracijo ni časa. Telesno pripravo bomo poskušali vključiti v redno vadbo. Prvi del treninga bo posvečen kondiciji, drugi pa taktiki in tehniki,“ pravi Požun, ki bo zaključek priprav posvetil prvemu obračunu z neugodnimi Čehi: "Skupina je izredno zahtevna. Hrvaška in Poljska sta reprezentanci, ki sta v preteklosti osvajali najžlahtnejša odličja. Čehi so nam na predzadnjem SP v Tuniziji s svojo globoko obrambo 4-2 zadali velike probleme. Medtem so zamenjali selektorja, ki bo verjetno še kaj spremenil, vendar pa moramo biti zelo previdni, da nam kaj ne spodleti. V zadnjo fazi se bomo pripravljali na prvo in drugo tekmo. Glavna pozornost pa bo na prvi tekmi s Češko. Češka je reprezentanca, ki jo lahko premagamo. Proti njim moramo biti pravi na igrišču in zmagati," je pogovor zaključil Požun.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.