Šport
0 ogledov

Rokometni čarodej

Žurnal24 main
V petek se je zgodil najodmevnejši rokometni prestop tega poletja. Ivano Balić je iz španskega Portlanda San Antonia prestopil v Zagreb Croatio osiguranje in klubu prinesel nov zagon.
 

Preberite še ...

Balić v Zagreb

O njem se je govorilo že vse poletje, v petek pa je bil končno zaključen. Prestop Ivana Balića v Zagreb , namreč. Tudi če ne verjamete različnim ocenjevalnim komisijam praktično vseh največjih tekmovanj v zadnjem času, ki so ga izbrale za najkoristnejšega igralca. Tudi če se požvižgate na mnenje svetovne rokometne zveze, ki ga je razglasila za najboljšega rokometaša na našem planetu v letih 2003 in 2006 . Tudi če konec koncev prezrete zlato s SP na Portugalskem in OI v Atenah, srebro s SP v Tuniziji in EP na Norveškem, začnete verjeti, da je genij, rokometni čarodej, ko ga vidite igrati. Obilo užitkov.



Zagreb kot Real Madrid
Ko ima žogo v rokah Ivano Balić, je rokomet videti otroško preprosta igra. Vedno ima rešitev: zna streljati na tisoč in en način, iz skoka, s tal, iz boka, iz obrata, z odklonom. Njegov pregled nad igro, h kateremu je pripomoglo tudi treniranje košarke v mladih letih, je osupljiv. Ne ustavijo ga niti poškodbe niti ostri in včasih grobi prekrški nasprotnikov. Zagreb že ve, zakaj je za odškodnino postrgal še zadnje finančne rezerve in poklical na pomoč celo župana. Ne moremo se znebiti misli, da je princip prestopa Ivana Balića v Zagreb v nekem smislu podoben Beckhamovemu v Real Madrid. Gre za to, da je klub, ki je igralca sicer drago plačal, še več dobil. Vsaj v dolgoročnem smislu. Seveda Zagrebčani ne bodo prodajali majic z Balićevim priimkom na hrbtu tako masovno, kot so to pred leti počeli v Madridu, in ne bodo obnoreli azijskega trga. Vendar pa bo prihod rokometnega čarodeja zagotovo prinesel v mesto in državo evforijo, ki bo dala vetra v jadra samozavesti in ustvarila več kot spodbudno okolje za prodor med najboljše ekipe v Evropi.

Še iz časov, ko je imel veliko krajšo pričesko. © zvijezde.com

 
Srce in možgani obenem
In, navsezadnje, seveda ni prav vseeno, na katerem položaju imaš v ekipi vrhunske igralce. Če vrhunsko krilo ne dobi nobene žoge, preprosto ne more zabiti zadetka. Zagotovo ni naključje, da so zunanji igralci najdražji. Srednji zunanji pa ima še prav posebno vlogo: organizator igre pooseblja srce in možgane ekipe ter odloča, kako bo igra potekala. Kakovosten organizator igre naredi dobre tudi svoje soigralce, čeprav sam morda na igrišču ni najvidnejši. To Ivano počne sijajno, ko pa je treba, brez strahu prevzame odgovornost. Tega, da je vreden vsakega evra, se zagotovo zavedajo pri zagrebškem klubu. "Zares je dolgo trajalo, da smo se dogovorili, in priznam, da me je to zelo mučilo. Kljub temu se je vse rešilo na najboljši mogoči način. Tretje različice ni bilo, če ne bi podpisal za Zagreb, bi ostal v Pamploni, kjer sem preživel štiri čudovite sezone," je svoj podpis pospremil Balić, ki ga je doletela čast, da bo hrvaški zastavonoša na OI v Pekingu. "Cilji v novi sezoni? Lani se Zagreb za las ni uvrstil v polfinale Lige prvakov. Na svoje vprašanje si torej lahko odgovorite sami," se je namuznil Balić.

 
 

Niti malo nisem razmišljal, ko sem dobil Zagrebovo ponudbo.

Ognjen Backovič

 

Ognjen Backovič je z novim klubom zelo zadovoljen. © RZS

 
Backo Balićev sosed
Malce v senci največjega ulova pa so ostale druge tri Zagrebove okrepitve. Vratar Marin Šego , reprezentančni levi zunanji Tonči Valčić in naš Ognjen Backovič . "Niti malo nisem razmišljal, ko sem dobil Zagrebovo ponudbo," je za zurnal24.si dejal slovenski reprezentant in nadaljeval: "Zelo sem vesel, da bom lahko igral v klubu s takšnimi ambicijami. Dejstvo pa je, da bomo morali pljuniti v roke, saj še tako dobri igralci ne zagotavljajo uspeha na igrišču. Veliko zdajšnjih soigralcev poznam že od prej, predvsem z reprezentančnih obračunov s Hrvaško. Tudi Balića, s katerim sem se družil pri Renatu Vugrincu v Pamploni in na poroki mojega nekdanjega soigralca v Nemčiji Ivana Vukasa, ki mu je bil Balić poročna priča," je podpis triletne pogodbe pokomentiral Backovič, ki bo na levem zunanjem Balićev "sosed" na igrišču.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.