Šport
13 ogledov

Rola prvi lopar, za Izraelce dovolj že en sms

Trupej Kavčič Poljska Slovenija Vroclav novinarska konferenca Davisov pokal EPA
Slovenska teniška reprezentanca se bo ta konec tedna v Portorožu potegovala za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala. Njen tekmec bo Izrael.

Slovenija si je po tesni februarski zmagi nad Portugalsko zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini, z zmago nad Izraelom, ki je na papirju slabši tekmec, pa bi se lahko prvič v zgodovini potegovala za nastop med šestnajstimi najboljšimi ekipami na svetu.

Žal papir ne odraža realnega stanja. Slovenija ima tri igralce znotraj prvih 150 na svetu – Izrael le enega –, vendar je le en povsem pripravljen: Blaž Rola. Blaž Kavčič je bil pred tedni operiran, tako da še ni začel resneje trenirati, Grega Žemlja se z zdravstvenimi težavami srečuje že eno leto, nenastopanje Aljaža Bedeneta za državno selekcijo pa je zdaj že postala stalnica. Tako je četrti član Slovenije Janez Semrajc.

Kavčič: Naredil vse, kar je bilo v moji moči

Tako tudi kapetan Slovenije Blaž Trupej ne ve, na katere igralce bo lahko računal. Zagotovo je le, da je prvi igralec Rola v odlični formi, kar se tiče drugega igralca za dvoboje posameznikov, pa se bo kapetan odločil v četrtek pred žrebom ali celo v petek uro pred dvobojem. Kavčič je v torek odigral šele prvi niz za trening.

"Komaj 16 dni je od operacije. Nihče ni verjel, da bom tako hitro okreval, toda naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da se čim prej vrnem na igrišča. Bolečina je še prisotna, toda ni tako huda, da ne bi mogel igrati. Dejstvo pa je, da moram zdaj začeti praktično z ničle, saj sem dva tedna samo ležal v postelji. Prepričan sem, da bom v prihodnjih dneh dobro treniral in bil morda konec tedna pripravljen za en dvoboj," je na novinarski konferenci v Portorožu povedal Kavčič.

Čast igrati za reprezentanco

Trupej je dodal, da je glede prvega igralca – Blaža Role – vse jasno, da bo morda Kavčič zaigral v nedeljo, da bo Žemlja najverjetneje nastopil v igri parov, ostalo pa je podobno kot na prejšnjem dvoboju v Kranju še negotovo. Rola je za pot s turneje po Srednji Ameriki potreboval 36 ur in prišel naravnost v Portorož.

"Zame je velika čast igrati za slovensko reprezentanco. Ko sem na novinarski konferenci sedel poleg kapetana kot prvi igralec reprezentance, sem se šele zavedal odgovornosti in časti. Vseeno se ne počutim kot 'top' član ekipe. Grega in Blaž sta toliko naredila za to reprezentanco, da sta brez dvoma veliko pred mano. Sem v odlični formi in naredil bom vse, da se uvrstimo v nadaljnji krog," pravi Rola. Za razliko od Slovenije selektor Izraela Ejal Ran nima težav z odzivom igralcev.

Dovolj že kratko telefonsko sporočilo

"Igrati za izraelsko reprezentanco je velika čast za vsakega igralca in ni se še zgodilo, da bi kdaj kdo odpovedal udeležbo brez tehtnega razloga. Jaz igralcem samo pošljem kratko telefonsko sporočilo, kdaj in kje se dobimo," pravi Ran.

Njegov prvi varovanec je Dudi Sela, trenutno 61. na lestvici ATP. Drugi igralec za dvoboje posameznikov je Amir Weintraub (206.), preostala dva člana – Jonathan Erlich in Andy Ram – pa sta specialista za igro dvojic.

Dvoboji v Portorožu bodo potekali na peščenem igrišču številka 9 ŠRC Marine. V petek se bo prva partija začela ob 11. uri, v soboto so dvojice na sporedu ob 14.00, v nedeljo pa se bo znova začelo ob 11. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.