Šport
20 ogledov

Romanova po šestih letih prejela srebro

sonja roman london 2012 Tina Kosec/STA
Slovenska rekorderka Sonja Roman, ki je leta 2009 nastopila v finalu dvoranskega EP v Torinu in osvoila tretje mesto v teku na 1500 m, je danes na sedežu Atletske zveze Slovenije tudi uradno dobila v roke srebrno medaljo.

Romanova je eno mesto pridobila zaradi kazni, ki je zaradi dopinga doletela Ano Alminovo. Mednarodna atletska zveza je Rusinjo kaznovala, ker so bile v njenem biološkem potnem listu velika odstopanja od normalnih vrednosti. Zaradi dopinga so bili črtani vsi njeni dosežki od 16. februarja 2009. Evropska atletska zveza (EA) je sporočila, da so po sankciji Iaaf odvzeli njeno zlato medaljo, ki jo je osvojila leta 2009 v Torinu.

Zlato medaljo na 1500 m za EP 2009 je tako osvojila Španka Natalia Rodriguez (4:08,72), srebro Romanova (4:11,42), bron pa Irka Roisin McGettigan (4:11,58). S tem se je Romanova povzpela za eno mesto in postala evropska dvoranska podprvakinja, kar je ena najboljših uvrstitev slovenskih atletov na evropskih dvoranskih prvenstvih. Zlato je izmed slovenskih predstavnic osvojila le Jolanda Batagelj, ko je leta 2002 na Dunaju postavila dvoranski svetovni rekord na 800 m, drugi pa so bile še Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1996 v Stockholmu, Alenka Bikar na 200 m leta 2000 v Gentu in Marija Šestak v troskoku leta 2009 v Torinu.

V tej poletni sezoni bo prvič nastopila 29. maja v Nemčiji, kjer bo tekla na 1500 m. "Sezono bom začela na krajši razdalji. Kot sem dejala že lani pa bo glavni poudarek na 5000 m, kjer bom lovila tudi normo za svetovno prvenstvo v Pekingu. Kljub temu, da so norme zelo ostre, pa sem prepričana, da jo bom dosegla. Optimistično odhajam v sezono. Po letošnji dvoranski sezoni sem bila tri tedne na pripravah na Portugalskem. Vse poteka po načrtih in ne vidim ovire, da ne bi bila sezona uspešna," je priprave strnila Romanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.