Šport
26 ogledov

Ronaldo vreden več kot cela Irska

Ronaldo Portugalska Euro 2012 priprave Obidos žoga EPA
Sodeč po raziskavi brazilskega ekonomista Fernanda Pinta je reprezentanca Španije, ki bo na junijskem Euru 2012 branila naslov evropske prvakinje, na tržišču vredna skupno 653 milijonov evrov, kar je največ od vseh udeleženk turnirja na Poljskem in v Ukrajini. Samo Portugalec Cristiano Ronaldo pa je vreden več kot celotna ekipa Irske.

Španska reprezentanca ima na nogometnem tržišču pred začetkom Eura 2012 najdražje nogometaše, je pokazala raziskava brazilskega ekonomista Fernanda Pinta, ki jo je opravil za družbo Pluriconsultoría. Pinto je izračunal, da je 23 nogometašev, ki bodo španske barve branili na Poljskem in v Ukrajini, skupno vrednih kar 653 milijonov evrov.

To je skorajda 200 milijonov več, kot so na tržišču vredni nogometaši drugouvrščene Nemčije (469). Sledita Anglija (394) in Portugalska (332). Od 21 najdražjih nogometašev, ki bodo sodelovali na prihajajočem Euru (skupno jih bo igralo 368), jih je kar devet Špancev, ki imajo povprečno vrednost 28,4 milijona evrov. Med 21 najdražjimi je od Angležev denimo le Wayne Rooney (65 milijonov), od Portugalcev pa le Cristiano Ronaldo (90) in Nani (33). Italijanov ni.

Vseh 16 reprezentanc naj bi bilo skupaj vrednih tri milijarde in 756 milijonov evrov, kar evropsko prvenstvo uvršča na tretje mesto najdražjih tekmovanj, za svetovnim prvenstvom in Ligo prvakov. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki so namreč igrali nogometaši v vrednosti petih milijard in 300 milijonov evrov (Liga prvakov je bila vredna sto milijonov manj), je pa treba poudariti, da je na obeh turnirjih sodelovalo 32 ekip.

Najcenejšo ekipo bodo na Euru imeli Irci, ki skupaj nanesejo 72 milijonov evrov ali 3,1 milijona na igralca. Ronaldo je tako kot najdražji nogometaš prvenstva vreden več kot cela reprezentanca, tudi Andrés Iniesta (67 milijonov) kot najdražji Španec pa zaostaja bore malo.

Najcenejša bo skupina A

Najdražja skupina je skupina C (31 % celotne vrednosti), kjer bosta poleg Špancev in Ircev igrali še Italija in Hrvaška. Ta skupina je vredna milijardo in 180 milijonov evrov, sledijo pa ji skupina B (Nemčija, Portugalska, Nizozemska in Danska/milijarda in 175 milijonov), skupina D (Anglija, Francija, Švedska in Ukrajina/964 milijonov) in najcenejša skupina A (Rusija, Češka, Poljska in Grčija/437 milijonov).

Prihajajoče prvenstvo bi lahko razdelili tudi na dva "bloka". V prvem je sedem najdražjih reprezentanc (Španija, Nemčija, Anglija, Francija, Portugalska, Italija in Nizozemska), ki imajo skupno vrednost dveh milijard in 784 milijonov evrov in predstavljajo 75 % celotne vrednosti. Teh sedem reprezentanc je osvojilo devet evropskih naslovov – Francija tri, Nemčija dva, Italija dva, po enega pa Španija in Nizozemska.

V drugem "bloku" so Rusija, Hrvaška, Švedska, Ukrajina, Češka, Danska, Grčija, Poljska in Irska, ki so skupaj vredne 972 milijonov in predstavljajo 25 % celotne vrednosti. Ta skupina je osvojila štiri evropske naslove – po enkrat so evropski prestol osvojili Rusi (takratna Sovjetska zveza), Češka (takratna Čehoslovaška), Danska in Grčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.