Šport
13 ogledov

Rooney zavil Ukrajino v črno

anglija ukrajina rooney gol
1/15
EPA
Ukrajini je napredovanje v četrtfinale prinašala le zmaga, medtem ko je Trem levom zadostoval že remi. V angleško enajsterico se je vrnil Wayne Rooney, pri domačih pa je na klopi zaradi poškodbe obsedel Andrej Ševčenko. Vse to ni bil dober obet za Ukrajino in na igrišču se je skrb domačih ljubiteljev nogometa potrdila.

Ukrajinci so začeli zelo agresivno, a si v prvih minutah, razen poizkusov od daleč, niso uspeli pripraviti resnejše priložnosti. Prvič je po zadetku zadišalo v 12. minuti, ko je po slabem posredovanju angleške obrambe do strela prišel Marko Dević, a ni bil natančen.

V 18. minuti je nevarno poizkusil Konopljanka, štiri minute kasneje pa je bil pri strelu Gusev. A tudi Angleži so kmalu odgovorili. Obakrat je bil blizu zadetka Wayne Rooney, prvič po predložku Stevena Gerrarda, ko je zgrešil žogo, drugič pa po štirih minutah, ko je z glavo sprožil za las mimo vrat.

Domačini so v 30. minuti izvedli hiter protinapad, ki ga je s strelom z desne strani zaključil Jarmolenko, a je Joe Hart njegov poizkus obranil. Angleži so vse bolj začeli prevzemati vajeti igre v svoje noge, Ukrajinci pa so se vse bolj osredotočali na hitre nasprotne napade. Tudi do konca polčasa se položaj na igrišču in rezultat nista spremenila.

Sanjski začetek Angležev

Drugi polčas so Angleži začeli naravnost sanjsko. V tretji minuti nadaljevanja se je na desni strani Gerrard otresel branilca in ostro podal v sredino, vratar Pjatov je slabo posredoval, na drugi vratnici pa je žogo mirno pričakal Rooney in jo pospravil v mrežo.

V 54. minuti je Rooney spet pobegnil domači obrambi, a ni imel dovolj moči za dober zaključek, do strela je nato prišel James Milner, ki pa ni dobro zadel žoge.

Ukrajinci so začeli jurišati proti vratom Anglije. Najprej je v 61. minuti Milevskij iz vsega petih metrov žogo z glavo poslal preko vrat, le minuto kasneje pa se je zgodil najbolj sporen trenutek tekme, ko je Dević prišel sam pred Harta, ga že premagal, a je žogo na črti (ali pa malo za njo) izbil John Terry.

Šest minut kasneje je na drugi strani iz polvoleja zapretil Ashley Cole, Pjatov pa je bil na mestu.V 73. minuti je streljal Konopljanka, toda Hart se ni pustil presenetiti. Petnajst minut pred koncem je Rooney poskusil še enkrat, a tudi tokrat ni zadel cilja.

Napadi Ukrajine niso obrodili sadov, kljub vstopu Andreja Ševčenka, ki pa ni prinesel spremembe razmerja na zelenici. Mreža Angležev se ni zatresla in tako se je od Eura 2012 poslovil še drugi domačin.

Gerrard: "Potrebuješ nekaj sreče"

"Dobivamo zalet ob pravem času. Predstava ni bila fantastična, ampak držali smo skupaj in dosegli rezultat. V preteklosti so nas kritizirali, da se ne izkažemo takrat, ko je to potrebno, ampak pomembno je, da se odzoveš in mislim, da ste danes to lahko videli," je po tekmi dejal angleški kapetan Gerrard.

"Če bo Wayne Rooney še naprej zabijal take gole iz bližine, nas bo popeljal daleč na tem turnirju. Rekel sem že, kako pomemben je. Gol Ukrajine, ki ni bil priznan? Da bi bil uspešen na teh turnirjih potrebuješ nekaj sreče. Pred dvema letoma je nismo imeli, ko je gol zabil Frank Lampard, zato smo morali spakirati kovčke in iti domov. Če se boriš eden za drugega, potem si zaslužiš tudi nekaj sreče," je še dodal.

EP v nogometu, skupina D, 3. krog:

Anglija : Ukrajina 1:0 (0:0) (Doneck)
Rooney (48)

Postavi

Anglija: Hart; G. Johnson, Terry, Lescott, Cole; Gerrard, Parker, Young, Milner (od 70. Walcott); Welbeck (od 82. Carroll), Rooney (od 87. Oxlade-Chamberlain). Na klopi: Green, Butland; Kelly, Baines, Jones, Jagielka, Walcott, Henderson, Downing, Oxlade-Chamberlain, Carroll, Defoe.

Ukrajina: Pjatov; Selin, Kačeridi, Rakitski, Timoščuk; Garmaš (od 78. Nazarenko), Gusev, Jarmolenko, Konopljanka; Milevski (od 77. Butko), Dević (od 70. Ševčenko). Na klopi: Koval, Gorjainov; Kučer, Ševčuk, Mihalik, Butko, Alijev, Rotan, Nazarenko, Ševčenko, Voronin, Seleznjov.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

 

 

Komentarjev 1
  • Kunaver 20:07 19.junij 2012.

    Kaj so angleški navijači naredili svojemu Campbellu, ki jih je svaril, naj ne hodijo v Ukrajino:http://slo-kronika.si/svet/euro-2012-angleski-navijaci-temnopoltemu-rojaku-campbellu-namenili-belo-krsto/