Šport
47 ogledov

Ropret: Slovenija se ne bo pustila odgnati

Metod Ropret OZS Metod Ropret (desno).
V Odbojkarski zvezi Slovenije se ne bodo sprijaznili z za zdaj neuradnimi načrti o preoblikovanju svetovne lige v odbojki, ko Slovenija, ki si je nastop v eliti priborila na igrišču, ne bi bila del šestnajsterice najboljših ekip na svetu. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenija Metod Ropret je najbolj odgovornim poslal "težko pismo".

Odbojkarska zveza Bolgarije je na svoji spletni strani objavila preoblikovanje svetovne lige v odbojki, v prvi skupini naj bi bilo 16 ekip in med njimi ni Slovenije, ki si je sicer nastop priborila na igrišču. Mednarodna odbojkarska zveza FIVB te novice ni potrdila, predstavniki Evropske odbojkarske zveze (Cev) o načrtih niso bili seznanjeni, kar seveda ne pomeni, da se takšni načrti ne kujejo zunaj igrišč in se v zakulisju sklepajo kravje kupčije.

"O vsem, kar se je dogajalo, podrobno niti najbolj odgovorni na Cev niso bili v celoti seznanjeni. Zagotovilo imamo, da glede na to, da v tem trenutku zagotovo med najbolj oškodovani reprezentanci spadata dve evropski, bo Cev enostavno s pozicije, da je to naša krovna organizacija, zagovarjal naša stališča in nam poskušal pomagati po svojih močeh," je žgoče dogajanje ocenil predsednik slovenske zveze za odbojko Metod Ropret.

Napovedal je odločno ukrepanje in pritisk, tudi s pisanjem pisem: "Enostavno se na način, kot je bila doslej njihova praksa, z nekimi prijaznimi floskulami ne pustimo več odgnati. To pismo je tako težko in tako formulirano, da zahteva globlji in vsebinski odgovor, zato bo verjetno potrebno tudi nekoliko več časa, da bomo dobili vsaj nekaj od tega odgovora, ki ga pričakujemo."

"Slovenija je izpolnila vse pogoje, ki so bili od nas zahtevani, zdaj v tem trenutku ne vidim, da bi bilo karkoli lahko po tej plati sporno ali moteče. Imamo stike tudi z reprezentancami, ki so v tem trenutku na prizorišču final six, zaključnega turnirja prvega razreda svetovne lige, v Braziliji. Imamo zagotovila, da takoj in ažurno dobimo vse informacije, ki bi se kakorkoli nanašale na svetovno ligo, in da nam bodo posredovane v času trajanja tega tekmovanja. Iz dneva v dan, ves čas smo na preži, in čakamo informacije. Enostavno ne moremo sprejeti dejstva, da bi to tekmovanje, če bo to zaprt elitni krog, lahko vplivalo tudi na različne lestvice, ki obstajajo, in so seveda predpogoj za to, da se posamezna reprezentanca lahko udeležuje predtekmovalnih ciklusov ali potem top tekmovanj, v tem primeru svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger. Če pa to že je privatno tekmovanje, potem pa naj seveda takšno tudi bo, naj ga izločijo izpod okrilja svetovne zveze in naj razen finančnih učinkov, nima nikakršnih drugih," je sklenil Ropret.

Slovenija, odbojka | Avtor: FIVB FIVB

Slovenska moška reprezentanca je na zaključnem turnirju drugega razreda svetovne lige osvojila prvo mesto, potem ko je 25. junija na finalni tekmi v avstralskem Gold Coastu premagala Japonsko s 3:0. Slovenski odbojkarji so v velikem slogu osvojili zaključni turnir in si na igrišču izborili napredovanje v elitno svetovno ligo, a je zaradi napovedanih sprememb FIVB to še vedno pod velikim vprašajem. Pravne poti bi bile lahko otežene, kar naj bi mednarodna federacija svetovno ligo preprosto ukinila in naj bi nastala nova odbojkarska liga.

Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska in Rusija naj bi bila dvanajsterica držav, ki v naslednjih letih ne bi mogle izpasti iz najvišjega razreda, v katerem naj bi bile po navedbah bolgarske zveze še Bolgarija, Avstralija, Kanada in Južna Koreja.

Odbojkarska zveze Slovenije bo vztrajala pri veljavnih pravilih ter se ne bo sprijaznila s spremembami, ki bi bile v škodo slovenski odbojki, za kar bo uporabila formalne in pravne poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.