Šport
46 ogledov

Rosberg še naprej stoodstoten

Nico Rosberg EPA
Nico Rosberg je prepričljivo slavil na dirki za Veliko nagrado Kitajske in tako prišel še do tretje zmage v sezoni.

Nico Rosberg nadaljuje s fantastičnim nizom zmag. Na tretji dirki sezone je dirkač Mercedesa še tretjič zmagal, s tremi uspehi na koncu minule sezone pa je nepremagan že šest dirk zapored. Za rojakom je ciljno črto prečkal Ferrarijev voznik Sebastian Vettel in tako poskrbel za 13. dvojno nemško zmago v formuli 1. Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je zaradi težav z dirkalnikom v kvalifikacijah dirko začel z zadnjega mesta, je bil sedmi.

Dirka se je začela s številnimi trki, v prvem krogu sta trčila tudi Ferrarijev voznika, vse skupaj pa je pripeljalo do uporabe varnostnega avta v četrtem krogu. Med osmoljenci sta bila tudi Hamilton in Kimi Räikkönen, ki sta morala v bokse, kjer so jima zamenjali nosova dirkalnikov.

Vettel je bil po dirki nezadovoljen s tretjeuvrščenim Danilom Kvjatom, ki je z agresivnim manevrom povzročil trk Ferrarijev. "Če ne bi zavil levo, bi trčil v naju in vsi trije bi morali končati dirko. Si kot torpedo," je Nemec pred podelitvijo nagrad očital Rusu. Ta je odvrnil, da do nesreče ni prišlo, Vettel pa je dejal, da je imal tokrat le srečo. "Sem na stopničkah, tudi ti si," se ni pretirano obremenjaval voznik red Bulla, ki je kasneje povedal: "Vidiš priložnost in poskušaš jo izkoristiti. Vidiš en bolid, drugega že težko. Strinjam se s Sebom, da je bil to tvegan manever, a nekaj rizika je potrebnega izkoristiti. Na koncu sem bil na zmagovalnem odru."

Dobro je startal tudi Kvjatov moštveni kolega Daniel Ricciardo, ki je prehitel Rosbega, a ga je nato zaustavila predrta pnevmatika. Nemec je to izkoristil in se po umiku varnostnega avtobila preprosto odpeljal naprej in iz kroga v krog večal prednost pred zasledovalci.

"Danes je veliko prezgodaj, da bi se lahko pogovarjali o kakšnem naslovu prvaka. Lewis ne zaostaja veliko, dobrih 30 točk je majhna prednost, saj je skorajda še vse prvenstvo pred nami, še veliko bo bojev in negotovih tekem. Zahvala za tako prepričljivo zmago, ki sem jo tokrat dosegel, gre tudi celotni ekipi, ki je pripravila dober dirkalnik in tudi med dirko nismo imeli težav," je bil zadovoljen Rosberg.

Ta ima v skupnem seštevku 75 točk, 36 več od drugouvrščenega Hamiltona. Dirkači, ki so doslej zmagali na prvih treh dirkah v sezoni, so vselej osvojili svetovno prvenstvo. Če se bo zgodovina nadaljevala, potem Rosberg ne bo več dirkač z največ zmagami, doslej jih je nanizal 17, ki ni bil nikdar prvak. Rosberg je šele četrti dirkač v zgodovini, ki je dosegel najmanj šest zaporednih zmag; pred njim je to uspelo Vettlu (9), Italijanu Albertu Ascariju (7) in Michaelu Schumacherju (6).

VN Kitajske (56 krogov, 305,066 km):

1. Nico Rosberg (Nem)              1:38:53,891
2. Sebastian Vettel (Nem)               +37,776
3. Danil Kvjat (Rus)                        +45,936
4. Daniel Ricciardo (Avs)                +52,688
5. Kimi Räikkönen (Fin)               +1:05,872
6. Felipe Massa (Bra)                  +1:15,511
7. Lewis Hamilton (VBr)               +1:18,230
8. Max Verstappen (Niz)              +1:19,268
9. Carlos Sainz jr. (Špa)              +1:24,127
10. Valtteri Bottas (Fin)               +1:26,192

Skupni seštevek za SP:
1. Nico Rosberg (Nem) Mercedes            75 točk
2. Lewis Hamilton (VBr) Mercedes           39
3. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull            36
4. Sebastian Vettel (Nem) Ferrari             33
5. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari                28
6. Felipe Massa (Bra) Williams                22
7. Danil Kvjat (Rus) Red Bull                   21
8. Romain Grosjean (Fra) Haas               18
9. Max Verstappen (Niz) Toro Rosso        13
10. Valtteri Bottas (Fin) Williams               7
11. Nico Hülkenberg (Nem) Force India      6
12. Carlos Sainz jr. (Špa) Toro Rosso        4
13. Stoffel Vandoorne (Bel) McLaren          1

Konstruktorji:
1. Mercedes            114 točk
2. Ferrari                  61
3. Red Bull               57
4. Williams               29
5. Haas                    18
6. Toro Rosso           17
7. Force India             6
8. McLaren                1

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.