Šport
56 ogledov

Rosberg znova pobegnil zasledovalcem

Nico Rosberg EPA
Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Bakuju.

Preizkušnjo za VN Evrope, osmo dirko sezone, je na drugem mestu končal rojak Nica Rosberga, Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel, tretje mesto pa je tokrat osvojil Mehičan Sergio Perez (Force India).

Rosberg ima po zmagi v Bakuju, kjer so prvič izvedli dirko po mestnih ulicah, zdaj 24 točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Lewisom Hamiltonom, britanski svetovni prvak je bil danes po tehničnih težavah le peti. Vettel ima kot tretji v SP 45 točk manj od rojaka Rosberga na prvem.

Rosberg tokrat ni imel težav, da je dosegel peto zmago v sezoni in skupno 19. v karieri. Potem ko je na zadnjih dveh dirkah potegnil kratko v boju z moštvenim sotekmovalcem Hamiltonom in se je njegova prednost v vodstvu SP precej stopila, je zdaj spet narasla. V Bakuju, kjer je bila steza za vse nova, saj je bila ulična premiera na sporedu prvič, ni imel težav s tekmeci in je vodil od starta do cilja.

Tudi zaradi nepoznavanja proge in strahu, da bo po raznoliki trasi - na eni strani so hitre ravnine, po drugi pa ozke ulice z 90-stopinjskimi zavoji - prihajalo do trčenj, začeli zadržano. A tokrat ni bilo toliko težav kot na treningih in kvalifikacijah, Rosberg pa je svoj prvi startni položaj na koncu zanesljivo spremenil še v zmago. Imel je le en postanek v boksih, ki pa tekmecem ni ponudil možnosti za napad.

"Super! To je zelo pomembna zmaga. To je bil moj glavni cilj na tej dirki, to, da sem spet malo bolj spredaj v SP, pa je le še dodatna vrednost," je dejal Rosberg, ko je prejel pokal iz rok predsednika države Ilhama Alijeva.

Hamilton je imel tokrat več težav; na treningih je bil sicer najhitrejši, v kvalifikacijah pa se je zaletel v zid in je tako dirko začel le z desetega mesta. Za nameček je imel danes še težave z motorjem, tako da višje od petega mesta ni mogel. "Nenehno sem pogledoval na zaslon in skušal ugotoviti, kaj je narobe. Bilo je kar malo smešno, šele na koncu sem spet imel vso potrebno moč," se je pritoževal svetovni prvak, ki se je med dirko po radijski zvezi še prepiral s svojim moštvom glede teh težav in možnih rešitev.

Za Kimija Räikkönena bi bile dosegljive stopničke, toda ker je prevozil črto, ki deli bokse od steze, je dobil petsekundno kazen. Na koncu bi bil Perez, ki je vozil za njim, zaradi tega teoretično tretji (če bi imel manj kot pet sekund zaostanka), a je Mehičan delo dokončal že na stezi in Finca še pred koncem prehitel. "Dolgo sem se boril s Kimijem, vem, da bi na koncu zadoščalo, tudi če bi bil za njim v dosegu petih sekund, a je tako še bolje. Videl sem, da se ponuja priložnost, in jo izkoristil," je bil z razpletom zadovoljen Mehičan.

Za Räikkönenom in razočaranim Hamiltonom je na šestem mestu končal Valtteri Bottas.

Rosberg ima zdaj 141 točk, Hamilton 117, Vettel pa 96. Četrti je Räikkönen z 81, današnji tretjin Perez je skupno osmi z 39 točami. Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez dva tedna z dirko v avstrijskem Spielbergu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.