Šport
24 ogledov

Rossi izbral točke, na vrhu še osmi dirkač

pedrosa rossi marquez EPA
Španec Dani Pedrosa je na dirki razreda motoGP za VN San Marina postal še rekordni, osmi zmagovalec v letošnji sezoni. Dirkač Honde je slavil pred Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom.

Dani Pedrosa je presenetljivo zmagal na domači dirki Valentina Rossija, pa čeprav je trinajsto preizkušnjo elitnega razreda začel šele z osmega startnega mesta.

Španec je hitro napredoval po lestvici in najprej ugnal aktualnega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza, nato pa še domačega aduta Rossija. Slednji je nekaj časa držal stik s Pedroso in kazalo je, da se bo vmešal v boj za zmago, na koncu pa se je zadovoljil z drugim mestom in v skupnem seštevku znižal zaostanek za vodilnim Marcom Márquezom, ki je bil četrti.

Pedrosa je osmi zmagovalec dirke razreda motoGP v letošnji sezoni. Na najvišjo stopničko so se povzpeli še Lorenzo (3x), Márquez (3x), Rossi (2x), Jack Miller, Andrea Iannone, Cal Cruthclow in Maverick Vinales.

"Imel sem dober ritem, otresel sem se Jorgeja in Marca in bil na dobri poti, da zmagam," je na cilju razlagal Rossi, ki si je močno želel zmage vpričo armade njegovih navijačev.

valentino rossi | Avtor: EPA EPA
Pedrosa, za katerim je letos izredno slaba sezona, je za Italijanom že zaostajal več kot tri sekunde, a je nato z najboljšimi časi krogov počasi prodiral naprej, 12 krogov pred ciljem pa prehitel tudi Italijana, ki nato ni več zmogel protiudarca. 

"Čeprav sem zabeležil šele osmi čas kvalifikacij, sem imel dober občutek. Na nekaterih delih proge sem bil močnejši od tekmecev, kar sem dobro izkoristil, bil pa sem tudi zelo konstanten. Vesel sem, da mi je končno uspela prava dirka, da sem dokazal, da še vedno znam zmagovati. Hvala ekipi, hvala navijačem in družini, ki niso izgubili upanja vame," je bil vesel Pedrosa, ki v letošnji sezoni še ni bil boljši kot tretji. Za njega je to že 11. sezona v motoGP, to pa je bila njegova 29. zmaga.

dani pedrosa | Avtor: EPA EPA

Baldassarri do prvenca v razredu moto2

Lorenzo Baldassarri (Kalex) je zmagovalec dirke v razredu moto2. Devetnajstletni italijanski dirkač je za krstno zmago in največji uspeh v karieri premagal Španca Alexa Rinsa (Kalex), tretje mesto je pripadlo Japoncu Takaakiju Nakagamiju (Kalex).

Francoz Johann Zarco (Kalex) je s četrtim mestom ubranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v moto2. Na le tri točke zaostanka se mu je sicer približal prvi izzivalec Rins. Švicar Thomas Lüthi (Kalex) je s šestim mestom za štiri točke prehitel Britanca Sama Lowesa (Kalex), ta je ostal brez uvrstitve, ter je po novem tretji skupno.

Baldassarri je še tretjič v karieri stopil na stopničke, drugič pa je slavil pred domačimi, italijanskimi navijači. Letos se je uvrstil na drugo mesto, tik za Zarcom, v Mugellu. Lani pa je bil tretji na dirki za veliko nagrado Avstralije na dirkališču Phillip Island.

Binder drugič zapored na vrhu

Enaindvajsetletni Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zmagovalec motociklistične velike nagrade San Marina v razredu moto3. Binder je osvojil skupno peto zmago v najšibkejšem razredu letos ter še drugo po vrsti, potem ko je prejšnjo nedeljo slavil na dirki za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu.

Binder je ohranil vodstvo v skupnem seštevku prvenstva. Drugi je bil Italijan Enea Bastianini (Honda), ki je skočil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku, tretji je bil Španec Joan Mir (KTM).

Binder vodi z naskokom 106 točk, Španec Jorge Navarro je po padcu na stezi Marca Simoncellija, dirko je končal v pesku, zdrsnil na tretje mesto z zaostankom 111 točk.

 VN San Marina, motoGP, izidi:

1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 43:43,524
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) + 2,837
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 4,359
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 9,569
5. Maverick Vinales (Špa/Suuki) 15,467
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 19,676
7. Michele Pirro (Ita/Ducati) 22,936
8. Pol Špaargaro (Špa/Yamaha Tech3) 27,155
9. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) 27,202
10. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia) 33,968
 

Skupni seštevek:

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 223
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 180
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 162
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 145
5. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 136
6. Andrea Doviziosio (Ita/Ducati) 99
7. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 96
8. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 93
9. Pol Špaargaro (Ita/Yamaha) 89
10. Hector Barbera (Špa/Ducati) 81
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.