Šport
28 ogledov

Rossi "odnesel" Stonerja

1/24
Žurnal24 main
Mokro VN Španije v Jerezu v razredu MotoGP je po pravi drami dobil domačin Jorge Lorenzo (Yamaha). Valentino Rossi (Ducati) je v sedmem krogu "odnesel" Caseyja Stonerja (Honda).
"Delavci so pomagali le Rossiju"
"Vemo, da je dirkanje v dežju loterija, toda vsi delavci ob progi so pomagali Valentinu, medtem ko nihče ni pomagal Caseyju. To vsekakor ni profesionalno od delavcev ob progi," se je po koncu dirke jezil šef Honde Livio Suppo, ki verjetno ni bil edini, ki je opazil, da so po padcu sprva vsi delavci ob progi stekli do Rossija, šele nato pa do Stonerja.

Zagotovo si več kot 123 tisoč gledalcev, kolikor si jih je v živo ogledalo dirko za VN Španije v Jerezu, še vedno oblizuje prste. Druga dirka letošnjega prvenstva je namreč ponudila vse, kar motociklistična dirka lahko ponudi. Od padcev do prehitevanj. Na koncu je bil najbolj nasmejan aktualni svetovni prvak, domačin Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je zmagal na svoji prvi letošnji dirki in tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Lorenzu sta družbo na stopničkah delala njegov rojak Dani Pedrosa (Honda), ki sedaj odhaja na operacijo poškodovane rame, in Američan Nicky Hayden (Ducati). Kaj lahko pa bi bilo povsem drugače.

Odlični Rossi naredil veliko napako

S starta se je na mokro stezo najbolje pognal Avstralec Casey Stoner (Honda) in potrdil najhitrejši startni položaj. Že po nekaj krogih sta se mu na veliko presenečenje najbolj približala Italijan Valentino Rossi (Ducati) in njegov rojak Marco Simoncelli (Gresini Honda). The Doctor je bil na oko nekoliko hitrejši od Avstralca in je to želel potrditi tudi na stezi, a je bil nekoliko preveč nestrpen, tako da mu je v sedmem krogu pri prehitevanju Stonerja odneslo sprednji del. Ob padcu je sedemkratni svetovni prvak s seboj "odnesel" tudi Stonerja. Rossi je nato lahko nadaljeval z dirkanjem in na koncu prišel do odličnega petega mesta, medtem ko je Stoner moral končati ob progi, kjer je cinično ploskal Rossiju. Rossi je po koncu dirke v boksih obiskal Stonerja in se mu športno opravičil za napako. Avstralec je opravičilo sprejel, zatem pa sta se velika rivala razšla z objemom.

Dirka je bila zelo težka. Morali smo paziti na vsak zavoj in ostati zbrani, da ne bi tudi sami delali usodnih napak. Uspelo mi je in ta trenutek sem najsrečnejši človek na svetu.
Jorge Lorenzo

Odstopil tudi Simoncelli
Po nesreči Rossija in Stonerja je vodstvo prevzel Simoncelli, ki pa se je na prvem mestu obdržal le štiri kroge, nato pa napravil napako in odstopil. Vse skupaj je najbolje izkoristil Lorenzo in prišel do svoje prve letošnje zmage ter druge zaporedne v Jerezu. Omeniti velja tudi Hiroshija Aoyamo (Gresini Honda), ki je končal na četrtem mestu in več kot odlično izkoristil lepo število odstopov.

Iannone v moto2, Terol do 125 ccm
Italijan Andrea Iannone je dobil drugo dirko motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu moto2. Na veliki nagradi Španije v Jerezu je drugo mesto zasedel Švicar Thomas Lüthi (oba Suter), tretje pa Italijan Simone Corsi (FTR). Španec Nicolas Terol (Aprilia) je bil najhitrejši v razredu do 125 ccm. Drugo mesto je zasedel Nemec Jonas Folger (Aprilia), tretje pa Francoz Johann Zarco (Derbi). Terol je dobil že uvodno preizkušnjo v najšibkejšem motociklističnem razredu v Dohi.

MotoGP, VN Španije, Jerez:


1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 50:49,046
2. Dani Pedrosa (Honda) + 19,339
3. Nicky Hayden (Ducati) + 29,085
4. Hiroshi Aoyama (Gresini Honda) + 29,551
5. Valentino Rossi (Ducati) + 1:02,227
6. Hector Barbera (Aspar Ducati) + 1:08,440
7. Karel Abraham (Cardion Ducati) + 1:14,120
8. Cal Crutchlow (Tech 3 Yamaha) + 1:19,110
9. Toni Elias (LCR Honda) + 1:42,906
10. John Hopkins (Suzuki) + 1:48,395
11. Loris Capirossi (Pramac Ducati) + 1:51,876
12. Andrea Dovizioso (Honda) + 1 krog

Odstop: Casey Stoner (Honda), 7 krog; Marco Simoncelli (Gresini Honda), 11 krog; Randy de Puniet (Pramac Ducati), 16 krog; Ben Spies (Yamaha), 24 krog, Colin Edwards (Tech 3 Yamaha), 26 krog.

MotoGP, skupni seštevek (2/19):


1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 45 točk
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 36
3. Casey Stoner (Avs/Honda) 25
4. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 23
5. Valentino Rossi (Ita/Ducati) 20

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.