Šport
5 ogledov

Rossi: To je poseben dan

The Doctor je po startu padel na tretje mesto, ko pa je v drugem ponovno prišel
1/22
Žurnal24 main
Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je na VN Nizozemske v Assenu dosegel že 100. zmago v karieri. Drugi je bil Španec Jorge Lorenzo (Yamaha), tretji pa Avstralec Casey Stoner (Ducati).
 
 

Zelo sem vesel. To je poseben dan v mojem življenju, ki ga ne bom nikoli pozabil, kajti doseči sto zmag je res izvrsten dosežek.

Valentino Rossi

 
Italijan Valentino Rossi je postavil nov mejnik v svoji že tako bogati in lovorik polni karieri. Na VN Nizozemske v Assenu je slavil že 100. zmago v karieri. S tem je po legendarnemu rojaku Giacomu Agostiniju , v karieri je zbral 122 zmag, postal šele drugi dirkač v zgodovini, ki mu je uspelo doseči vsaj sto zmag. Na drugem mestu je končal Rossijev moštveni kolega pri Yamahi Španec Jorge Lorenzo . Tretje mesto pa si je z zaostankom več kot 20 sekund pridirkal Avstralec Casey Stoner (Ducati). Rossi je z zmago tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v razredu MotoGP .

Rossi in njegovi zvesti navijači, ki mu sledijo po celem svetu. © Reuters

 
The Doctor je zmago v Katedrali motociklističenega dirkanja, kakor dirkališču v Assenu, ki sprejme več kot 100.000 gledalcev, pravijo ljubitelji motociklizma, napovedal že v petek, ko si je na kvalifikacijah privozil najboljši startni položaj. Kljub temu sam pred dirko ni bil najbolj prepričan v uspeh: "Še posebej Stoner in Lorenzo bosta na dirki zelo močna." Na sami dirki pa je nato kaj hitro postalo jasno, da Rossiju le naravna katastrofa ali okvara njegove Yamahe lahko prepreči tretjo zmago v sezoni in stoto v celotni karieri. Na startu sta se sicer najbolj izkazala Španec Dani Pedrosa (Honda) in Stoner, saj sta se prebila pred Rossija, ki je tako padel na tretje mesto. A že v drugem krogu je The Doctor izkoristil napako vodilnega Stonerja in se prebil v vodstvo, kjer je nato ostal do konca dirke. Lorenzo, na startu je padel na šesto mesto, tokrat ni zmogel slediti tempu Rossija. Na končno drugo mesto pa je prišel v četrtem krogu, ko je prehitel Stonerja. Pedrosa je v istem krogu storil napako in odstopil.

 

Skupni seštevek v razredu MotoGP:

1. V. Rossi (Yamaha) 131 točk
2. J. Lorenzo (Yamaha) 126
3. C. Stoner (Ducati) 122
4. A. Dovizioso (Honda) 69
5. D. Pedrosa (Honda) 67

"Zelo sem vesel. To je poseben dan v mojem življenju, ki ga ne bom nikoli pozabil, kajti doseči sto zmag je res izvrsten dosežek," je po koncu dirke veselo pripovedoval Rossi, ki tako kot vedno ni pozabil na svojo ekipo, prijatelje in družino: "Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem pri Yamahi, svojim prijateljem in družini, ki mi dajejo motivacijo in me spodbujajo." The Doctor pa se očitno še ni nasitil zmagovanja: "Po Agostiniju sem drugi dirkač v zgodovini, ki je uspel zmagati na stotih dirkah. Zelo sem vesel zaradi tega, a upam, da bom dirkal še nekaj sezon in da bom še izboljšal to številko." Nad mejnikom Rossija je bil navdušen tudi Lorenzo: "Danes je heroj Rossi. On je zmagal na 100 dirkah in to je neverjetno."

Japonec Hiroši Aojama (Honda) je bil najhitrejši v razredu do 250 ccm. Drugi je bil Španec Hector Barbera (Aprilia), tretje mesto pa si je privozil Italijan Marco Simoncelli (Gilera). Španec Sergio Gadea (Aprilia) zmagal v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Drugo mesto osvojil njegov rojak Nicholas Terol (Aprilia), španski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Julian Simon (Aprilia). 

MotoGP:
1. Valentino Rossi (ITA) Yamaha 42:14,611

2. Jorge Lorenzo (ŠPA) Yamaha + 5,368
3. Casey Stoner (AVS) Ducati + 23,113
4. Colin Edwards (ZDA) Yamaha + 29,114
5. Chris Vermeulen (AVS) Suzuki + 33,605

Razred do 250 ccm:
1. Hiroshi Aoyama (JAP) Honda 40:44,008

2. Hector Barbera (ŠPA) Aprilia +4,424
3. Marco Simoncelli (ITA) Gilera +10,339
4. Aleix Espargaro (ŠPA) Aprilia +11,383
5. Roberto Locatelli (ITA) Gilera +11,56

Razred do 125 ccm:
1. Sergio Gadea (ŠPA)  Aprilia 39:07,577
2.Nicolas Terol (ŠPA)  Aprilia  +0.078
3. Julian Simon (ŠPA) Aprilia +0.901
4. Bradley Smith (VBR)  Aprilia +12,356
5. Andrea Iannone (ITA)  Aprilia  +12,400 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.