Šport
30 ogledov

Za zgodovino: Fak prvak, Bauer peti!

Fak Ruhpolding svetovno prvenstvo SP biatlon
1/21
Reuters
Slovenski biatlonec Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojil zlato kolajno na posamični 20-kilometrski preizkušnji. Fak je ob enem zgrešenemu strelu v cilju z izvrstnim tekom prehitel Francoza Simona Fourcada in Čeha Jaroslava Soukupa. Izvrstno se je odrezal tudi Klemen Bauer, ki je zasedel peto mesto.

Ruhpolding in leto 2012 bosta po srebrnih dobili še zlate črke v zgodovinski knjigi slovenskega biatlona. Po srebru na preizkušnji mešanih štafet, kjer so Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali osvojili druge kolajne s svetovnih prvenstev v zgodovini države, je fantastični Fak na posamični 20-kilometrski preizkušnji prehitel prav vse konkurente in Sloveniji pritekel prvo zlato odličje.

• Fak: "Ostal sem brez besed"
• Zaplet: Slovencem srebro, zlato Norvežanom

"Super občutek, ko prideš na cilj kot prvi. Na dveh streliščih sem bil nekoliko zadaj, na koncu sem 'borbal' do zadnjega metra in mi je uspelo. Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali. Treba je bilo ostati zbran in miren," je takoj po zmagi za Radio Slovenija dejal Fak. "Občutki so izredni. Da postaneš svetovni prvak moraš zares veliko delati. Nisem imel lahke poti od začetka pa do danes. Šel sem skozi veliko stvari, tako da sem izjemno vesel. Še enkrat bi se rad zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom, vsem ki ste mi pomagali. Zahvalil bi se rad tudi hrvaškim in slovenskim navijačem ter vsem, ki stojijo za menoj in navijajo zame. Upam, da so veseli zame."

Na strelišču je bil Fak brezhiben vse do zadnjega streljanja, kjer pa je po prvem zgrešenem strelu na tekmi v nekajsekundni seriji zadel vse štiri preostale strele in z izvrstnim tekom v cilju prehitel Francoza Simona Fourcada. Tretje mesto je osvojil Čeh Jaroslav Sokoup. V igri za odličje je bil dolgo časa tudi Klemen Bauer, ki je prav tako zgrešil le enkrat, a se je moral na koncu zadovoljiti s petim mestom. Tretji slovenski predstavnik Janez Marič je na koncu osvojil 34. mesto, Peter Dokl pa je bil 84.

Bauer in Fak brezhibna skoraj do konca

"Streljanje je bilo zelo umirjeno, tako sem pristopil k vsakemu strelu. Bil sem zelo sproščen, svoje moči sem razporedil pravilno. Nastop sicer ni bil popoln, saj nisem zadel vseh strelov, a zgleda, da jih je bilo danes devetnajst dovolj," je svoj zmagoviti nastop še opisal Fak. Veliki uspeh so slovenski biatlonci napovedovali že ves teden tekmovanj v Ruhpoldingu. Po nepričakovani srebrni medalji z zlatim pridihom v mešani štafeti so vsi tekmovalci nastopili zelo sproščeno, Fak pa je pred današnjim nastopom dosegel že 11. mesto na sprinterski preizkušnji, ki ga je nato dopolnil še z osmim na zasledovalni tekmi.

Tako Fak kot Bauer sta bila z odličnim streljanjem vseskozi v igri za vrh. Zadela sta prvih 15 tarč, prvič na tekmi pa zgrešila po eno tarčo na zadnjem postanku. S strelišča sta odšla kot drugi in četrti. Fak je za vodilnim po času, Fourcadom, ki je bil na zadnjem streljanju nezgrešljiv, zaostajal 14,6 sekunde, Bauer pa 19,8. Sledil pa je odličen tek Faka, ki je zadnjih 800 metrov poletel in v cilj prišel s časom 46:48,2. Fourcade je bil na koncu počasnejši sedem sekund. Bauer je na koncu zasedel peto mesto, kar je njegov najboljši posamični rezultat na svetovnih prvenstvih, za reprezentančnim kolegom pa je zaostal 16,6 sekunde. Nihče od prve šesterice ni bil povsem natančen, saj so vsi, ki so na koncu zasedli vrh te preizkušnje, zgrešili po enkrat.

Velepec: "Vse je naredil prav"

"Občutki so isti kot prej. Postati svetovni prvak se zgodi zelo malokrat. Nekateri gredo skozi celotno kariero, ne da bi vedeli, kaj pomeni premagati čisto vse. To je res nekaj izjemnega, izjemen uspeh zame in za slovenski biatlon," je dejal Fak in pojasnil taktiko: "Zelo dobro sem tempiral tekaški tempo po vseh krogih in to je na koncu rezultiralo z zmago," je še dejal najboljši slovenski biatlonec in pojasnil, da so taktiko, ki so jo večer pred tekmo izdelali s trenerjem Urošem Velepcem, do potankosti uresničili.

"Danes je bil dan Jakova. Vse je naredil prav, razen enega strela, ki je šel na rob tarče. Vedeli smo, da je Fak eden od 15 biatloncev, ki so v igri za medaljo. Konkurenca je takšna, da na noben način ne moreš izključiti nobenega. Vedeli smo, da bo odločal tek, in to prvi krog. Zato smo začeli bolj počasi, vedeli smo, da brata Fourcade ne bosta zdržala hitrega ritma, ker se je tudi zgodilo," pa ni skrival navdušenja niti trener Velepec.

Čestitka premierja Janeza Janše

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je kmalu po nastopu že čestital Faku. Premier je v čestitki med drugim zapisal, da se je svetovnemu prvaku z doseženim zlatim odličjem na današnji tekmi obrestovala popolna predanost biatlonu, trdo delo in energija, ki jih je vložil v svojo ljubljeno disciplino. Biatlonskemu svetovnemu prvaku je obenem zaželel, da pogumno nadaljuje svojo pot uspeha ter veliko prijetnih in uspešnih trenutkov v stvareh, ki jih rad počne.

Svetovno prvenstvo, 20 km posamično (M), rezultati:

1. Jakov Fak (Slo) 46:48,2 sekunde (1)
2. Simon Fourcade (Fra) +7,0 (1)
3. Jaroslav Soukup (Češ) +12,3 (1)
4. Andreas Birnbacher (Nem) +13,1 (1)
5. Klemen Bauer (Slo) +16,6 (1) 
6. Michal Slesingr (Češ) +25,1 (1)
7. Arnd Peiffer (Nem) +36,5 (2)
8. Emil Hegle Svendsen (Nor) +49,2 (2)
9. Sergej Novikov (Blr) +49,8 (0)
10. Fredrik Lindström (Šve) +52,0 (1)
...
34. Janez Marič (Slo) +3:33,1 (3)
84. Peter Dokl (Slo) + 7:29,1 (4)
...

Svetovni pokal, skupno (po 22. od 26 tekem):

1. Martin Fourcade (Fra) 910 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 881
3. Andreas Birnbacher (Nem) 704
4. Simon Fourcade (Fra) 662
5. Carl Johan Bergman (Šve) 552
6. Tarjei Boe (Nor) 546
7. Arnd Peiffer (Nem) 538
8. Benjamin Weger (Švi) 536
9. Anton Šipulin (Rus) 535
10. Andrej Makovejev (Rus) 518
...
13. Jakov Fak (Slo) 484
38. Klemen Bauer (Slo) 199
73. Vasja Rupnik (Slo) 33
77. Janez Marič (Slo) 26

Komentarjev 5
  • zic 18:16 06.marec 2012.

    bravo seveda pa tudi Klemen!!! Mi smo z vami, cenim vaju kot športnika!

  • zic 18:16 06.marec 2012.

    Slovenci se znamo fino bahat, ko so zmage...vložili mi nismo popolnoma nič, verjetno so dali starši zadnje gate, da se je otrok lahko šel ta šport, od države lahko le prst v rit. Ko bodo zmage bo Fak slovenec, ko ...prikaži več bodo pa porazi bo pa hrvat, taki smo mi slovenci....bahanje in bahanje!!!

  • BenX 17:59 06.marec 2012.

    a ima slovensko državljanstvo (ne spremljam ravno kaj dosti tega športa)? če ne lahko mirne volje napišete, da je hrvat, ki nastopa za slovensko reprezentacno postal svetovni prvak! bomo še zmeraj veseli in ponosni. sploh ni panike. čestitke!