Šport
7 ogledov

Rusi bodo utišali dopinškega žvižgača

grigorij rodčenkov EPA
Ruske pravosodne oblasti so sprožile kriminalno preiskavo, uperjeno proti nekdanjemu direktorju moskovskega protidopinškega laboratorija Grigoriju Rodčenkovu.

Grigorij Rodčenkov je ključni informator svetovne protidopinške agencije Wada o sistematični uporabi prepovedanih poživilih in sredstev za povečanje vzdržljivosti v ruskem vrhunskem športu.

Ameriški in britanski mediji so bili letos polni člankov z izsledki iz pogovora z v Združene države prebeglim žvižgačem. Ta je zelo obremenil ruske športnike in trenerje. Trdi namreč, da je na ducate ruskih športnikov, med drugim 15 dobitnikov medalj, sodelovalo pri izogibanju dopinškim kontrolam in sistematičnemu dopingu med zimskimi OI leta 2014 v Sočiju.

Podrobno je opisal, kako so jemali prave koktajle s prepovedanimi substancami, ki pomagajo pri izboljšanju dosežkov, pri tem pa so si zaradi hitrejšega učinka pomagali še z alkoholom. Več kot 100 urinskih testov so zamenjali med kontrolami s "čistimi", ki so jih vzeli več mesecev pred testiranji.

Za uporabo dopinga so po njegovih trditvah vedeli tudi politični oblastniki oziroma je oblast celo zagotovila delovanje in nato prikrivanje celotnega sistema v povezavi s pripadniki državnih varnostnih in specialnih obveščevalnih služb.

Ker gre za zelo obremenjujoče obtožbe, zaradi katerih Mednarodna atletska zveza (Iaaf) še ni umaknila prepovedi nastopanja ruskih atletov in atletinj na mednarodnih tekmovanj, ogrožen pa je tudi nastop ruskih atletov na olimpijskih igrah avgusta v Rio de Janeiru, so se v Rusiji zganili ter za zaščito državnih interesov odločili s pomočjo sodišča utišati Rodčenkova, da bo preklical in umaknil svoje trditve.

Ruski preiskovalni urad je zato sprožil preiskovalne postopke zoper Rodčenkova, v prvi vrsti ga želijo spraviti pred sodišče, da odgovarja zaradi po njihovem mnenju "zlorabe uradnega položaja in pravic" ter nezakonito delovanje v nasprotju z ruskimi interesi.

"Rodčenkov je s svojim delovanjem povzročil precejšnjo škodo pravno zaščitenim interesom naše države," stoji v sporočilu ruskih oblasti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Rodčenkov naj bi prav tako deloval v nasprotju z ruskimi mednarodnimi interesi, ko je dodobra načel ugled in osramotil rusko protidopinško politiko.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.