Šport
18 ogledov

Rusi izenačili sovjetski rekord iz Innsbrucka

Zubkov Negodajlo Trunenkov Vojevoda Soči 2014 olimpijske igre bob štirised EPA
Trinajsto zlato kolajno Rusiji, s katero so izenačili do zdaj najboljši izkupiček iz leta 1976, so gostiteljici iger v Sočiju privozili Aleksander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dmitrij Trunenkov in Aleksej Vojevoda v bobu štirisedu.

Domačinka Rusija je igre v Sočiju zaključila sanjsko in po trojni zmagi v smučarskem teku na 50 kilometrov osvojila zlato kolajno tudi na tekmi v bobu štirisedu. Postava Rusije 1 z Aleksandrom Zubkovom, Aleksejem Negodajlom, Dmitrijem Trunenkovom in Aleksejem Vojevodo je pred očmi premierja Dmitrija Medvedjeva izenačila ruski rekord z olimpijskih iger.

Trinajst zlatih kolajn so Rusi (takrat še pod zastavo Sovjetskezveze) namreč osvojili le v Innsbrucku leta 1976, skupno pa je gostiteljica te igre zaključila s 33. kolajno, kar je pet več od največjih rivalov ZDA.

Marussia hitrejša od BMW, McLarna, Ferrarija, ...

Voznik boba prve ruske ekipe Zubkov je z Vojevodo v ponedeljek sicer slavil tudi v bobu dvosedu. Pred današnjo tretjo in četrto vožnjo je ruski četverec vodil za 0,04 sekunde, danes pa so prednost pred drugouvrščenimi Latvijci povečali na devet stotink. Bronasti Američani so za zmagovalci zaostali za 39 stotink. Zmagovalce je v cilju pozdravil tudi ruski predsednik vlade Medvedjev.

Na četrto mesto se je uvrstilo še eno rusko moštvo, peti pa so bili Britanci. Da bi bili bobi v tekmi stotink, ki ločijo zmagovalce od poražencev, kar najboljši, so Rusi sklenili sodelovanje z moštvom formule 1 Marussia, Američani s severnoameriško podružnico avtomobilskega giganta BMW, Britanci pa sodelujejo z McLarnom in podjetjem za izdelovanjem vojaške oprave BAE Systems. Podobno so storili Italijani s Ferrarijem. Naši zahodni sosedje so danes zasedli 18. mesto.

Omenjena podjetja in moštva formule 1 reprezentancam pomagajo pri oblikovanju bolj aerodinamičnih oblik boba in boljših voznih lastnosti.

Olimpijske igre, bob štirised (M), rezultati:

1. Rusija 1 3:40,60 (Aleksander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dmitrij Trunenkov, Aleksej Vojevoda)
2. Latvija 1 + 0,09 (Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga)
3. ZDA 1 +0,39 (Steven Holcomb, Curtis Tomasevicz, Steven Langton, Christopher Fogt)
4. Rusija 2 +0,42
5. Velika Britanija 1 +0,50
6. Nemčija 1 +0,82
7. Nemčija 3 +0,91
8. Švica 1 +1,15
9. Kanada 2 +1,16
10. Nemčija 2 +1,20
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.