Šport
15 ogledov

Rusi razgrabili javorjeve liste

Pavel Dacjuk Evgenij Malkin četrtfinale
1/19
Žurnal24 main
V četrtek pozno večer so znani vsi udeleženci polfinala hokejskega svetovnega prvenstva. Rusi so v pravem hokejskem recitalu ponižali Kanado (5:2), Nemci pa so z zmago nad Švico prvič v polfinalu (1:0).

Medtem ko se je Mannheim tresel ob igranju domače reprezentance Nemčije na večnem derbiju proti Švici, kjer so lovili svoje premierno polfinale na SP, je bila v Kölnu slika povsem drugačna. Rusija je z novo ekshibicijo povsem potolkla Kanado in si priborila polfinale, kjer jih pričakujejo domačini, stari znanci iz skupine.

Vodstvo "zbornaje komande" je v prvi tretjini preprečeval le razpoloženi kanadski vratar Chris Mason, toda tudi on ni mogel zaustaviti zvitega strela skozi gnečo Maksima Afinogenova. Pravega odgovora javorjevih listov ni bilo in v drugi tretjini so Rusi povišali prek Pavla Dacjuka ob igri z dvema igralcema več (pet na tri). Kanadčani so se nato le prebudili, a so bili kronično nezbrani v zaključku akcij, zato je še pred koncem tretjine na 3:0 povišal Evgenij Malkin in praktično že končal tekmo. Do konca tekme je bilo še dovolj časa, da se je med strelce vpisal še legendarni Sergej Fjodorov (4:0), znižal je John Tavares, zadnja zadetka na tekmi pa sta bila delo Malkina in Matta Duchenea. To je bila že 26. zaporedna zmaga Rusije na SP − niz traja že od tekme za tretje mesto na prvenstvu leta 2007!

Nemci so v živčni končnici, kjer so Švicarji oblegali njihova vrata, na koncu zdržali in sledilo je huronsko veselje na tribunah, saj si je Die Mannschaft priboril zgodovinsko uvrstitev v polfinale SP, odkar se od leta 1992 igra po novem sistemu Mednarodne hokejske zveze. Enega izmed skritih derbijev svetovnega hokeja so tako ob 100. obletnici rivalstva dobili domači, ki se veselijo ponovnega snidenja z Rusijo. Junak je z zadetkom sredi druge tretjine postal Philip Gogulla, vsaj toliko pohval pa si zasluži tudi brezhibni vratar Dennis Andras.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čehi zadeli na loteriji kazenskih strelov
Izenačena tekma v Kölnu je po vodstvu Finske v prvi tretjini na koncu prinesla infarkten zaključek. Čehi so v zadnji tretjini izenačili in izsilili podaljšek. Slednji ni prinesel odločitve in na vrsti so bili kazenski streli. Lukaš Kašpar je s prvim strelom povedel Čehe v vodstvo, a je Jarkko Immonen nemudoma izenačil. Ko je zadel še Jan Marek, zgrešil pa Jussi Jokinen, je začela Skandinavcem teči voda v grlo, vratar Tomaš Vokoun pa je ubranil odločilni strel za pot v polfinale.

Po porazu proti Švedski ostaja hokejistom Danske v uteho zgolj podatek, da je to njihov najnižji poraz proti slavnim sosedom na svetovnih prvenstvih. Prejšnji rekord je bil namreč 2:5 iz leta 2007. Kakorkoli že − Švedi so se z zanesljivo zmago in goli Marcusa Nilsona, Jonasa Anderssona, Rickarda Wallina in Linusa Omarka prebili v sobotni finale.

SP v hokeju, četrtfinale:

Švedska : Danska 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Finska : Češka 1:2* (1:0, 0:0, 0:1)
* − po kazenskih strelih

Rusija : Kanada 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Švica : Nemčija 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Polfinale (sobota):
Švedska - Češka
Rusija - Nemčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.