Šport
55 ogledov

Rusija sistematično prikrivala doping?

doping laboratorij EPA
Svetovna protidopinška agencija (Wada) bo danes razkrila poročilo, s katerim naj bi odgovorila na vprašanje, ali ima Rusija organiziran državni doping.

Športni svet z napetostjo pričakuje današnje poročilo Svetovne protidopinške agencije o morebitnem prikrivanju dopinga ruskih športnikov na domačih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. Wada naj bi ga objavila danes ob 15. uri, ključno vprašanje pa je, ali ima Rusija organiziran državni doping.

Vsekakor današnje poročilo lahko vnovič zbudi zahteve, da se Rusiji po atletih v celoti prepove nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Dopingiranih kar 15 nosilcev medalj?

Razlog za preiskavo Wade so bila razkritja Grigorija Rodčenkova, nekdanjega vodje ruskega kontrolnega laboratorija za dopinške teste. Ta trdi, da je po državni odredbi skupaj s rusko nacionalno protidopinško agencijo in tajno službo pomagal prikrivati pozitivne dopinške vzorce iz Sočija. Rodčenkov, ki medtem živi v ZDA, pravi, da je bilo na igrah dopingiranih kar 15 ruskih nosilcev olimpijskih medalj.

Preiskavo Wade je vodil Kanadčan Richard McLaren, ki je tudi član Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani. Najprej je bil član komisije, ki je razkrivala obsežen doping v ruski atletiki, zdaj je vodil preiskavo dopinga v Sočiju, kjer naj bi si Rusi pomagali z lažnimi vzorci urina. Gre za izkušenega profesorja, ki ne išče soja žarometov, pa čeprav je že leta 2007 sodeloval pri razkrivanju obsežnega dopinškega problema v ameriškem baseballu.

Vsi pričakujejo, da se v poročilu McLaren ne bo ustavil le pri oceni dogodkov v Sočiju, ampak da bo nakazal tudi na enak odnos ruskih oblasti do dopinga v drugih športih. Ruske oblasti na čelu z ministrom za šport Vitalijem Mutkom tovrstne očitke vseskozi zavračajo.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.