Šport
37 ogledov

Rusija te odločitve ne more izpodbijati

ruski paraolimpijci Profimedias
Ruski športniki invalidi ne bodo nastopili na paraolimpijskih igrah v Riu, je danes odločilo Športno razsodišče Cas v Lozani.

Najvišje sodno telo v športu je zavrnilo pritožbo Rusije ter potrdilo prepoved, po kateri ruski športniki invalidi ne bodo mogli nastopiti na septembrskih paraolimpijskih igrah v Riu.

Odločitev Casa o izključitvi vseh ruskih paraolimpijcev s paraolimpijskih poletnih iger v Riu je dokončna in je ne bo več mogoče izpodbijati.

Športno razsodišče je potrdilo odločitev Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), ki je zaradi sistematičnega dopinga kaznovalo ruske paraolimpijce z izključitvijo z letošnjih paraolimpijskih iger. Te bodo od 7. do 18. septembra v Riu de Janeiru.

Kot so pri Cas navedli v utemeljitvi svoje obrazložitve, ruski paraolimpijski komite ni postregel z nikakršnimi protidokazi, s katerimi bi lahko izpodbijal dokaze Mednarodnega paraolimpijskega komiteja. S tem izrečena izključitev oziroma prepoved nastopa na paraolimpijskih igrah ostane v veljavi.

Ruski športniki invalidi so, drugače kot pri športnikih olimpijcih, za katere je na pravkar končanih olimpijskih igrah Mednarodni olimpijski komite odločitve o morebitnih prepovedih nastopanja prepustil posameznim mednarodnim zvezam, dobili splošno prepoved nastopanja. Gre za posledico vpletenosti v dopinški škandal, ki je pretresel ruski in svetovni šport.

Soglasno potrdili izključitev

Mednarodni paraolimpijski komite je kazen izrekel 7. avgusta, 15. avgusta pa je ruski paraolimpijski komite vložil pritožbo na Cas. Mednarodni paraolimpijski komite je pri izreku prepovedi upošteval tako imenovano McLarnovo poročilo, v katerem je Svetovna protidopinška agencija (Wada) razkrila, kako so v Rusiji med OI v Sočiju sistematično uporabljali doping, pri tem pa so preiskovalci obremenili tudi ruske paraolimpijce.

Paraolimpijski komite se je za takšen korak odločil, ker Rusija ni mogla izpolniti njegovih zahtev, predvsem tistih, ki zadevajo boj proti dopingu. IPC je pred izrekom kazni ruski strani oziroma njenemu komiteju omogočila obrambo in predstavitev svoje plati zgodbe, na glasovanju pa je potem izvršni odbor IPC soglasno potrdil kazen oziroma izključitev.

''Politična in nezaslišana odločitev''

Odzval se je že ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je odločitev Cas označil za nezaslišano ter politično. Po njegovem mnenju namreč Cas odločitve ni sprejel na podlagi pravnih, ampak političnih smernic.

Predsednik mednarodnega paraolimpijskega gibanja Philip Craven je v izjavi za javnost izrazil veliko zadovoljstvo in hkrati obžalovanje: "Za nas je zelo spodbudno, da je Cas soglasno potrdil našo odločitev, da je ruski paraolimpijski komite dolžan izpolnjevati svoje odgovornosti in obveznosti, ki so povezane s članstvom v naši organizaciji. Današnja odločitev poudarja naše trdno prepričanje, da doping absolutno ne sodi v paraolimpijski šport, s čimer se seveda še dodatno krepi naša sposobnost za zagotovitev poštene konkurence in enakih konkurenčnih pogojev za vse paraolimpijske športnike po vsem svetu. Čeprav smo zadovoljni z odločitvijo pa današnji dan ni dan za praznovanje in sočustvujemo z ruskimi športniki, ki bodo prisiljeni izpustiti igre v Riu. To je žalosten dan za paraolimpijsko gibanje, vendar upamo, da tudi nov začetek. Upamo, da bo ta odločitev delovala kot katalizator za spremembe v Rusiji."

 
Komentarjev 1
  • izRODEk 08:08 24.avgust 2016.

    Na invalide so se spravili gnoji ZDA/EU... NE v mojem imenu!