Šport
15 ogledov

Rusinje žene denar

Tina Križan (skrajno desno) še iz časov, ko je nastopala za slovensko reprezenta Žurnal24 main
Na turnirju v Portorožu smo se pogovarjali s Tino Križan, ki se je prav tu lani poslovila od profesionalne kariere. Bila je prva Slovenka po Mimi Jaušovec, ki se je uvrstila med najboljših sto.
 
 

Če želiš biti med prvih deset, se mora poklopiti prav vse. Talent danes ni več dovolj.

Tina Križan

 
Letos so v glavnem turnirju igrale tri Slovenke, ki sicer niso bile najbolj uspešne. Pa vendar, kakšna je prihodnost ženskega tenisa v Sloveniji?
Za nami, ki smo bile štiriperesna deteljica, je zdaj najboljša generacija. Andreja Klepač se je prvič uvrstila med najboljših sto in ima potencial, da igra v glavnih turnirjih grand slamov. Za njo je več mladih igralk, predvsem Polona Hercog, ki je velik talent. Da bo prišla v vrh slovenskega tenisa, mora storiti še nekaj korakov, a ker ima ob sebi super ekipo, verjamem, da ji bo uspelo. Tu so še mlajše, 14-letnice, ki pa jih je zdaj še prezgodaj izpostavljati. Glede na to, da nas je v Sloveniji tako malo, samo dva milijona, je torej prihodnost lepa.

Nastja Kolar je stara 14 let in je dobila posebno povabilo za kvalifikacije v Portorožu. Je to morda prezgodaj?
Ne, ni. Nekateri pravijo, da je, ampak v Wimbledonu je na primer mladinski turnir osvojila 14-letna Angležinja Laura Robson. Mislim, da se zdaj ta meja prestavlja vse nižje in da morajo igralke že zgodaj priti na tour, videti, na kakšen način ta deluje. Je pa seveda treba vse skupaj počasi stopnjevati in ne že na začetku pretiravati.


Tina Križan meni, da Rusinje žene želja po zaslužku. © BOBO

 
Justine Henin je letos pri 25. letih končala kariero in dejala, da ima vsega dovolj. Je utemeljen strah, da če igralke prehitro začnejo na najvišji ravni, se tudi prehitro naveličajo?
Zagotovo. To se je zgodilo že večkrat, tudi Martini Hingis, Ani Kurnikovi, Kim Clijsters in še bi lahko naštevali. To so vse igralke, ki so bile še zelo mlade, ko so bile že zelo dobre. Vendar takrat še ni bilo tega pravila na WTA, da lahko z določenimi leti tekmovalka igra le določeno število WTA-turnirjev. Včasih so lahko s 14. ali 15. leti igrale neomejeno število turnirjev, zdaj pa so to omejili prav zaradi tega, da ne bi mlade igralke pregorele. Zelo pomembno je to ravnotežje, da se na eni strani ne pretirava in da se na drugi strani igralka že mlada uči in pridobiva izkušnje, ki so zelo pomembne za nadaljnji razvoj.

 

Preberite še ...

Intervju: Katarina Srebotnik
Intervju: Marija Kirilenko
Intervju: Maja Matevžič
Intervju: Polona Hercog Intervju: Zoltan Kuharski

V Sloveniji smo imeli kar nekaj nadarjenih igralk, kot je Polona Hercog, ki potem niso naredile kakovostnega preskoka. Med sto so prišle, med najboljših deset pa ne. Zakaj?
Če želiš biti med prvih deset, se mora poklopiti prav vse. Talent danes ni več dovolj. Vse igralke, ki so med sto, imajo talent. Zelo pomembno je, da ima tekmovalka ob sebi dobro ekipo, ki jo vodi od mladih let. In četudi jo vodi in dela po pravilih, to še ni zagotovilo, da bo tudi uspela. Biti med prvih deset na svetu je izjemno težko, saj je tenis najbolj popularen ženski šport na svetu.

Zakaj je na WTA-touru toliko vzhodnjakinj, predvsem Rusinj?
Mislim, da je glavni vzrok denar. To so bolj revne in oddaljene države, kjer igralke žene ta želja po uspehu, da gredo v svet in nekaj zaslužijo. Dober primer je na primer Svetlana Kuznjecova, ki je morala dva dni potovati, če je želela priti od doma do Moskve. Potem je jasno, da si dekleta želijo čim prej oditi v tujino in spoznati svet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.