Šport
17 ogledov

Ruski doping dobiva nove razsežnosti

plavanje bazen voda EPA
Po atletiki je dopinški škandal pretresel še rusko plavanje. Ozadje domnevnih nepravilnosti je razkril angleški The Times.

"Sramota" je prispevek, ki temelji na obsežnem preiskovalnem delu, naslovil angleški časnik. Na Otoku pišejo o dokazih za načrten in sistematičen doping v ruskem plavanju v zadnjih desetih letih.

Kot poroča Times, so Rusi v sistematičnem dopingu imeli svoje laboratorije, prikrivali rezultate dopinških testov, v članku pa se omenjajo imena nekaterih zdravnikov, ki so znani tudi iz drugih dopinških škandalov. Neposredno naj bi bil vpleten Sergej Portugalov, ki so ga pred štirimi meseci suspendirali kot enega glavnih krivcev v atletski dopinški aferi.

Times piše, da je Rusija z več kot 40 dopinškimi grešniki v zadnjih desetih letih država rekorderka v plavanju. Nazadnje se je doping omenjal v zvezi z Julijo Jefimovo, ki so ji dokazali jemanje s 1. januarjem prepovedanega meldonija. Plavalka to sicer zanika in pravi, da bo dokazala svojo nedolžnost.

Predsednik Svetovne protidopinške agencije Craig Reedle ne izključuje možnosti obsežne preiskave. "Če so očitki resnični, so zanesljivo tudi del problematike Wade, zato jih bomo natančno preverili," so zapisali pri Wadi. S strani ruske in mednarodne federacije pa pri Timesu na odgovor še čakajo. Portugalov je sprva sicer obljubil odgovore, kasneje pa na pozive iz Londona ni več odgovarjal. Do konca tedna so odgovor obljubili tudi na ministrstvu za šport v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.