Šport
44 ogledov

Ruski hat-trick za zgodovinsko bero kolajn

Legkov Rusija Soči 2014 olimpijske igre 50 km smučarski teki EPA
Smučarski tekači Aleksander Legkov (zlato), Maksim Viležganin (srebro) in Ilja Černousov (bron) so s kompletom treh kolajn na tekmi smučarjev tekačev na 50 km s skupinskim startom Rusiji prinesli že 30., 31. in 32. odličje na domačih igrah.

Na zadnji dan zimskih olimpijskih iger v Sočiju so smučarji tekači opravili še s kraljevsko preizkušnjo na 50 kilometrov v prosti tehniki. Za slovo od iger so ruski tekmovalci osvojili trojno krono v najprestižnejši disciplini smučarskega teka.

Aleksander Legkov je osvojil zlato kolajno, srebro je pripadlo Maksimu Vilegžaninu, bron pa je osvojil Ilja Černousov. Slovenci v tej preizkušnji niso imeli svojega predstavnika. Rusija ima zdaj že 12 zlatih, 11 srebrnih in 9 bronastih kolajn, uspešnejša pa je bila le v času rajnke Sovjetske zveze, ko je v Innsbrucku leta 1976 osvojila 13 zlatih odličij.

Polom Norvežanov, smola Cologne

Ruski tekmovalci so s trojnim uspehom za popolno rusko zmago za konec iger uprizorili predstavo za zgodovinske anale v najbolj garaškem športu ter gostiteljem zimskih olimpijskih iger dali manjši obliž na žgočo rano zaradi poloma ruske reprezentance na hokejskem turnirju.

Veliki osmoljenci so Norvežani, nezadovoljni pa so tudi Švicarji – po veliki smoli je prav na zadnjem vzponu, ko se mu je zlomila leva smučka, olimpijske sanje neslavno končal Dario Cologna, zmagovalec dvojnega zasledovanja in 15-kilometrske preizkušnje.

Sundby ni zdržal ritma

Ključno razliko je naredil telesno izjemno pripravljeni Legkov, ki je največ moči prihranil prav za konec tekaškega maratona ter z ubijalskim ritmom silovito potegnil karavano za zadnjem vzponu, sledili pa so mu le najbolje pripravljeni. V silovitem finišu je pod ruskim napadom klonil edini, ki bi se lahko še vpletel v boj za kolajne.

Norvežani so se tako lahko obrisali pod nosom. Prvi norveški favorit za olimpijsko zlato kolajno Martin Johnsrud Sundby se je moral zadovoljiti z leseno kolajno in četrtim mestom. Že prej je bitko izgubil Petter Northug, branilec naslova iz Vancouvra in dvakratni svetovni prvak v tej disciplini, ki je v Sočiju ostal brez kolajne, zadnjo preizkušnjo v tekih na igrah pa je končal na 18. mestu.

Ponovili švedski podvig iz leta 1936

Legkov je razdaljo premagal s časom 1:46:55,2 ure, z majhnim zaostankom manj kot ene sekunde sta nato ciljno črto na stadionu Laura prevozila še Vilegžanin in Černousov. Tridesetletni Legkov je Rusiji priboril še 32. kolajno, 12. zlato na teh olimpijskih igrah, kar pomeni, da bo Rusija igre končala na prvem mestu najuspešnejših reprezentanc. Ruski tekmovalci so osvojili še 11 srebrnih in devet bronastih za rekorden izkupiček na zimskih olimpijskih igrah, upoštevajoč tako nastope v času ere Sovjetske zveze kot tudi obdobje po njenem razpadu.

Preizkušnja se je razpletla na zadnjem kilometru, v ospredju glavne skupine sta bila ves čas Legkov in Vilegžanin, člana srebrne ruske štafete, čeprav je za krajši čas po 30. kilometru s samostojnim pobegom poskušal Finec Matti Heikkinen.

Udarna ruska trojka je na novo spisala olimpijsko zgodovino, prvič se je zgodilo, da so se v tej disciplini na zmagovalni oder zavihteli trije Rusi za popoln komplet odličij, nazadnje pa so tekmovalci iz ene države pobrali vse tri kolajne pred 78 leti, ko so Švedi na čelu z Elisom Wiklundom slavili trojno zmago na igrah leta 1936 (Garmisch-Partenkirchen). Zanimivo, da so takrat Švedi zasedli kar prva štiri mesta.

Olimpijske igre, skupinski start na 50 km (prosto/M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.