Šport
13 ogledov

Rusov ne ustavi niti doping

"Ne vem, kako je pripravljena Justina Kowalczyk, saj sem jo le malo videla. Verj Žurnal24 main
Jutri se za smučarje tekače začenja olimpijska sezona. Slovenke se v karavano vračajo s štafetnim nastopom, vsi upi pa so seveda položeni na Petro Majdič.

Na sobotni 10-kilometrski preizkušnji v prosti tehniki bosta poleg Petre nastopili še Barbara Jezeršek in Vesna Fabjan. Slovenska ekipa ima namreč v svetovnem pokalu pravico do nastopa treh deklet.

Vem tudi, da so Skandinavke že vrhunsko pripravljene. Bjoergnova je že v top formi. Tudi Rusinje so zelo močne.
Petra Majdič

Cilj je deseterica

Naši kraljici smučarskih tekov teren ustreza. Na tekmi svetovnega pokala 2007 je dosegla 11., leta 2005 pa 12. mesto. "Mislim, da bi lahko prišla med deseterico. Za mano je obdobje težkih treningov, čutim predvsem utrujenost, vendar pričakujem, da bo izginila. Zavestno smo malo tvegali, da se morda prva tekma ne bo najbolje izšla."

 

"Ponavadi prva tekma ni realni pokazatelj, vsaj zame ne. Vem tudi, da so Skandinavke že vrhunsko pripravljene. Bjoergnova je že v top formi. Tudi Rusinje so zelo močne. Pregovor "da jih je kot Rusov" ni zastonj - tudi če jih toliko in toliko umaknejo zaradi dopinga, pride nova generacija, ki definitivno ni nič slabša od odstranjene generacije."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Trener Jezerškove in Fabjanove Vladimir Korolkevič pred tekmo ne želi dajati konkretnih napovedi: "FIS tekmo smo dobro prestali. Kar se tiče Barbare, ji manjka še nekaj treninga, da bi lahko dosegla dobre rezultate. Upamo, da se bo uvrstila med 30. in 40. mestom. Vesno bomo dali na tekmo zato, da se preizkusi, kako je z njo po bolezni - prebolela je namreč bronhitis. V minulih dneh je bila pri zdravniku in ta ji je dal zeleno luč za nastop na tekmi."

Želimo si, da bi se Petra uvrstila med najboljšo deseterico, Jezerškova in Fabjanova čim bližje točkam. Za Potočnika upamo, da bo nastopil podobno kot na FIS tekmi prejšnji teden.
Marko Gracer

Tudi z moškim predstavnikom

Slovenci pa bomo imeli tudi enega predstavnika na moški tekmi, in sicer Blejca Domna Potočnika. "Pričakovanja na teh tekmah niso prav velika. Želimo si, da bi se Petra uvrstila med najboljšo deseterico, Jezerškova in Fabjanova čim bližje točkam. Za Potočnika upamo, da bo nastopil podobno kot na FIS tekmi prejšnji teden," pravi koordinator slovenske tekaške reprezentance Marko Gracer.

 

Potočnik bo eden izmed mlajših tekmovalcev na Norveškem. Kaj se dogaja z Nejcem Brodarjem, več let najboljšim slovenskim tekačem? "O Brodarju nimamo informacij. Želimo si, da bi še treniral. Ostali fantje so še na poti na tekme svetovnega pokala in za solidne nastope potrebujejo še vsaj dve sezoni kakovostnega treninga," pojasnjuje Gracer.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po dveh letih spet s štafeto

Načrte za nedeljsko preizkušnjo sta predstavila Korolkevič in Gracer: "Slovenska štafeta zagotovo bo. Nastopile bodo Fabjanova, Jezerškova, Erženova in Čebaškova. Po vsej verjetnosti bo Fabjanova tekla v prvi predaji, v drugi Erženova, v tretji Jezerškova. Pričakovanja za štafeto niso in ne morejo biti visoka. Realno bi lahko posegle nekam med desetim in štirinajstim mestom."

 

Petra ne bo štartala zaradi prenatrpanega urnika, saj bo nastopala vedno v dvojnem programu, kar pomeni dve tekmi tedensko.
Marko Gracer

To bo prvi ekipni nastop deklet po skoraj dveh letih. "Petra ne bo štartala zaradi prenatrpanega urnika, saj bo nastopala vedno v dvojnem programu, kar pomeni dve tekmi tedensko," pa pojasnjuje Gracer, zakaj bo štafeta nastopila brez naše najboljše tekmovalke.

 

Ekipa je v Skandinaviji že od začetka novembra. Vremenske razmere za trening so spremenljive. Če bo na sobotni tekmi ledena podlaga, zna imeti probleme predvsem Barbara Jezeršek, ki ima težave s pokostnico. Pri pripravi smuči ne pričakujejo težav, saj so imeli tudi prejšnji teden na tekmah podobne razmere in konkurenčne smuči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.