Šport
25 ogledov

RZS drastično niža proračun

bezjak dobelšek rokomet slovenska rokometna reprezentanca EPA
Predsednik RZS Franjo Bobinac je na seji predsedstva razkril, da bo morala zveza s sedanjega proračuna okoli 1,2 milijona evrov proračun za leto 2012 zmanjšati na okoli 750 tisoč evrov.

Tako kot praktično ves slovenski šport je tudi rokomet prizadela gospodarska kriza. Na današnji seji predsedstva Rokometne zveze Slovenije (RZS) v Ljubljani je prvi mož zveze Franjo Bobinac dejal, da ima RZS nekaj stabilnih sponzorjev in tudi nekaj novih, a dodal, da obstaja tudi temnejša stran, med njimi znatno krčenje stroškov.

V razpravi o revidiranem načrtu za leto 2012 je Bobinac opozoril, da je tudi RZS od Fundacije za šport prejela obvestilo, da bo za leto 2012 dobila le 156 tisoč evrov, kar je polovico manj, kot je RZS prejemala vsako leto do zdaj (312 tisoč evrov). Prispevek Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo odvisen od rebalansa državnega proračuna, glede na vse okoliščine pa se je RZS odločila za revidiranje načrta za letošnje leto.

"V okviru RZS bo potrebno varčevanje na vseh ravneh. Z zaposlenimi na zvezi so bili že opravljeni pogovori za zmanjševanje osebnih dohodkov od 15 do 25 odstotkov, v podobni meri bodo zmanjšane tudi pogodbe, potrebno bo tudi drastično zmanjševanje tekočih in ostalih stroškov. Lani smo poslovali okoli ničle, a imamo izgube iz preteklih let. S sedanjega proračuna okoli 1,2 milijona evrov moramo proračun za leto 2012 zmanjšati na okoli 750 tisoč evrov," je pojasnil Bobinac, čigar predlog so člani predsedstva soglasno potrdili.

Na seji so razpravljali tudi o vključitvi Celja Pivovarne Laško v regionalno ligo SEHA. Člani predsedstva so se seznanili s stališčema Združenja klubov 1. NLB Leasing lige in strokovnega sveta, ki imata odklonilno stališče do morebitnega vključevanja slovenskih klubov na regionalna tekmovanja, če ob tem klub oziroma klubi ne odigrajo tudi celotnega domačega ligaškega tekmovanja. Predsednik Združenja klubov 1. NLB Leasing lige Stane Ostrelič pa je še dodal, da bodo v sezoni 2012/13 uvedli poskusno licenciranje, v sezoni 2013/14 pa tudi uradno.

Selektor slovenske moške članske reprezentance Boris Denič je predstavil svoje poročilo o evropskem prvenstvu (EP) 2012 v Srbiji. Njegovo poročilo so člani predsedstva RZS soglasno sprejeli in potrdili ter ob tem izrekli obilico čestitk za uspeh in igro reprezentance Slovenije na Euru.

Junija bo v Monte Carlu 11. redni kongres Evropske rokometne zveze (EHF), na katerem bodo za funkcije v okviru EHF kandidirali tudi Leopold Kalin (za predsednika tekmovalne komisije in člana tekmovalne komisije za moška prvenstva), Marko Šibila (za metodološko komisijo – za metodiko in treniranje ter za razvoj) in Marta Bon (za članico ženskega rokometnega sveta).

Soglasno so potrdili tudi predlog italijanske rokometne zveze, da bi se njihova ženska mladinska reprezentanca (od 17 do 22 let) vključila v 1. A DRL za ženske. A še pred tem bo pisarna RZS italijanski zvezi poslala pobudo za skupen sestanek in dokončen dogovor o tem.

Člani predsedstva so razpravljali še o problematiki Rokometnega društva (RD) Loka. Stečajni upravitelj RD Merkur je RZS obvestil, da se je 15. februarja letos začel stečajni postopek proti omenjenemu društvu, starši in mladi igralci pa so stečajnemu upravitelju izročili pismo, v katerem so zapisali, da se ne strinjajo z njegovim dopisom (naslovljenim na RZS) in zahtevo za izstop vseh klubskih starostnih skupin s tekmovanj pod okriljem RZS.

Naslednja seja predsedstva bo 9. maja v Ljubljani, skupščina RZS pa 31. maja v Velenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.