Šport
54 ogledov

RZS praznovala 60. obletnico

Franjo Bobinac ostaja na čelu naše krovne rokometne organizacije. (Foto: Saša De
1/18
Žurnal24 main
Rokometna zveza Slovenije letos praznuje 60. obletnico, v ta namen pa je v ponedeljek zvečer v Ljubljani priredila slavnostno sejo skupščine RZS.
V tem trenutku je lepo biti predsednik RZS. V minulih 60 letih smo doživeli veliko lepih trenutkov, rokomet pa je veliko prispeval tudi k prepoznavnosti naše države v svetu. Spremljati rokomet je bilo lepo doživetje, ob njem smo se znali veseliti in jokati.
Franjo Bobinac

Slavnostne seje skupščine Rokometne zveze Slovenije (RZS) sta se poleg najpomembnejših nekdanjih in sedanjih oseb slovenskega rokometa udeležila tudi visoka predstavnika Mednarodne rokometne zveze (IHF) in Evropske rokometne zveze (EHF).

Na ponedeljkovi slavnostni triurni seji skupščine RZS v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu se je zbralo približno 300 gostov. Med njimi je bil tudi prvi mož IHF − Egipčan Hasan Mustafa, član predsedstva EHF Ralf Dejaco, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič, častni predsednik RZS in župan MO Ljubljana Zoran Janković, družbo pa so jim delali številni nekdanji predsedniki RZS ter nekateri visoki predstavniki slovenskega gospodarskega in športnega področja.

"V tem trenutku je lepo biti predsednik RZS. V minulih 60 letih smo doživeli veliko lepih trenutkov, rokomet pa je veliko prispeval tudi k prepoznavnosti naše države v svetu. Spremljati rokomet je bilo lepo doživetje, ob njem smo se znali veseliti in jokati. Zahvalil bi se vsem, ki so prispevali svoj delež. Po njihovi zaslugi je v 86 slovenskih klubih registriranih 15.700 igralcev in igralk, v njih deluje tudi 3.500 mladih, ki se šele spoznavajo z umetnostjo rokometne igre. Ko seštejemo vse igralce in igralke v vseh starostnih kategorijah, potem vidimo, da se z rokometom na Slovenskem ukvarja odstotek populacije, kar je zelo častitljiva številka," je dejal slavnostni govornik − predsednik RZS Franjo Bobinac.

RZS je na praznovanju častitljivega jubileja predstavila zgodovino slovenskega rokometa in podelila priznanja posameznikom, klubom, sponzorjem in medijem, razglasila pa je tudi po 14 najboljših slovenskih rokometašev in rokometašic vseh časov. Izbiro sta izpeljala RZS in športni časnik Ekipa, pri čemer je stroka (sedem nekdanjih selektorjev moške članske reprezentance in šest ženske) prispevala polovico glasov, drugo polovico pa javnost. Ljubitelji rokometa so med 4. in 20. decembrom po elektronski pošti poslali več kot 8.000 glasov: pri moških je bilo nominiranih 39 igralcev (glasove jih je poleg njih dobilo še 25), pri ženskah pa 30 igralk (glasove jih je dobilo še 15).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Najboljši rokometaši − vratarja: Rolando Pušnik in Gorazd Škof, levi krili: Andrej Kastelic in Tomaž Jeršič, leva zunanja: Iztok Puc in Aleš Pajovič, srednja zunanja: Uroš Zorman in Miha Bojovič, desna zunanja: Uroš Šerbec in Renato Vugrinec, desni krili: Roman Pungartnik in Vlado Bojovič, krožna napadalca: Tomaž Tomšič in Zoran Lubej.

Najboljše rokometašice − vratarki: Sergeja Stefanišin in Mara Šolaja, levi krili: Tanja Oder in Alenka Cuderman, levi zunanji: Simona Šturm in Nataša Derepasko, srednji zunanji: Sonja Čotar in Branka Mijatovič, desni zunanji: Anja Frešer in Ana Karničar Žontar, desni krili: Marta Bon in Nada Pohleven, krožni napadalki: Deja Doler in Tanja Polajnar.

Zahvalil bi se vsem, ki so prispevali svoj delež. Po njihovi zaslugi je v 86 slovenskih klubih registriranih 15.700 igralcev in igralk, v njih deluje tudi 3.500 mladih, ki se šele spoznavajo z umetnostjo rokometne igre.
Franjo Bobinac

RZS je izdala knjigo z naslovom Naših 60 let, v njej pa so vsi najpomembnejši mejniki naše krovne rokometne organizacije ter uspehi na mednarodnem in domačem prizorišču. Teh v minulih letih ni bilo malo: moška reprezentanca je doslej edina med slovenskimi ekipnimi športi, ki je dvakrat nastopila na olimpijskih igrah (Sydney 2000 in Atene 2004) ter osvojila srebrno odličje na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, še boljše dosežke pa so slovenski klubi dosegali na mednarodnem klubskem prizorišču. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so leta 2004 osvojili evropsko ligo prvakov, krimovke so dvakrat slavile v Ligi prvakinj (2001 in 2003), rokometašice Olimpije pa v pokalu EHF (1997).

Ob koncu slovesne seje so izpeljali tudi dražbo dresov s podpisi najboljših slovenskih rokometašev in rokometašic vseh časov, celoten izkupiček pa so namenili v dobrodelne namene − za projekt Športni kamp mladih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.