Šport
74 ogledov

S pomočjo države tudi do prenosa na Eurosportu

Dirka po Sloveniji Igor Kovačič
Prirediteljem kolesarske dirke Po Sloveniji se je končno uresničila velika želja. S pomočjo države oziroma Slovenske turistične organizacije (STO), ki je zagotovila 300.000 evrov potrebnih sredstev, so omogočili, da bo dirko prenašal tudi sloviti Eurosport.

"Eurosport gleda 240 milijonov gledalcev po svetu, z njim smo se že kar nekaj časa dogovarjali za sodelovanje. Med aprilom in junijem bo potekalo intenzivno oglaševanje, med dirko pa bo Eurosport šest ur na dan prenašal dogajanje, več kot dve od teh šestih ur bo namenjeno posnetkom narave, pokrajine, naših ikon... Večji del bo helikopterskih posnetkov, nekaj posnetkov bo pripravljenih že prej. Tretjina prenosov bo namenjena predstavitvi lepot Slovenije, to bo zagotovilo izjemne učinke," je na predstavitvi 24. dirke Po Sloveniji dejala direktorica STO Maja Pak. Dirka bo po njenih besedah v znamenju zelene barve, zeleno-moder je tudi novi logotip dirke, vodilni v skupnem seštevku dirke pa bo tudi nosil zeleno majico.

"Kot organizatorji smo mnenja, da je kolesarska dirka dobro orodje za prestavitev naše države. Na tem področju imamo velik potencial, zato je tudi prišlo do sodelovanja s STO in vsemi lokalnimi skupnostmi. Ob teh prenosih ne predstavljamo le športa," je menil direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink.

Posebnih novosti v sami trasi dirke, ki bo tudi letos vsebovala štiri etape, ne bo, so jo pa prireditelji priredili tako, da se bo na programu znašel prenekateri simbol slovenskega turizma. Dirka se bo 15. junija začela v Kopru, cilj prve etape bo v Kočevju. V Ljubljani bo tako start kot cilj druge etape, kraljevska etapa pa bo tretja, začela se bo v Celju, končala na Rogli, vmes pa bosta še vzpona na Padeški vrh in Veliko Tinje. Start četrte etape bo v Rogaški Slatini, cilj pa tradicionalno v Novem mestu.

Kot je dejal selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman, bodo v prvi etapi imeli priložnost ubežniki, druga in četrta etapa bosta po okusu sprinterjev, v obeh so možna tudi presenečenja v obliki sprinta manjše skupine, tretja s 13,7 kilometrov dolgim vzponom na Roglo pa bo najverjetneje izstrelila skupnega zmagovalca dirke.

Ker je do dirke še več kot en mesec, organizatorji še nočejo špekulirati, kdo od zvezdnikov bo v Slovenijo prišel, kljub temu, da imajo v rokah seznam predprijav. Fink je izdal le, da je na seznamu tudi Mark Cavendish, a se mora najprej pozdraviti. "Na startu bo pet moštev najvišje ravni, to so Bora-Hansgroge, Orica-Scott, Dimension Data, UAE Emirates in Bahrain Merida. Kdo bo prišel iz teh moštev, zaenkrat ne moremo zatrditi. Dvakratnega svetovnega prvaka Petra Sagana ne bo, iskreno pa upamo, da nas bo s svojo prisotnostjo počastil naslednje leto, ko bomo praznovali 25. rojstni dan," je bilo na novinarski konferenci vse, kar je bilo moč izvedeti od Finka.

Direktor ni mogel povedati, kdo od slovenskih legionarjev bo prišel, skupaj s Hauptmanom sta izrazila upanje, da bo teh čim več. "Želja vsakega kolesarja je nastop oziroma zmaga na domači dirki. Verjamem, da bodo tudi tisti, ki bodo nastopili na Giru in tam pomembnih vlog ne bodo igrali, mislili tudi na domačo pentljo. Tu mislim predvsem na Jana Polanca. Etapne zmage bi lahko pobral Marko Kump, ni nemogoče, da bi tudi v skupnem seštevku zmagal slovenskih kolesar. Vsi si seveda tega neizmerno želimo," se slovenske zmage nadeja Hauptman.

Od Slovenskih ekip bodo nastopili tekmovalci Adrie Mobila, Roga, nacionalno selekcijo bodo sestavljali kolesari Kranja (nekdanje Save).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.