Šport
32 ogledov

S prijavninami bodo dobili dober milijon

ljubljanski maraton Saša Despot
Ljubljanski maraton bo letos doživel že svojo 21. izvedbo.

V nedeljo, 30. oktobra, bodo slovensko prestolnico zopet preplavili tekači. Letos jih bo še nekaj tisoč več kot lani. Vseh tekov, vključno s tistimi za otroke, se bo letos predvidoma udeležilo več kot 28800 ljudi. Lani je teklo okrog 24500 posameznikov.

Trasa proge je ravninska. Štart teka bo na Slovenski cesti, cilj na Kongresnem trgu. Trasa bo potekala po ulicah in cestah v središču mesta in v njegovi okolici. Na trasi je 8 okrepčevalnih postaj.

Proračun maratona znaša 1,6 milijona evrov. Na prireditvi bo sodelovalo 100 policistov, 130 gasilcev in še okrog 1000 ostalega osebja, vključno s prostovoljci. 

Veliko obstranskih dejavnosti

Letos bo v sklopu maratona, dogodki se bodo vrstili od četrtka, 27. oktobra, organizirana tudi šola teka za najmlajše, v desnem atriju Mestne hiše pa bo na ogled tudi razstava vseh dosedanjih maratonov z naslovom Zgodba Ljubljanskega maratona. Od četrtka bo na Gospodarskem razstavišču še sejem Tečem.

Letos bodo prvič podelili tudi nagrade na polmaratonu, in sicer prvim trem. Posebne nagrade bodo tudi za najboljše slovenske tekeča, najboljši bo dobil 1500 evrov.

"Ta maraton je vsak dan bolj prepoznaven v svetu. Imamo kulturo tekanja, začenjamo že v vrtcih, šolah. Zahvala gre Ljubljančankam in Ljubljančanom. Mesto je vendarle zaprto in to lahko povzroča težave," je na novinarski konferenci ob predstavitvi maratona dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Zahvalil se je tudi pokrovitelju 21. LJ maratona Volkswagnu, saj so po njegovem mnenju "sponzorji zdravega načina življenja."

Cene enake kot lani

Prijavnina je letos znašala 40 evrov, za prijavljene do 18. avgusta še pet evrov manj. Za organizirane skupine z najmanj desetimi prijavljenimi pa je bilo treba za posamezno prijavo odšteti 30 evrov. 

Cene so praktično enake kot lani. Tisti, ki so se letos prijavili med 16. in 30. septmebrom, ne bodo dobili nahrbtnikov in majic kot ostali, ampak le čip in štartno številko.

Zelena prestolnica Evrope tudi na maratonu

Letos so organizatorji maratona podpisali tudi zavezo Zero Waste, maraton bo torej uradno dogodek brez odpadkov. Na dogodku bodo udeleženci svoje odpadke odlagali ločeno. Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov.

Za tekače in gledalce so pripravili tudi priporočila, da bo na letošnjem maratonu nastalo čim manj odpadkov. Predlagajo, da malico in prigrizke, ki jih bodo prinesli s seboj, pripravijo v posodi za večkratno uporabo. Hrano, ki jo bodo prinesli s seboj ali jo kupili na prireditvi, in je ne bodo mogli pojesti, naj ponudijo komu od svojih bližnjih ali pa jo odnesejo domov.

Dodajajo, naj pijejo vodo iz pipe in javnih pitnikov ter z njo ponovno napolnijo svoje stekleničke oz. bidone, svoje stvari na dogodek pa naj prinesejo v torbah in vrečkah za večkratno uporabo.

Bodite pozorni na uro

Opozoriti velja še na nekaj. Na dan maratona se bo prestavila ura. Ob 3.00 se bodo kazalci ob prehodu na zimski čas premaknili za eno uro nazaj.

Komentarjev 3
  • logistika 22:42 21.oktober 2016.

    Ups, moja napaka, sem mislil, da je to en teden prej!

  • logistika 22:28 21.oktober 2016.

    "Na dan maratona se bo prestavila ura. Ob 3.00 se bodo kazalci ob prehodu na zimski čas premaknili za eno uro nazaj." A to se bo ura samo za maraton spremenila, ker netekači uro letos prestavljamo 30.10. ????

  • sonyrio 15:37 18.oktober 2016.

    Vse fajn, ampak a res ne morjo to organizirat vikend pred ali pa vikend po praznikih ? Živčnost in nestrpnost obiskovalcev pokopališč bo zaradi dodatnih obvozov in zastojev še večja kot običajno. Mi že mnoga leta vse opravimo vsaj en ...prikaži več teden pred 1. Novembrom.