Šport
21 ogledov

S spomini na Sarajevo na pot v Soči

risi slovenska hokejska reprezentanca Tivoli dan hokeja Anže Petkovšek
Olimpijski dan oziroma dan slovenskega hokeja v ljubljanski dvorani Tivoli je bil danes popotnica slovenskim hokejistom, ki se bodo že v torek odpravili v Soči.

Dogajanje na ledu je bilo bolj revialnega značaja, ljubiteljem hokeja pa so se predvsem predstavili reprezentanti, ki bodo igrali na ZOI 2014.

Ker so se ali pa se še bodo slovenski hokejisti zbrali tik pred začetkom iger, ni bilo nobene priložnosti za uigravanje ali kakšno prijateljsko tekmo. Selektor Matjaž Kopitar je lahko današnjo promocijsko tekmo tako izkoristil le za predstavitev svojih izbrancev slovenskim navijačem, za katere je bilo druženje v Tivoliju edina priložnost, da igralce pozdravijo v živo pred odhodom na igre.

Tekma med aktualno reprezentanco Slovenije in tisto, ki je - takrat seveda še v jugoslovanskih dresih - igrala na doslej zadnjem olimpijskem nastopu v Sarajevu 1984, je bila osrednji dogodek večera. Predstavniki Hokejske zveze Slovenije, organizatorjev dogodka, ki ni imel zgolj hokejskega, ampak tudi širši olimpijski značaj, so že pred časom obljubili, da bodo aktualni igralci pazili na starejše kolege (vodil jih je kapetan Mustafa Bešić, na ledu pa so bili tudi Murajica Pajić, Zvone Šuvak, Jože Kovač ...) in da bodo uvidevni do njih na ledu.

"Bilo je kar fino"

A rezultat, na koncu je bilo prijateljskih 3:3, seveda ni bil pomemben. Pomembno je bilo druženje, predstavitev igralcev, priložnost za navijače, da so se morda slikali s svojimi junaki ali dobili podpis zvezdnikov. Slovenska reprezentanca za Soči sicer ni bila popolna, manjkali so NHL-ovec Anže Kopitar, KHL-ovec Jan Muršak ter Robert Sabolič in Žiga Jeglič.

"Mislim, da je bilo kar 'fino'. Sicer res na neki drugi ravni kot običajno, ampak vseeno, na ledu so bili igralci, od katerih smo se učili mi pred kar nekaj leti. Pokazali so, da so še vedno precej sposobni in to je bila za nas lepa izkušnja," je dogajanje v Tivoliju strnil Marcel Rodman.

HZS je v Tivoliju pripravila zanimiv in barvit dogodek, ki so ga popestrili še s prvo uradno predstavitvijo slovenskih dresov za olimpijske igre v Sočiju, častni gost pa je bil tudi srebrni olimpijec iz Sarajeva 1984 Jure Franko, ki je svojim naslednikom v Rusiji zaželel veliko uspeha.

Starejši pokazali mlajšim, kako se stvari streže

Že pred tem sta se v prvi tekmi pomerili ekipi najboljših slovenskih igralcev lige INL in tistih, ki so v obdobju samostojne Slovenije zbrali največ naslovov prvaka. Slednjo sta vodila Ivo Jan in Robert Ciglenečki, ki sta rekorderja s po 11 naslovi, v ekipi pa so bili tudi številni znani igralci zadnjih desetletij, Tomaž Vnuk, Ildar Rahmatuljin, Bojan Zajc, Dejan Varl ... Na drugi strani so bili najboljši iz lige INL in tudi nekaj Olimpijinih iz lige Ebel. Izkazal se je sedanji trener Olimpije Ivo Jan s tremi zadetki, izkušeni hokejisti pa so mlajše premagali z 9:1.

"Seveda ima takšna tekma bolj revialen značaj, čeprav smo mi igrali kar resno, hoteli smo še kaj pokazati mladim. Res pa je, da so se fantje na drugi strani malo 'šparali'. A glavno je, da smo se dobro zabavali, da smo uživali. Vidi pa se, da tudi navijači pogrešajo takšna hokejska dogajanja," je po svoji tekmi menil eden nekdanjih najbolj vidnih reprezentantov Miha Rebolj.

Tudi dobrodelna nota

Vse skupaj pa je imelo tudi dobrodelno noto. Celoten izkupiček prodanih vstopnic za tekmo je namreč namenjen Klubu slovenskih olimpijcev. Predsednik tega Miroslav Cerar je pohvalil lepo gesto in poudaril pomen takšnih prireditev in druženja športnikov vseh generacij. Navijači, ki so kupili vstopnico za dan slovenskega hokeja v Tivoliju, so za pet evrov dobili tudi spominski plošček z oznako Sočija na eni strani in sarajevske maskote Vučka na drugi strani.

Med odmori posameznih tekem so pripravili še tekmovanji v hitrostnem drsanju po hokejskem igrišču, najhitrejši je bil Gregor Koblar, ter v najmočnejšem strelu, Mihi Rebolju so namerili 143 km/h.

Komentarjev 1
  • alfredo 09:08 04.februar 2014.

    En ris je baje zbežal z ljubljanskega živalskega vrta....