Šport
14 ogledov

S super občutki po kolajne na EP

V Seu sta bila Sašo Taljat in Luka Božič leta 2009 bronasta na SP. (Foto: Nina J Nina Jelenc
Konec tedna se bodo na reki Segre v Pirenejih kajakaši in kanuisti merili za kolajne evropskega prvenstva. Sašo Taljat in Luka Božič ter Jure Meglič in Peter Kauzer so naši glavni aduti za kolajne.

Seu d'Urgell ima več kot 40-letno tradicijo prirejanja tekmovanj na divjih vodah. Glavni dogodek na reki Segre je bila slalomska olimpijska tekma leta 1992. Kanal, ki so ga prenovili po hudi poplavi leta 1982, je v zadnjem obdobju gostil tudi več tekem svetovnega pokala, pred desetimi in dvema letoma pa tudi SP.

V sredo se bo s slavnostnim odprtjem začelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu. V Španiji so od nedelje tudi že vsi slovenski čolni, ki se bodo poskušali vsaj približati dosežkom z lanskega EP, ko so domov odnesli kar štiri kolajne. Kot dan pred uradnim začetkom prvenstva sporočajo iz slovenskega tabora, pri njih vse poteka po načrtih, ozračje med tekmovalci pa je zmagovalno. Kot zadnja sta v katalonske Pireneje dopotovala člana kanuističnega dvojca Sašo Taljat in Luka Božič. "Vreme je malo tako tako. Malo je sonca, malo dežja. Upajmo, da bo do tekme bolje. Drugače pa sva imela v nedeljo prvi trening in je bilo kar v redu. Občutki so super. Danes bova še vadila na progi, v sredo pa bova odšla v Sort, kjer so dobri pogoji za vadbo. V Seu d'Urgellu sva bila pred mesecem že na pripravah, tako da je bilo spoznavanja s progo več kot dovolj," je iz Španije sporočil Božič, skupaj s Taljatom leta 2009 tretji na SP na tej progi.

Primorca sta tako dopolnila ekipo v C-2 (sestavljajo jo še Simon Hočevar in Dejan Kralj ter Luka Slapšak in Urban Jarc), ki je izvedla tudi že trening za moštveno tekmo. Slovenske barve v mestecu, ki leži približno 10 kilometrov od Andore, zastopajo še kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič, kajakašice Nina Mozetič, bronasta z lanskega EP Urša Kragelj in Eva Terčelj ter kajakaši Jure Meglič (srebrn na prejšnjem EP), Simon Brus in branilec naslova Peter Kauzer, ki pa se je jeseni opekel na domačem SP. Slednji se v teh dneh pospešeno privaja na novo različico svojega čolna, ki so mu ga ekspresno izdelali v priznanem slovaškem podjetju. Glede na znanje in pripravljenost ne gre dvomiti, da bo Hrastničan, ki brani naslov prvaka, tudi na reki Segre še enkrat dokazal, da gre za tekmovalca iz samega svetovnega vrha.

Ena večjih neznank na tako velikih tekmovanjih pa je mladi Brus. Ta se je prvič uvrstil v člansko ekipo, med drugim je na izbirnih tekmah izločil izkušenega Kralja. "Vedel sem, da sem sposoben, ampak to je bilo treba tudi uresničiti. Čez zimo smo dobro vadili, izbirne tekme so se mi dobro izšle brez kazenskih sekund in tu so prvi rezultati," pravi Brus, ki so ga h kajakaštvu usmerili oče in malce za šalo, malce za res težavice z odvečnimi kilogrami po koncu prve športne ljubezni – plavanja. Mladi, a po besedah strokovnjakov zelo nadarjeni Brus v Španiji še nima izdelanih ciljev. Pravi pa: "Višje, kot se uvrstim, bolje bo. Na EP in na tekmah svetovnega pokala Slovenci pridobivamo kvote za nastop na SP v Bratislavi. Tako je treba doseči dober rezultat. Če ne bo šlo na EP, bo šlo pa na svetovnih pokalih."

Spored evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah:

- četrtek, 9. junija:
kvalifikacije in četrtfinale K-1ž, C-2
polfinale ekip K-1ž, C-2

- petek, 10. junija:
kvalifikacije in četrtfinale C-1ž, K-1 m, C-1m
polfinale ekip C-1ž, K-1m, C-1m

- sobota, 11. junija:
polfinale in finale K-1ž, C-2
finale ekip K-1ž, C-2

- nedelja, 12. junija:
polfinale in finale C-1ž, K-1m, C-1m
finale ekip C-1ž, K-1m, C-1m.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.