Šport
154 ogledov

S tem se bo spopadel slovenski ekstremist

davo karnicar 120109 Žurnal24 main
Slovenski alpinist in alpski smučar z oznako najbolj ekstremen Davo Karničar se je odpravil proti Pakistanu, kjer se bo podal na vrh himalajskega K2, z vrha katerega namerava kot prvi Zemljan sestopiti s smučmi.

Karničarja so na pot proti Islamabadu pospremili družinski člani, žena z otroci, najožji krog prijateljev ter novinarjev.

Karničarja iz Islamabada čaka še potovanje do Skarduja pod vznožjem gorovja Karakorum ter nato začetek priprav na najdrznejši projekt v njegovem življenju s postavitvijo baznega tabora in prilagajanjem na višinske himalajske razmere.

Štiriinpetdesetletni vrhunski alpinist doma z Jezerskega se je proslavil kot prvi človek, ki je smučal z najvišjega vrha sveta, Mount Everesta. Od tega podviga je že 17 let. Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z vrha še enega himalajskega osemtisočaka Anapurne.

Karničar bo enega najbolj ekstremnih smučarskih podvigov v zgodovini alpinizma in smučanja skušal opraviti julija, z upoštevanjem vremenskih razmer. Jezerjan bo skušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji, ki sega 8611 metrov visoko nad gladino morja. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bo Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

"Plan je paziti nase, pa opraviti tisto, za kar grem na pot. Na začetku me čaka bolj monotoni del, Islamabad, Skardu, iz Skarduja najbrž deset dni do baze, potem pa začetek dela na gori, prvi, drugi in tretji višinski tabor, ki bodo med seboj čim bolj povezani zaradi možnosti umika, hitrega pristopa nazaj na višino nad 7000 metrov, potem pa ..., stisnite pesti, da bo vremenske luknje vsaj pet dni, da bo sonček, brezvetrje, na vrhu odsmučamo in hitro nazaj domov," je strategijo, kako se bo lotil enega najbolj ekstremnih smučarskih podvigov v zgodovini alpinizma in smučanja, razkril Karničar.

V odpravi alpinisti, zdravnik in novinar

S Karničarjem se bo v Himalajo odpravila majhna odprava. Poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, ki se je na pot odpravil prav tako danes, zdravnik Nejc Kurinčič in novinar David Stropnik, ki bo skušal podvig zabeležiti s sliko in besedo, pa se jima bosta pridružila julija. V odpravi bodo še štirje alpinisti iz Pakistana, trije od teh imajo že izkušnje s plezanjem na K2, himalajskega očaka, ki leži v Kašmirju na meji med Pakistanom in Kitajsko, in se ga drži sloves neosvojljivega in smrtonosnega. Na skalnato piramido K2, kot edinega od osemtisočakov, še nihče ni opravil zimskega vzpona. Karničar namerava s smučmi premagati tudi zloglasno "ozko grlo" Bottleneck, skoraj vertikalni prehod na višini 8350 metrov.

K2 himalaja gora vrh sneh | Avtor: EPA EPA

Karničar, ki je presmučal tudi vrhove vseh sedmih celin, bo podvig opravil s smučmi begunjskega Elana. Projekta SKI K2 se bo lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem podjetju Elan, prav za ta namen.

Vezi pripravil Peter Slatnar

Od Karničarja se je danes na ljubljanskem letališču poslovil tudi podjetnik in smučarski inovator Peter Slatnar, ki se je v minuli sezoni proslavil s skakalnimi smučmi, s katerimi so leteli slovenski orli na čelu s Petrom Prevcem. Slatnar je v sodelovanju s Karničarjem poskrbel za izdelavo inovativnih vezi, ki so narejene tako, da bodo zdržale tudi najbolj skrajne pogoje na zemeljski obli.

"Neodločnost, družino, skrbi, vse to moraš pustiti doma, če želiš, da ti uspe. Če greš v gore poskušat naredit, potem tvegaš, če greš pa v gore pripravljen in rečeš naredit grem, potem je tveganje veliko manjše," je filozofija, ki se jo bo v misiji na robu mogočega, držal Karničar.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Zvonko Požgaj in Viki Grošelj v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zamejski Slovenec Roman Benet pa skupaj z ženo Nives Meroi leta 2006. Požgaj, ki je zaradi ozeblin ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih na roki, in Grošelj sta bila člana slovenske odprave iz leta 1993, v kateri je zaradi višinske bolezni življenje izgubil alpinist Boštjan Kekec, Davo Karničar, prav tako član odprave, pa je bil zaradi tragične smrti alpinističnega kolega in nenadnega vremenskega preobrata, ki mu je odpihnil smuči, na višini 7800 metrov prisiljen obrniti proti baznemu taboru.

K2 himalaja gora vrh sneh | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • brezheca 21:30 14.junij 2017.

    Tudi če mu rata,mu ne bom ploskal.