Šport
140 ogledov

S trdim delom do olimpijskih iger

Žiga Britovšek, ki končuje srednjo zdravstveno šolo si v prihodnosti želi vpisat Žurnal24 main
Žiga Britovšek je 19-letni telovadec, ki trenira pri športnem društvu Partizan Vič. Njegovi najmočnejši disciplini sta bradlja in konj, največji vzornik pa Mitja Petkovšek.
Žiga Britovšek je v svoji karieri že dosegel velike uspehe tako na mladinskih, kot na članskih državnih prvenstvih. Na zadnjem članskem državnem prvenstvu je tako med drugim postal državni prvak na konju in bil podprvak v mnogoboju.
 
 

Žiga lahko doseže marsikaj. Najprej mora dokončati šolo, da bo lahko začel trenirati po dvakrat na dan. Zdaj je še premlad, da bi govorili o ciljih, je pa zagotovo sposoben marsičesa.

Iztok Prašnicki, trener

 
Živahen že kot otrok
Žiga je bil kot že otrok zelo živahen, zato je ob pomoči staršev že pri svojih petih letih začel prosti čas in odvečno energijo porabljati v gimnastični telovadnici, kjer se je kar hitro navdušil nad tem športom. "V začetku te vsi pritiskajo v mnogoboj, ker takšnih tekmovalcev primanjkuje. Čez čas pa se sam odločiš, katera disciplina ti je bolj pri srcu," je o začetkih kariere povedal mladi telovadec. Trenutno sta njegovi najmočnejši disciplini bradlja in konj, vendar namerava Žiga naslednje leto izkoristiti za trening mnogoboja. Njegov največji vzornik je Mitja Petkovšek , ki ga tudi spremlja med treningi in se tako tudi uči od njega.

Najbolje obvlada bradljo in drog. © Boštjan Tacol

 
Prvi gre in zadnji pride
Žiga je dijak četrtega letnika srednje zdravstvene šole. Ker opravlja maturo, je žal moral izpustiti nastop na evropskem prvenstvu, ki je zadnje dni potekalo v Lozani . Prostega časa je je kar težko najti, saj ima vsak treninge. "Težko je vse usklajevati. Hodim pozno spat, zjutraj pa zaradi šole zgodaj vstajam. Doma sem jaz tisti, ki gre prvi od doma in zadnji, ki pridem domov," pove Žiga. Časa zase mu tako ostane malo, tega pa najraje preživi s prijatelji ali pa z modeliranjem. Priznava tudi, da je imel vmesne krize, ko ga je prijelo, da bi opustil ta šport. Vendar se je tudi zavedal, da bi bilo nesmiselno vreči stran vse, kar je dosegel. Kot večina športnikov mu je največji cilj nastop na olimpijskih igrah, ve pa, da bo moral še trdo trenirati. Prihodnje leto je sicer tudi svetovno prvenstvo na posameznih orodjih, vendar Žiga še ni povsem prepričan, da bo tam nastopil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.