Šport
115 ogledov

Sagan: Kaj pa bi lahko naredil?

Peter Sagan EPA
Peter Sagan je poskrbel za prvi veliki škandal na letošnjem francoskem kolesarskem krogu.

Sedemindvajsetletnik iz Žiline se je že odpravil domov, potem ko ga je vodstvo Toura diskvalificiralo, ko je ob koncu 4. etape s komolcem udaril Britanca Marka Cavendisha. Peter Sagan sprejema odločitev vodstva Toura, a je prepričan, da ni naredil nič narobe.

Dirka po Franciji je že uvodoma izgubila kar tri kolesarske ase, ob Saganu je francosko pentljo predčasno končal tudi Cavendish, ki si je v padcu po srečanju s Saganovim komolcem zlomil ramo. Začetek letošnjega Toura pa se je zelo slabo razpletel tudi za španskega člana ekipe Movistar Alejandra Valverdeja, ki si je v uvodnem posamičnem kronometru huje poškodoval koleno.

Komisija dirke je Saganu, ki je 4. etapo končal na drugem mestu, najprej odvzela vse točke, ki jih je dobil, nato pa so se odločili, da ga bodo zaradi teže dejanja in njegove vloge pri padcu izključili s Toura.

Sagan je hitro uvidel napako in je prišel do obtolčenega Britanca in se mu opravičil. "Vesel sem bil, ko je Peter takoj prišel do mene in preveril, kako sem. Z njim imam dober odnos. A še vedno ne razumem, zakaj je bil potreben komolec. To je nekaj, o čemer se bova še morala malo pogovoriti," je dejal Cavendish.

Sagan je po incidentu dejal: "Med sprintom nisem videl, da je Cavendish za menoj. Prihajal je z desne strani, sam sem skušal ujeti Kristoffa. Mark je bil res zelo hiter in enostavno nisem imel časa, da bi se mu umaknil v levo. Prišel je direktno vame in nato zletel v ogrado. Ko so mi po koncu etape povedali, da jo je Mark končal s padcem, sem šel takoj do njega, da bi ugotovil, kaj se je zgodilo. Sva prijatelja in padci glavnine nikoli niso prijetni. Upam, da bo Mark čim prej okreval."

O incidentu je pred odhodom domov še dodatno spregovoril v moštvenem hotelu v Vittelu. Kolesar z vzdevki, Peter Veliki, Tourminator in Hulk, je prepričan, da je šlo za običajen manever v kolesarskem športu in da ni naredil nič takšnega, s čimer bi si zaslužil takšen ukrep komisarjev Mednarodne kolesarske zveze.

Vodilni možje na dirki so prepričani, da je Sagan s svojo nevarno vožnjo v zaključnem sprintu v boju za položaj ob ogradi ogrožal več kolesarjev. Saganova ekipa Bora-Hansgrohe je vložila pritožbo, a je bila neuspešna, je poročal portal cyclingnews.

"Kaj bi pa lahko naredil? Lahko samo sprejmem odločitev žirije tekme, seveda pa se s takšno diskvalifikacijo ne morem strinjati, kajti v sprintu nisem naredil ničesar narobe. Zelo hudo mi je, ker je Mark padel, v tem trenutku je najbolj pomembno, da bo čim prej okreval. Žal mi je za to, kar se je zgodilo. Kakor ste se lahko tudi vsi vi sami prepričali, je bil to nor sprint. Ni bil prvi, ki se je razpletel na takšen način in zanesljivo ne bo zadnji. Zato želim Marku, da v celoti okreva in to bi bilo v tem trenutku vse," je dejal Sagan, ki se bo vrnil domov v Monako in premislil o prihodnjih načrtih.

Komentarjev 2
  • Pepe007 19:56 11.julij 2017.

    V teh šprintih vsakdo išče svoj prostor.

  • Žurnalček 19:56 11.julij 2017.

    Nekoga udariš samo namerno , nenamernega udarca ni oz. ne obstoja !