Šport
112 ogledov

Sagan odrinil Cavendisha, ta zelo grdo padel

Arnaud Demare EPA
Zaključek 4. etape je zaznamoval grd padec Marka Cavendisha. Prvi je ciljno črto prečkal Francoz Arnaud Demare.

Francoski kolesar Arnaud Demare je zmagovalec četrte etape dirke po Franciji, ki se je s sprintom po 207,5 kilometra končala v Vittelu. Etapo je v zadnjih metrih zaznamoval incident med Slovakom Petrom Saganom in Britancem Markom Cavendishem. Rumeno majico vodilnega je zadržal Britanec Geraint Thomas iz ekipe Sky.

Na koncu ni prišlo do sprinta glavnine, saj je kakšen kilometer pred ciljno črto prišlo do padca, skupina pa se je razredčila. Nov padec se je nato zgodil v zaključnem sprintu, ko je v boju za položaj ob ogradi svetovni prvak Sagan z ramo zadel v Cavendisha, ki je grdo padel, čez njega pa je s kolesom zapeljal še Nemec John Degenkolb.

Demare je najbolje začel sprint deseterice, ob ogradi po levi strani pa mu je sledil Cavendish. Ob njem se je znašel Sagan, ki je s komolcem udaril Britanca, ta je zletel v ograjo in se raztreščil po tleh.

Sagan je hitro uvidel napako. Nekaj minut po cilju, vmes je zdravniška služba oskrbela Cavendisha in se je ob pomoči moštvenih kolegov vrnil na ekipni avtobus, je prišel do obtolčenega Britanca in se mu opravičil.

Cavendish je kasneje razložil, da ne razume, zakaj ga je Sagan udaril s komolcem. Močno je krvavel iz prsta, zato je potreboval šive, težave ima tudi z ramo. "Nisem prepričan, če je kaj narobe z vezmi. Nisem zdravnik, toda nisem optimističen," je med drugim povedal Cavendish.

Sagan je sicer skozi ciljno črto prišel kot drugi, tretji je bil Norvežan Alexander Kristoff, toda sodniki so naknadno diskvalificirali Sagana in mu k času dodali 30 sekund. Tako je drugo mesto osvojil Kristoff, tretjega pa Nemec Andre Greipel.

Junak dneva je bil Belgijec Guillaume Van Keirsbulck, ki se je v beg podal kmalu po startu v Mondorf-les-Bainsu, toda bežal je sam. Glavnina ga je ujela slabih 17 kilometrov od cilja, 190 kilometrov po začetku bega.

Najboljši Slovenec je bil Grega Bole, ki je bil tudi najboljši kolesar Bahrain-Meride, na 19. mestu. Primož Roglič (LottoNl-Jumbo) je bil 105., Borut Božič (Bahrain-Merida) pa 106., oba sta v cilj prišla v času zmagovalca. Janez Brajkovič (Bahrain-Merida) je končal na 132. mestu, zaostal je 2:15 minute. Skupno je najboljši Slovenec Bole na 68. mestu, Roglič je 80., Brajkovič 96., Božič 170.

Thomas je zadržal rumeno majico vodilnega, čeprav se je znašel na tleh po prvem padcu v zaključku etape. Drugi je Christopher Froome, tretji pa Avstralec Michael Matthews, oba zaostajata 12 sekund.

V sredo bo na Tour de France prvi resni preizkus za kolesarje, ki se bodo borili za skupno razvrstitev. Etapa se bo po 160,5 kilometra končala z vzponom prve kategorije na La Planche.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.