Šport
20 ogledov

Samička umrla v imenu olimpijskih iger

jaguar EPA
Iz Brazilije prihajajo vesti o novem nesrečnem dogodku, povezanem s prihajajočimi poletnimi olimpijskimi igrami, ki bodo avgusta v Rio de Janeiru.

Ena izmed postaj karavane nosilcev plamenice z olimpijskim ognjem po Braziliji je bil tudi živalski vrt v amazonski metropoli Manausu, kjer se je zapletlo, pod streli pa je končala samička jaguarja.

Organizatorji so želeli, da bi na slovesnosti ob predaji olimpijskega ognja sodelovala tudi za pragozdno porečje Amazonke tipična predstavnica tam živečih največjih južnoameriških divjih zveri, sicer zaradi človeka in človeških posegov ter krčenja pragozda in pretiranega lova ogroženih jaguarjev.

A se je zapletlo, oskrbniki so izgubili nadzor nad samičko jaguarja, ki je ušla. Oskrbniki živalskega vrta so med pregonom in iskanjem divje mačke v žival izstrelili štiri uspavalne puščice, a se divja mačka ni umirila in se je celo obrnila v položaj za napad na veterinarja. Zato so jaguarko tam navzoči pripadniki brazilskih oboroženih sil pokončali s streli iz strelnega orožja, ker so se zbali, da bi koga poškodovala.

Številne kritike

Olimpijski prireditelji so bili deležni številnih kritik javnosti in naravovarstvenih skupin, ki so podvomili v smiselnost takšnih prireditev, ki povzročajo le trpljenje nastopajočim živalim. Predstavniki organizacijskega odbora olimpijskih iger v Riu so priznali, da so storili napako, ko so se z olimpijskim ognjem približali vklenjeni zveri ter so obžalovali, da so bili prisiljeni usmrtiti jaguarko.

"Polomili smo ga, da smo z olimpijsko baklo, s tem simbolom miru in sodelovanja med ljudmi, paradirali ob vklenjeni divji živali. To je v nasprotju z našimi prepričanji in vrednotami," so v organizacijskem komiteju Rio 2016 zatrdili za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kdaj se bomo naučili?

"Kdaj se bomo naučili? Divje živali držimo v ujetništvu in jih silimo, da počnejo stvari, ki jih plašijo, bolijo in so povsem nenaravne za njih, kar se vedno konča slabo za njih, saj gre za dejansko nastavljeno bombo s sprožilcem," je za britansko mrežo BBC opozorila Brittany Peet, direktorica Mednarodne organizacije za etično ravnanje z živalmi (PETA).

Nesrečni že odrasli 17-letni samički jaguarja so v zavetišču nadeli ime Juma in je bila vzgojena v ujetništvu v živalskem vrtu, ki ga upravlja vojska, v leglu šestih jaguarčkov. Gre za veliko in nevarno zver, po tigrih in levih največjega plenilca iz rodu velikih mačk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.