Šport
18 ogledov

Samo najboljši umrejo mladi

Svetovni avtomoto šport je izgubil pomembnega moža, Colina McRaeja. Žurnal24 main
Leto 2007 bo športnim navdušencem ostalo v spominu kot zanimivo in polno uspehov. Žal je prišlo tudi do številnih tragičnih dogodkov. Na spletnem portalu zurnal24.si vam predstavljamo pet športnih tragedij, ki so po našem mnenju pustile grenak priokus.

Seveda gre pri tem za izbor zgolj nekaterih primerov iz različnih športov. Poleg teh bi lahko omenili še vsaj tragedijo na severovzhodu Brazilije, ko se je na nogometnem stadionu zrušil del tribun in pod seboj pokopal osem navijačev, in smrt južnoafriškega kolesarja Ryana Coxa, ki je umrl zaradi počene arterije v levi nogi. Vsi ti primeri in še številni drugi, ki tu niso omenjeni, so dokaz, da so tudi športniki samo ljudje in da se tudi njim lahko pripeti marsikaj. Upajmo, da bo takih primerov v naslednjem letu manj.


Antonia Puerta je med tekmo prvega kola španskega prvenstva izdalo srce . © Action Images

 

Smrt nogometaša Antonia Puerte

Prvo kolo španskega nogometnega prvenstva se ni začelo po željah Seville , saj je med tekmo proti Getafeju mladi, šele 22-letni španski nogometaš Antonio Puerta izgubil življenje. Puerta je umrl za posledicami srčnega napada. Sodeč po nekaterih informacijah, naj bi se Puerti med samo tekmo in po njej srce ustavilo kar petkrat, zaradi česar naj bi prišlo do hudih možganskih poškodb. Kljub hitri prvi pomoči se španski nogometaš ni več zbudil iz umetne kome. Kar nekaj ljudi se je obregnilo ob dejstvo, da je Puerta pred sezono opravil zdravniški pregled, pri katerem niso odkrili nobenih zdravstvenih težav. Poleg tega je mladi Španec pred usodnim dnem na treningih že dvakrat v kratkem času izgubil zavest, vendar so takrat zdravniki in vsi vpleteni to pripisovali neznosni vročini. Ob tem se lahko vprašamo, ali so zdravniški pregledi nogometašev res dovolj temeljiti. Glede na to, koliko denarja se obrača v najpomembnejši postranski stvari na svetu, bi zagotovo lahko bili boljši, čeprav se vsi izgovarjajo, da česa takega ne bi mogel predvideti noben zdravnik.


Colin McRae je z avtomobili doživel kar nekaj nesreč, umrl pa je v helikopterju. © Action Images

 

Nesreča Colina McRaeja
Med nami ni več Colina Mcraeja , nekdanjega svetovnega prvaka v reliju . Škot je v sredini septembra izgubil življenje v helikopterski nesreči, do katere je prišlo v bližini njegovega domačega kraja Lanark . Poleg 39-letnega nekdanjega relista so bili v helikopterju, ki ga je pilotiral McRae sam, še trije ljudje, med drugim tudi Colinov petletni sin Johnny , nihče pa nesreče ni preživel. Colin McRae je na reliju za SP prvič nastopil leta 1987, leta 1993 pa je dobil svoj prvi reli, in sicer na Novi Zelandiji . Prvak je postal samo enkrat, leta 1995, kar trikrat pa je zasedel drugo mesto v skupnem seštevku. Do leta 2004, ko je končal svojo športno pot voznika relijev, je zbral 25 zmag. V zadnjih dveh letih je bil to še eden izmed hudih udarcev za britanske reli navdušence, saj je leta 2005 zaradi možganskega tumorja umrl 35-letni svetovni prvak leta iz 2001 Richard Burns , še istega leta pa se je na reliju po Walesu smrtno ponesrečil sovoznik Markka Maertina , 39-letni Michael Park.


Sandrijevega pogreba so se udeležili številni navijači. © Action Images

 

Policist ustrelil Gabrieleja Sandrija

V Italiji se v nogometu vedno kaj dogaja. Na žalost od tam marsikdaj pridejo tudi slabe novice, kot je bila tudi ta, da je policist po nesreči ustrelil enega izmed navijačev Lazia Gabrieleja Santija . Do tragičnega dogodka naj bi prišlo na eni izmed bencinskih črpalk, ko so med sabo obračunavali navijači Lazia in Juventusa . Policist, ki je hotel preprečiti fizični obračun, je ustrelil opozorilni strel. Vendar pa je prav s tem strelom po nesreči zadel nič hudega slutečega Gabrieleja Santija. Ko se je novica o pripetljaju razširila, so se po vsej Italiji začeli številni izgredi. Med drugim so rimski navijači napadli policijsko postajo, zažgali policijski avtobus in kar nekaj avtomobilov. Prizanesli niso niti sedežu italijanskega olimpijskega komiteja. Sandri je bil v tem letu že tretja smrtna žrtev v italijanskem nogometu. Januarja je za posledicami udarca v glavo umrl menedžer tretjeligaša Sammartineseja Ermanno Licursi , ki je hotel umiriti pretep med svojimi nogometaši in nogometaši Canelleseja . V začetku februarja pa jo je na tekmi med Catanio in Palermom skupil policist Filippo Raciti.


Sean Taylor ni preživel streljanja v njegovi hiši. © Action Images

 
Sean Taylor ustreljen v lastni hiši
Konec novembra je bil v lastni hiši v Miamiju ustreljen igralec ameriškega nogometa Sean Taylor , ki je sicer branil barve Washington Redskinsov . Najprej se je govorilo, da so ga ustrelili v nogo, pozneje pa se je izkazalo, da so posledice strelov precej hujše. Čeprav so ga hitro prepeljali v najbližjo bolnišnico Jackson Memorial Hospital , je Taylor umrl. Ustrelil naj bi ga ropar, ki ga je 24-letni športnik iz Miamija presenetil v svoji hiši. V tistem času sta v hiši bili tudi Taylorjeva hčerka Jackie in njegova zaročenka, zato bi lahko prišlo do še večje tragedije. Sorodnikom igralca Redskinsov, ki v tistem obdobju sicer ni igral, saj je bil poškodovan, so vsi soigralci takoj izrekli globoko sožalje. Komentar njegovega najboljšega prijatelja je bil: "Očitno ima Bog z njim drugačne načrte."


Ryan Shay (rdeče rokavice) je maraton končal po osmih kilometrih teka. © AFP

 
Ryan Shay umrl med tekom
Na maratonu v New Yorku , ki je bil na sporedu 3. novembra letos, je prišlo do neljubega dogodka, saj je umrl atlet Ryan Shay . Osemindvajsetletni tekač se je zgrudil po zgolj osmih kilometrih teka. Maraton se je vseeno nadaljeval, saj so se Američani potegovali za uvrstitev v ekipo, ki bo lahko nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu prihodnje leto. Ryan Shay, ki se je rodil 4. maja 1979 v Ypsilanti v Michiganu, je v svoji športni karieri dosegel kar nekaj odmevnih rezultatov. Leta 2003 je med drugim osvojil naslov ameriškega državnega prvaka v maratonu, naslednje leto pa še naslov državnega prvaka na pol krajši razdalji. Letos sicer ni bil v ospredju, saj je na državnem prvenstvu zasedel zanj skromno 15. mesto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.