Šport
25 ogledov

Samomor hokejista sprožil polemiko

hokej pretep nhl EPA
Nepričakovana smrt hokejista Todda Ewena je v hokejski ligi NHL sprožila polemiko o možganskih patologijah, ki jih povzročajo pretepi na ledenih ploskvah.

Upokojeni hokejist Todd Ewen, ki je pred štirimi dnevi storil samomor s strelom v glavo, je zadnji primer v seriji hokejskih pretepačev, ki so prezgodaj zapustili ta svet.

Nekdanji hokejist St. Louis Blues, Montreal Canadiens, Anaheim Ducks in San Jose Sharks je v času aktivne kariere opravljal vlogo ''enforcerja'' (tudi pretepača ali policista). Gre za robustne igralce, ki so zadolženi za fizično obračunavanje s člani nasprotnega moštva, kadar ti storijo prekršek oziroma se na kakršenkoli način zapletejo z vratarjem, s soigralci ali z največjimi zvezdniki kluba.

''Ne moremo si zatiskati oči in zanikati, da obstaja povezava,'' je o visoki smrtnosti med pretepači povedal nekdanji hokejist Mathieu Schneider. ''Treba je pregledati vse primere. Težko je špekulirati, a obenem razumem, zakaj ljudje prehitro sklepajo. Preveč se je zgodilo v prekratkem času. V zadnjih letih je bilo težko. Ugotoviti moramo, kaj se da narediti,'' je dodal Schneider.

Leta 2010 je Bob Probert, eden najbolj robustnih igralcev v zogodovini NHL, umrl za posledicami srčnega napada. Star je bil 45 let. Raziskovalci v Bostonu so potrdili, da so našli dokaze o kronični tramvatični encefalopatiji (degenerativna bolezen možganov pri profesionalnih športnikih, ki so žrtve ponavljajočih se udarcev v glavo).

Leta 2011 so v razmaku štirih mesecev umrli Derek Boogaard, Rick Rypien in Wade Belak. Boogaard, ki je bil star 28 let, je umrl zaradi predoziranja z narkotiki. Obdukcija je pokazala napredno encefalopatijo, ki bi se kasneje v življenju odražala v demenci.

Rypien je bil star 27 let, storil je samomor. Celotno kariero se je boril z depresijo. Vzrok Belakove smrti nikoli ni bil pojasnjen, družina pa je potrdila, da je trpel za depresijo. Star je bil 35 let.

Branilec Steve Montador, ki sicer ni veljal za pretepača, se je po pretresu možganov prav tako boril z depresijo. Obdukcija je tudi pri njem potrdila sum o kronični tramvatični encefalopatiji.

Zadnji primer je Ewen, ki je svoje življenje končal 19. septembra. V času aktivne kariere je bil vpleten v 148 pretepov, zdravniška stroka pa upa, da bo družina njegove možgane darovala za nadaljnje preiskave.

''Upam, da se bo to zgodilo, vendar si lahko predstavljate, kakšna odločitev je to za družino. Vlogo 'enforcerja' je treba počasi ukiniti. Moramo se znebiti koncepta, kjer hokejisti med pretepom dobivajo več zaporednih udarcev v glavo,'' je prepričan nevrokirurg Charles Tator.

Komentarjev 1
  • Boris Odreitz 12:05 03.oktober 2015.

    Človek ne more verjeti da je to krim,inal ne pa šport in sami agresivneži .Taki agresivneži bi morali biti takoj ozključeni iz vseh športnih zvez, sodno preganjani in dobiti prepoved pa če so še tako dobri. Ampak tak agresivnež ki ...prikaži veči se tepe in ubija je le gnoj ne pa športnik!