Šport
21 ogledov

Sanjski prvi dan: Drakšič bronast

Drakšič Jun Ho Cho svetovno prvenstvo judo bronasta kolajna tretje mesto Pariz F EPA
Na prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v judu v Čeljabinsku je Rok Drakšič v kategoriji do 66 kilogramov osvojil bronasto kolajno. Ostali trije Slovenci so ostali brez uvrstitev. Petra Nareks (do 52 kilogramov) je prvo borbo zmagala, nato pa izgubila, že v uvodnih dvobojih pa je spodletelo Matjažu Trbovcu (do 60 kilogramov) in Ani Tatalović (do 57 kilogramov).

Rok Drakšič je s kolajno prvi tekmovalni dan prvenstva poskrbel za mirnejše dogajanje v prihodnjih dneh in napovedal, da bo tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu med favoriti za visoko uvrstitev. Drakšič je najprej z minimalno prednostjo 5:0 premagal Romuna Laszla Szokeja, nato je bil prav tako z juko boljši od Izraelca Golana Pollacka.

V četrtfinalu se je pomeril s sedmim nosilcem z jakostne lestvice (Drakšič je drugi) ter poldrugo minuto povedel s 5:0. A trenutek nepazljivosti ga je stal uvrstitve v polfinale, 15 sekund pred koncem je pristal na boku in napredovanja se je veselil Poljak. Izgubljeno je moral varovanec celjskega trenerja Marjana Fabjana popravljati v repasažu. Tam je opravil brezhibno. Najprej je bil šest sekund pred iztekom boljši od Gruzijca Šalve Kardave, nato pa je s starim znancem Madžarom Miklošem Ungvarijem opravil z iponom v borbi za bron že po minuti borbe.

"Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da me lahko dobre dobre uvrstitve stanejo lahko le napake. Na začetku se nisem tako dobro boril, saj sem se precej namučil, da sem zbil težo, nato pa je v repasažu spet steklo. Kar štiri borbe sem se boril skoraj do konca, tako da sem bil precej utrujen. Vedel sem, da bo Madžar poskušal izsiliti kazni, poznam njegov način borbe. Bil sem zelo motiviran, na koncu koncev je le trikratni evropski prvak. Na Dunaju me je pred dvema letoma tudi poškodoval, tako da sem zdaj toliko bolj vesel zmage," je po drugem bronastem odličju z evropskih prvenstev dejal Drakšič in dodal:

"Zdaj grem v London pogledat, ali sem na pravi poti. Veliko je še treba postoriti, počitka ne bo."
Petra Nareks je bila v preteklih letih na evropskih prvenstvih zmeraj odlična, od svoje prve kolajne 2002 v Mariboru jih je nato osvojila še pet in je s skupaj šestimi kolajnami – toliko jih ima na evropskih prvenstvih zaenkrat tudi Lucija Polavder – rekorderka v slovenskem merilu. A ji je leta 2010 načrte prekrižala poškodba, vse odtlej pa Žalčanka ni našla več recepta, kako se vrniti med najboljše.

V petek še Žolnirjeva, Jereb ...

Tako je bilo tudi danes, ko je uvodno borbo proti Poljakinji Zuzanni Pawlikowski dobila predčasno z vzvodom, nato pa morala v nadaljevanju po točkah priznati premoč Španki Lauri Gomez. "Izgubila sem, nimam česa povedati, to je to," je bila kratka Nareksova.

Trbovc in Tatalovićeva sta klonila hitro. Bežigrajska judoistka je bila na blazini vsega 15 sekund, ko jo je na ipon vrgla Azerbajdžanka Kifajat Gasimova. Trbovc je vztrajal nekoliko dlje, a po 40 sekundah je bilo tudi zanj konec. Celjana je premagal Gruzijec Amiran Papinašvili.

V petek bodo na tatamije v dvorani Traktor stopili Urška Žolnir in Vlora Beđeti (obe do 63 kilogramov), Raša Sraka Vuković (do 70 kilogramov), Sašo Jereb (do 73 kilogramov) in Aljaž Sedej (do 81 kilogramov), sobota pa bo dan za Ano Velenšek (do 78 kilogramov), Lucijo Polavder (nad 78 kilogramov) in Matjaža Ceraja (nad sto kilogramov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.