Šport
4 ogledov

Sanjskih 14 mesecev

Levi Leipheimer in Alberto Contador v zadnji etapi proslavljata prvo in drugo me Žurnal24 main
Dirka po Španiji se je končala s prepričljivo zmago Alberta Contadorja, ki je tako postal peti kolesar v zgodovini tega športa, ki je zmagal na vseh treh največjih tritedenskih etapnih dirkah.
 
 

Sem še mlad. Seveda hočem še naprej zmagovati, vendar moj namen ni podiranje rekordov.

Alberto Contador

 
Za Albertom Contadorjem je sanjskih 14 mesecev. Pri zgolj 25 letih, decembra jih bo dopolnil 26, je zmagal na vseh treh največjih tritedenskih etapnih dirkah, najprej lani na Touru, letos na Giru in zdaj še na Vuelti . Do zdaj je to uspelo samo štirim kolesarjem, Jacquesu Anquetilu , Feliceju Gimondiju , Eddyju Merckxu in Bernardu Hinaultu, ki je edini, ki je na vseh treh preizkušnjah zmago slavil več kot enkrat.

"Ko trpiš, razmišljaš o marsičem. Leipheimer je bil zelo močan in moral sem voziti na meji svojih zmožnosti, vendar sam pravim, da je zmaga še toliko slajša, če se moraš zanjo močno potruditi,"
se je že po sobotnem gorskem kronometru, kjer je zasedel drugo mesto, končne zmage veselil Contador. Takrat je zaostal samo za Levijem Leipheimerjem. Američan je bil praktično edini kolesar, ki bi Španca lahko ogrozil, vendar mu v gorskih etapah ni bil kos, poleg tega pa mu je kot klubski kolega moral tudi pomagati.

Contadorju je na gorskem kronometru uspelo zadržati prednost pred Leipheimerjem. © Reuters

 
To se je najbolje videlo v znameniti etapi do vzpona na Alto de L'Angliru, kjer je bil prav Leipheimer tisti, ki je v najstrmejših delih Contadorju nudil največ pomoči. Ko je bilo treba, pa je tudi Contador stopil na plin in tako je dobil dve najtežji etapi v dveh dneh, prehitel svojega klubskega kolega in tudi povsem zasluženo dobil Dirko po Španiji. "Vsi so me imeli za favorita, sam pa sem začutil, da lahko zmagam šele na treningih julija in avgusta." Sam pravi, da bi težko izbral, katera zmaga na največjih dirkah mu največ pomeni, saj so vse posebne.

Seveda je najprestižnejša tista na Dirki po Franciji , vendar je tudi letošnji Giro dobil na izjemen način, ko se je na dirki pojavil praktično v zadnjem trenutku, saj je bil še nekaj dni pred tem na zasluženem dopustu: "Čeprav sem bil zmage na Touru mogoče najbolj vesel, pa nikoli ne bom pozabil italijanskih tifosov in zelo hladnega vremena," je dejal Contador in poudaril, da se tudi zanimanje za Vuelto povečuje: "Na tej Vuelti je bilo res veliko gledalcev. Prav neverjetno." In prav s tem se lahko pohvalijo organizatorji španskega kroga. Toliko gledalcev predvsem na vzponih, kot sta Angliru in Fuentes de Invierno ter gorski kronometer do Navacerrade , se na španskih cestah že dolgo ni zbralo. Poleg številnih ekip, ki bodo, kot vse kaže, nastale v naslednji sezoni (Katjuša, Knauf …) je to dober znak za kolesarstvo, ki se po številnih dopinških aferah očitno pobira.

 

Preberite še ...

Intervju: Jani Brajkovič
Koren: To bo pravo klanje
Legenda: Primož Čerin
Katjuša ne bo osamljena

Naši želijo med deset

In očitno je prav Contador tisti, ki velja za enega izmed kolesarjev, ki so rešili kolesarstvo. "Seveda sem vesel, če me imajo za takega in če lahko z mojo pomočjo še bolj pritegnejo sponzorje in predvsem gledalce. Vseeno pa nočem nositi vsega bremena prihodnosti tega športa," je povedal Španec, ki še nima natančno določenih načrtov za naslednje leto: "Za kolesarja z mojimi karakteristikami ni lahko zmagati na vseh treh dirkah. Najprej želim uživati v tej zmagi, saj sem dosegel že vse, o čemer sem sanjal kot otrok. Postal sem profesionalec in dobil Tour. Sem še mlad. Seveda hočem še naprej zmagovati, vendar moj namen ni podiranje rekordov."

Paolo Bettini in Oscar Freire Gomez že vrsto let na Dirki po Španiji stopnjujeta formo za SP. Komu bo tokrat bolje uspelo? © Reuters

 
Ker njegova ekipa Astana poleg danskega CSC brez dvoma velja za najmočnejšo na etapnih dirkah, je kar nekoliko nenavadno, da se vsi zvezdniki med sabo tako dobro razumejo. Da je pri njih vzdušje odlično, pa nam je potrdil tudi Jani Brajkovič . Očitno zna Johan Bruyneel poskrbeti za vse. Pa bo znal poskrbeti za mir v "hiši" tudi, če se res vrne Lance Armstrong ? "Tour de France bo Contadorjev naslednji cilj, ne glede na to, ali bo Armstrong vozil ali ne. Ne vidim razloga, zakaj ne bi lahko oba dirkala na zmago. To bo poseben izziv tudi zame. Seveda je treba počakati, kako dober se bo Lance vrnil," je povedal belgijski strokovnjak Bruyneel, medtem ko je bil Contador glede dirkanja z Armstrongom jasen: "Lance je superzvezdnik, ki mi ne bo ponujal pomoči. Če res pride v Astano, mu bom z veseljem pomagal, ampak samo, če bo boljši kot jaz."

 

Gorazd Štangelj

Naš edini predstavnik Gorazd Štangelj je dirko končal na 99. mestu. Dirka mu je služila kot priprava na SP.

Za konec naj samo omenimo, da so na spletni strani italijanskega športnega časopisa Gazzetta dello Sport kolesarje, ki so nastopali na Vuelti, ocenili. Deset je dobil samo Contador, na vprašanje, zakaj ni dobil deset s pohvalo, pa so odgovorili, da zato, ker ni dobil gorskega kronometra. Leipheimer in Paolo Bettini sta si prislužila oceno devet, Tom Boonen pa osem. Zanimivo, čeprav je Carlos Sastre dirko končal na tretjem mestu, je bil ocenjen s sedem, še oceno manj pa si je zaslužil Alejandro Valverde . Vsekakor je po končani dirki jasno, da so Španci v tej sezoni v kolesarstvu povsem prevladovali. Dokaz je zmaga Alejandra Valverdeja na klasiki Liege-Bastogne-Liege , Contadorjevo slavje na Giru in Vuelti, Sastrejeva zmaga na Touru in seveda naslov olimpijskega prvaka Samuela Sancheza.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.