Šport
19 ogledov

Sara Errani presenetila Stosurjevo

Sara Errani Žurnal24 main
Na teniškem odprtem prvenstvu Francije v Parizu je že znana prva finalistka med posameznicami. Italijanka Sara Errani, 21. nosilka, je v današnjem polfinalu premagala Avstralko Samantho Stosur, šesto nosilko, s 7:5, 1:6, 6:3. V finalu se bo pomerila z novo-staro prvo igralko sveta Marijo Šarapovo.

Erranijeva si je priigrala svoj prvi finale na turnirjih za grand slam. V finalu se bo merila z boljšo iz dvoboja druge nosilke Marije Šarapove in četrte nosilke Čehinje Petre Kvitove. Na poti do obračuna z Avstralko je Erranijeva izločila nekdanji zmagovalki OP Francije Ano Ivanović in Svetlano Kuznetsovo.

Še v drugem nizu, potem ko je Erranijeva dobila prvega, je kazalo, da se je Stosurjeva po izgubljenem nizu prebudila in da bo z lahkoto pripeljala dvoboj h koncu. Avstralka je namreč v drugem nizu oddala le eno igro, dobila pa ga je po že 36 minutah. A se je vse spremenilo v odločilnem nizu, v katerem je Erranijeva povedla s 3:0, Stosurjeva je sicer izenačila, a je nato pobudo znova prevzela Italijanka in dobila zadnje tri igre.

Stosur je naredila kar 48 neizsiljenih napak, 27 več kot Erranijeva. Zato pa je Stosurjeva zbrala kar 11 asov, Erranijeva pa nobenega, s čimer se je razblinil še en mit, da zmagujejo le igralke z močnejšim začetnim udarcem. "Ostala sem povsem brez besed. Neverjetno je. Zmage nisem niti najmanj pričakovala. Ne morem verjeti," je bila povsem iz sebe 25-letna tenisačica iz Bologne. Erranijeva je znanka tudi s slovenskih teniških igrišč. Leta 2008 je namreč osvojila naslov v Portorožu na odprtem prvenstvu Slovenije v tenisu. Na igriščih Rolanda Garrosa ji je uspel kar dvojen podvig. V paru z rojakinjo Roberto Vinci je namreč napredovala v finale tudi v ženskih dvojicah.

Pred letošnjo sezono Italijanka na turnirjih za grand slam nikoli ni prišla preko tretjega kola, v karieri pa je osvojila vsega pet turnirjev. Trenutno se nahaja na 24. mestu lestvice WTA in bo v soboto napadala največjo zmago v svoji karieri. Kljub rezultatu v finalu se bo v ponedeljek na lestvici zavihtela kar 14 mest više, kar bo njena najboljša uvrstitev, odkar je pred desetimi leti zajadrala med profesionalke.

V drugem polfinalu se ni zgodilo presenečenje. Visoki sibirski lepotici, zaročenki slovenskega košarkarja Saše Vujačića, ki je na turnirju druga nosilka, četrta nosilka Čehinja Petra Kvitova ni predstavljala večjih težav za preboj v veliki finale, v katerem bo Šarapova glavna favoritinja za zmago.

Dvoboj je trajal uro in 17 minut, razmerje v osvojenih točkah je bilo 63:45. Šarapova je servirala tri ase in zadela 15 winnerjev v dvoboju s Kvitovo, ki je Šarapovo premagala v finalu lanskega Wimbledona. "V tretjem polfinalu Roland Garrosa mi je končno uspelo," je dejala Šarapova, ki je s svojimi 188 cm velikanka proti Erranijevi. Italijanka visoka 164 cm Šarapovi tako seže le do ramen.

Šarapovi se nasmiha karierni grand slam. V svoji zbirki ji manjka le lovorika z Roland Garrosa, na katerem se je prebila v svoj prvi finale. Leta 2004 je osvojila turnir v Wimbledonu, leta 2006 US open, leta 2008 pa Australian open. Šarapova je bila nazadnje na vrhu ženske teniške karavane WTA v letu 2005. Po težavah s poškodbo rame v prvi polovici leta 2008 je avgusta morala vzeti daljši premor za sanacijo poškodbe. Po operaciji se je maja 2009 vrnila na teniška igrišča. "Pred leti, ko sem prestala operacijo po poškodbi rame in sem izpadla iz prve stoterice, sem si najbolj želela znova se vrniti na vrh. Zato se mi zdi še toliko bolj čudovito, da bom znova številka ena," je bila Šarapova vesela neverjetne vrnitve v vrhunski tenis po poškodbi.

OP Francije (18,72 milijona evrov):

ženske, polfinale:
Sara Errani (Ita) : Samantha Stosur (Avs/6) 7:5, 1:6, 6:3.
Marija Šarapova (Rus/2)
: Petra Kvitova (Češ/4) 6:3, 6:3

moški, polfinale (na sporedu jutri):
Rafael Nadal (Špa/2) – David Ferrer (Špa/6)
Novak Đoković (Srb/1) – Roger Federer (Švi/3) 

Komentarjev 1
  • jokovine 18:15 07.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **