Šport
12 ogledov

Sara Isakovič: Lahko se borim za medaljo

Sara_Isakovic_AFP - main Žurnal24 main
V popoldanskem delu plavalnega prvenstva sta si nedeljski finale že priborila Sara Isakovič in Peter Mankoč: prva na 200 metrov prosto, drugi pa na 100 metrov delfin.
 
 

Vsekakor se z vsemi lahko enakovredno kosam za medaljo.

Sara Isakovič

 
V dopoldanskih predtekmovanjih si je popoldanski nastop priborilo pet slovenskih plavalcev in plavalk. Prvi sta se popoldne predstavili Nina Sovinek in Sara Isakovič , ki sta se pomerili v polfinalu na 200 metrov prosto. Isakovičeva je dobro začela in bila po polovici razdalje še vedno v vodstvu, v izenačenem zaklljučku pa jo je za las prehitela Romunka Camelia Potec . Druga slovenska predstavnica v tej disciplini je ostala brez finalnega nastopa, v polfinalu je z 2:03,15 dosegla 16. čas. V drugi polfinalni skupini je bila najhitrejša Madžarka Agnes Mutina, ki se je v finale uvrstila z najhitrejšim časom - 1:58,68. Potecova je bila v polfinalu od nje počasnejša za tri stotinke, Isakovičeva pa za 11, s tretjim polfinalnim izidom pa bo v finalu nastopila na tretji progi. "Tega seveda ni moč načrtovati, a sem te proge zelo vesela, saj je trojka tukaj moja srečna številka. Stanujem v sobi 333, na tretji progi pa sem tukaj že dosegla rekorda na 100 delfin in prosto, zdaj pa si želim rekord v tej progi seveda še na 200 prosto. Danes mi je šlo zelo dobro in vsekakor sem v igri za medalje, prva favoritinja za zmago pa ostaja Švedinja Josefin Lillhage, zelo nevarna je Romunka Potecova, pred mano sta bili še dve tekmovalki tudi v polfinalu. Vsekakor se z vsemi lahko enakovredno kosam za medaljo," je 200 m prosto ocenila Isakovičeva.
 

Sarah Sjoestroem je presenetljivo osvojila zlato medaljo na 100 metrov delfin. © Reuters

 
Isakovičevo je kasneje čakal še finalni nastop na 100 metrov delfin, ki ga je - glede na svoj natrpan program - opravila odlično. S časom 59,30 - 28 stotnik slabše od njenega državnega rekorda, ki ga je dosegla v petek v polfinalu - je osvojila osmo mesto. "V tej disciplini sem slovenski rekord odplavala v polfinalu, v finalu pa sem le še izvlekla, kar se je po 200 metrov prosto dalo. S finalom in novim rekordom moram biti zadovoljna," je še dodala članica radovljiškega kluba. Še eno osmo mesto - Isakovičeva je bila osma tudi v prostem slogu na isti razdalji - kaže na dobro formo pred njenima paradnima disciplinama na 200 metrov delfin in prosto. V zadnji si je že izborila nastop med najboljšimi osmimi plavalkami, finale pa bo na sporedu v nedeljo, ko se bodo v dopoldanskem programu začele tudi kvalifikacije na 200 metrov delfin. Nekoliko presenetljivo je na 100 metrov delfin zmagala še ne 15-letna Švedinja Sarah Sjoestroem , ki je sicer že v polfinalu imela enega od hitrejših časov. Zmago v tej disciplini je namreč napovedovala Nizozemka Inge Dekker , ki je nato ostala brez tako željene zlate medalje.

 
 

Več mi pomeni tretje mesto na SP kot pa tukaj zlata medalja..

Peter Mankoč

 
V polfinalu na 100 metrov delfin je nastopil tudi Peter Mankoč . Ob odsotnosti prvega favorita v tej disciplini, Srba Milorada Čavića , je Mankoč v svoji polfinalni skupini do nedeljskega finala prišel z najhitrejšim časom. Z 52,23 je Mankoč postavil tudi nov državni rekord. Najbolj sta se mu po času približala Ukrajinec Andrij Serdinov in Rus Nikolaj Skvorcov. "Šele v nedeljo sem prišel z višine in morda obstaja tudi možnost, da jutri ne bo šlo, če padem v t. i. luknjo, ki se pojavi. Upam, da bo v redu. Že danes sem plaval na polno, lahko bi bil tudi še nekaj hitrejši, a se mi ni povsem izšel prihod v cilj," pravi Ilirijan, ki pa hkrati poudarja, da si v Eindhovnu želi medaljo, a to zanj v tem obdobju ni prioritetni cilj: "To bo aprilski nastop na SP v Manchestru (25-metrski bazen op. p.), saj mi več pomeni tretje mesto na SP kot pa tukaj zlata medalja. Tam me čaka izjemna tekma na 100 m mešano. Prijavljenih je vseh pet plavalcev, ki so bili v tej disciplini v zgodovini boljši od mene, za medaljo pa se bom boril tudi na 100 m delfin, kjer bodo na startu vsi najboljši z izjemo Američana Crockerja."


Matjaž Markič se je zanesljivo uvrstil v nedeljski finale na 50 metrov prsno. © Reuters

 
Svoje delo je v polfinalu na 50 m prsno suvereno opravil tudi Matjaž Markič , ki je za državni rekord in 11. izid vseh časov na svetu poskrbel že v kvalifikacijah - 27,72. Popoldan se je s 27,97 kot peti prebil med najboljših osem, jutri pa bo skušal po uspehih v Madridu 2004 in Budimpešti 2006 še tretjič zapored osvojiti medaljo v tej disciplini. "Najbolj si želim nov osebni rekord, ki pa seveda mora zadostovati tudi za medaljo, a za športnika je pomembnejši izid. Popoldan mi je šlo res nekaj slabše kot zjutraj ... Ne vem, morda sem bil z mislimi že v finalu. Cilj sem s prebojem med najboljših osem že izpolnil," je dejal reprezentant koprskega kluba, ki je razmišljal tudi o zanj bolj povprečnem nastopu na 100-metrski razdalji: "Verjetno smo na prizorišče prišli malce prepozno in drugič bo treba na pot kakšen dan ali dva prej."

Sicer pa tudi peti tekmovalni dan ni minil brez postavljanja evropskih in svetovnih rekordov. Za slednjega je poskrbel Francoz Alain Bernard , ki je s časom 47,50 sekunde za desetinko popravil lasten svetovni rekord v finalu kraljevske discipline 100 metrov prosto, ki ga je postavil v včerajšnjem polfinalu. "Neverjetno. Seveda sem si želel biti še hitrejši kot včeraj, kar mi je kot vidite uspelo. Zdaj vem, da sem jaz tisti, ki ga bo treba prehiteti in premagati. Takšno raven plavanja sem iskal več let ," je dejal Bernard. Slednjemu nasprotnikov na olimpijskih igrah ne bo manjkalo. "Vem, da tudi sam lahko plavam 47,5 ali 47,6. Tukaj še ne, zanesljivo pa v Pekingu," je Francozu kot prvi "rokavico v obraz zalučal" svetovni prvak Italijan Filippo Magnini . Nov evropski rekord pa je bil dosežen v ženskem polfinalu na 50 metrov hrbtno. V prvi polfinalni skupini je namreč Hrvatica Sanja Jovanović za stotinko sekunde izboljšala rekord Nemke Janine Pietsch (28,19), a se je novega najboljšega časa v Evropi veselila le nekaj trenutkov. V drugem polfinalu je bila namreč Španka Nina Živanevskaja hitrejša še za šest stotnik sekunde (28,13).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.