Šport
12 ogledov

Sara še zna: prvakinja na 100 delfin

Sara Isaković še zna. Postala je državna prvakinja na 100 delfin. (Foto: Saša De Saša Despot
V Kranju se je s slavjem plavalcev Radovljice na čelu z Anjo Klinar, Saro Isaković in Robijem Žbogarjem ter plavalcev Triglava okrog Anje Čarman, ki so osvojili največ naslovov v Sloveniji, končalo letošnje DP.

Zadnji dan je z dobrim dosežkom nase opozoril še Toni Valčič iz ljubljanske Olimpije. V uvodni disciplini zadnjega dne je Valčič zmagal na 50 m prosto z za Slovenijo zelo dobrim dosežkom 23,03 in le za dobro desetinko zgrešil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Šanghaju. "Mislim, da bi jo lahko celo odplaval, a je nekoliko preveč zamudil na startu," je bil vesel, obenem pa tudi presenečen Olimpijin trener Aleš Poljak. S smehom so zgodbo na tribunah pospremili tudi njegovi domači, veseli dosežka, a tudi dejstva, da bo plavalec, ki študira v ZDA, zdaj poleti več doma.

Eden lepših obračunov je bila tudi ženska tekma na 100 m delfin, kjer je suvereno zmagala beloruska reprezentantka Aleksandra Herasimenja. Izreden boj pa je v ozadju potekal za drugo mesto med ne povsem vrhunsko pripravljeno Saro Isaković in njeno klubsko sotekmovalko Anjo Klinar. V izjemni borbi nobena od tekmovalk ni popuščala do zadnjega zavesljaja, Klinarjeva je na koncu kar za slabo sekundo izboljšala osebni rekord, slovenski naslov pa je z desetinko sekunde naskoka vendarle pripadel olimpijski podprvakinji Isakovićevi. "Vedela sem, da imam možnost za zmago, zato sem se seveda potrudila," je po tekmi povedala Klinarjeva in dodala, da prav takšne tekme na domačem državnem prvenstvu potrebuje, saj v svojih paradnih disciplinah v Kranju ni imela dovolj močne konkurence.

Na 200 metrov prsno je v moški konkurenci slovenski naslov osvojil Triglavov Robi Vovk, ki pa je moral priznati premoč avstrijskima reprezentantoma Hunorju Mateju in Maximu Podoprigori. Peter Mankoč je postal slovenski prvak na 100 metrov delfin, a tudi on še ni v vrhunski formi in v absolutni konkurenci je bil "le" tretji. Na 1500 m prosto je bil med Slovenci najboljši plavalec kluba gostitelja Jan Karel Petrič. V ženski konkurenci je še en naslov več osvojila estonska reprezentantka, ki trenira pri ljubljanski Iliriji Triin Aljand, tudi ona z odličnim dosežkom 25,50. Na 200 metrov prsno je premoč dokazala finalistka lanskega evropskega prvenstva Tanja Šmid iz Triglava. Na 1500 metrov prosto je zanesljivo zmagala slovenska rekorderka Tjaša Oder. Plavalci Triglava so na koncu osvojili zmagi še v obeh mešanih štafetah.

"Prvenstvo se je odvilo po načrtih in pričakovanjih. Nekaj plavalcev se je dodatno uvrstilo v različne reprezentance, pri nekaterih mladih se je malo zamenjal vrstni red, večina pa je tukaj pokazala zelo dobre dosežke. Posebej vesel sem nekaterih kadetskih rekordov, saj mlada generacija dokazuje, da se nam v prihodnjih desetih letih za plavanje ni treba bati," pa je ob prvenstvu dejal slovenski selektor Roni Pikec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.