Šport
22 ogledov

Šarapova pred največjim izzivom

Marija Šarapova je z zmago v Rimu dokazala, da se vrača med najboljše. (Foto: EP Žurnal24 main
Napovedati zmagovalko letošnjega OP Francije je tako težko kot dobiti vstopnice za finale. Ni izrazite favoritke. Z vse boljšimi rezultati izstopa le Marija Šarapova, ki pa na igriščih Roland Garrosa še ni slavila.
Zadnjih sedem zmagovalk Roland Garrosa:
2010 – F. Schiavone
2009 – S. Kuznjecova
2008 – A. Ivanović
2007 – J. Henin
2006 – J. Henin
2005 – J. Henin
2004 – A. Miškina

François Masson je leta 1897 osvojila prvi ženski turnir za Odprto prvenstvo Francije. Leta 1977 je na igriščih Roland Garrosa slavila Mima Jaušovec. Do leta 1926 so OP Francije osvajale le Francozinje, odtlej pa je domačinka zmagala le še petkrat – nazadnje Mary Pierce leta 2000. Margaret Smith-Court je Pariz osvojila kar trinajstkrat – petkrat med posameznicami, štirikrat v ženskih in štirikrat v mešanih dvojicah. Med posameznicami pa ima največ zmag Christine Evert (sedem), le eno manj pa Steffi Graf. Na 104. izvedbi bo v naslednjih dveh tednih pariški grand slam branila Francesca Schiavone. Ga bo ubranila? Težko reči, zmagovalko je tako težko napovedati, kot je težko dobiti vstopnico za finale.

Pred začetkom lanskega OP Francije je bila Francesca Schiavone 17. na lestvici WTA. 166 centimetrov visoka in 64 kilogramov težka Italijanka se je po finala prebila prek Najeve, Wozniackijeve, Jelene Dementjeve in nato za svoj prvi grand slam premagala Stosurjevo.

Ni izrazite favoritinje
Sestri Serena in Venus Williams zaradi poškodb še naprej ne igrata, vse druge pa v formi vseskozi nihajo. Kim Clijsters je dobila OP Avstralije, a odtlej zaradi porezanega stopala ni igrala in tako v Pariz ne prihaja stoodstotna. Ime že štiri zmage na grand slamih, na francoskem pa še ni zmagala oziroma je dvakrat izgubila finale. Caroline Wozniacki je številka ena lestvice WTA, a enega od četverice največjih turnirjev še ni dobila, pa še na pesku letos ne blesti. Morda sta prvi favoritinji vse boljša Marija Šarapova in njena rojakinja Vera Zvonarjova. Skriti adutinji sta Julia Görges, ki je letos še vzela skalp Wozniackijevi, in pa Victoria Azarenka. Na presenečenje računata še Petra Kvitova in finalistka letošnjega Melbourna Li Na. "Imam prav take možnosti kot vse ostale. Na OP Francije bo 128 tenisačic igralo svoj najboljši tenis. Veliko deklet lahko pride zelo daleč, presenečenj ne bo manjkalo," je prepričana Görgesova in ima prav.

Slovenske barve bo
na turnirju posameznic zastopala Polona Hercog (leta 2008 v Parizu zmagovalka dvojic med mladinkami), v dvojicah pa bo igrala Katarina Srebotnik.

Nova pot Šarapove
Za dekleta slovenskega košarkarja Saše Vujačića je Pariz edini še neosvojeni grand slam. V zadnjih sezonah so jo pestile poškodbe, a zdaj se vrača, kar je dokazala prejšnji teden v Rimu, ko je v polfinalu izločila Wozniackijevo in v finalu lansko finalistko OP Francije, Samantho Stosur. Šarapove tako samozavestno nismo videli igrati že vse od Melbourna 2008, ko je osvojila svoj tretji in za zdaj zadnji grand slam. "Osvojiti Roland Garros je zame največji izziv, a izzive imam rada. Čudovito bi bilo, če bi mi končno uspelo," pove Marija, ki je od 23 dobljenih turnijev le tri osvojila na peščenih igriščih. "Začela sem novo pot. Ne oziram se več nazaj. Ne razmišljam, kako sem igrala nekoč. Nisem več 17-letno dekle."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.