Šport
15 ogledov

Šarapova s 13 dvojnimi napakami v finale

kvitova
1/24
Reuters
V finalu Wimbledona se bosta pomerili Čehinja Petra Kvitova, ki je s 6:1, 3:6 in 6:2 premagala Victorio Azarenko in Rusinja Marija Šarapova, ki je s 6:4 in 6:3 premagala Nemko Sabine Lisicki.

Petra Kvitova je odlično začela polfinalni dvoboj proti višjepostavljeni Belorusinji Victorii Azarenki. Čehinja, ki je lani v polfinalu Wimbledona izgubila proti kasnejši zmagovalki Sereni Williams, je prvi niz proti četrti nosilki turnirja osvojila po vsega 27 minutah igre, nasprotnici pa je dovolila do le ene igre (6:1). Čehinja je z napadalno igro povsem razorožila nasprotnico, o premoči v prvem nizu pa priča podatek o osvojenih neposrednih točkah, ki je bil 13:4 v prid Čehinji. Slednja je servirala še šest asov, Azarenka na drugi strani nobenega. Kljub premoči si je Čehinja priborila zgolj tri žogice za odvzem servisa, dvakrat je bila uspešna.


Azarenka, ki je bila morda v prvem nizu še pod vplivom lanskega poraza proti Kvitovi, se je v drugem zbrala in zaigrala povsem prerojeno. Najvišje postavljena nosilka v polfinalu je imela kar pet priložnosti za odvzem servisa Čehinji, a je bil en sam brejk dovolj, da je izid v nizih izenačila na 1:1. Bilo je 6:3. Pri tem ji je izdatno pomagala tudi 21-letnica, ki je še naprej igrala napadalno, razmerje v winnerjih je bilo kar 14:1 v prid Čehinji, a so jo pokopale neizsiljene napake, ki jih je naredila kar osem, Belorusinja pa le eno.

Odločitev je tako padla v tretjem nizu. Kvitovi je že takoj v drugi igri še tretjič na srečanju uspelo odvzeti servis in povesti s 3:0. Sama je nadaljevala z odličnimi servisi, hkrati pa je bila na mreži nerešljiva uganka za Belorusinjo, ki je bila ob za nameček nezgrešljivih udarcih Čehinje brez pravih možnosti za uspeh. Brejk z začetka niza je ponovila še v osmi igri, in se prvič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam.

V finale še Šarapova ali Lisicki
V drugem polfinalu sta se pomerili Rusinja Marija Šarapova in povabljenka na turnir Sabine Lisicki. Nemka, ki je leta 2009 v Wimbledonu pot končala v četrtfinalu, kasneje pa ji je napredovanje preprečila poškodba, je začela silovito in nakazala, da lahko še naprej preseneča.

Lisicki, ki je hkrati prva Nemka po Stefii Graf, ki se je uvrstila v polfinale turnirja na sveti travi, je hitro povedla s 3:0. Rusinja, ki do polfinala še ni izgubila niza, je katastrofalno servirala, a tudi šest dvojnih napak ni bilo usodnih. Hitro se ji je uspelo vrniti v igro in izenačiti na 3:3, nato pa ji je v deveti igri po dobri igri z osnovne črte uspel še en brejk za 5:4. Zmagovalka turnirja iz leta 2004 je nato z edinim asom prvi niz dobila s 6:4.

Lisicki nemočna na svoj servis
Drugi niz je bil na začetku povsem v domeni trikratne zmagovalke turnirjev za grand slam. Nasprotnici, ki se je večinoma zanašala na točke na mreži, je dvakrat zapored odvzela servis in povedla s 3:0. Šarapova, ki je skupaj na dvoboju naredila kar 13 dvojnih napak, se je tudi sama mučila na svoj servis in klonila že v četrti igri. Lisicki tega ni znala izkoristiti in je nasprotnici dovolila še tretji brejk v drugem nizu, po maratonski šesti igri, v kateri je zamudila kar nekaj priložnosti za vnovičen odvzem servisa pa zaostajala že z 1:5. Lisicki se kljub visokemu zaostanku ni predala in še enkrat odvzela servis Šarapovi, prvič pa dobila tudi svoj servis in se približala na 3:5. Sibirska lepotica ni pustila presenečenja in se po uri in 27 minutah ter po sedmih letih veselila ponovne uvrstitve v finale Wimbledona.

Wimbledon, grand slam, polfinale (ATP):

Petra Kvitova (Češ/8) : Viktorija Azarenka 6:1, 3:6, 6:2

Marija Šarapova (Rus/5) : Sabine Lisicki (Nem) 6:4, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.