Šport
40 ogledov

Sastra slovenska trasa privlači

Carlos Sastre kolesarstvo EPA
V četrtek se s spektaklom v obliki 6,6 kilometra dolgega kronometra začenja 18. dirka Po Sloveniji, na kateri bo sodelovalo lepo število zvezdnikov. Med njimi bo tudi zmagovalec Toura 2008 Carlos Sastre.

"To je prvič, da bom vozil po Sloveniji. Po tem, kar sem do sedaj videl, lahko rečem, da je to zelo lepa trasa in da je to prijetna dirka, v kateri je mešanica vsega. Prolog, dve etapi 'za si polomiti noge (etapi z veliko vzponov in spustov, op. a.)' in gorska etapa s ciljem, ki se zdi kar težak," je za as.com pred dnevi povedal 36-letni Sastre.

Španec počasi zaključuje svojo športno pot, zato se je odločil poiskati nove izzive, in po njegovih besedah je dirka Po Sloveniji ravno pravšnja zanj. "Gre za dirko, ki mi je všeč, čeprav ne vem, kaj se lahko vse zgodi, saj te trase še ne poznam. Toda me zelo privlači in po resnici je to nov izziv ob koncu moje športne kariere," je za španske kolege še povedal Španec.

Na startu dirke Po Sloveniji pa bodo tudi druga slavna imena svetovnega kolesarstva. Tako ekipa Liquigasa v Slovenijo prihaja z zmagovalcem lanske Vuelte in tretjeuvrščenim na letošnjem Giru Vincenzom Nibalijem, ki bo mimogrede tudi branil lansko zmago, glavni adut Farnese Vinija bo Giovanni Visconti, Saxo Banka pa najbrž Nicki Soerensen, ki je že dobival etape na Touru in Vuelti. Seveda ne gre prezreti tudi italijanskega zvezdnika Alessandra Pettachija, ki pa se ne bo boril za skupno zmago, ampak bo svoje sprintersko znanje poskušal dokazati v dveh sprinterskih etapah.

Izmed močnejših slovenskih imen so tu Bole, Špilak, Koren in Kump
Od slovenskih kolesarjev, ki si kruh služijo v najmočnejših tujih ekipah, bodo tako nastopili Grega Bole, Simon Špilak (oba Lampre), Kristijan Koren (Liquigas) in Marko Kump (Geox).

Ob tako močni konkurenci so realne možnosti, da bi Slovenci razmerje zmag med domačimi in tujimi kolesarji povišali na 10:8, sila majhne, pa čeprav bodo v konkurenci trije, ki so skupaj že petkrat poskrbeli, da je zmaga ostala doma. To so Mitja Mahorič, Jure Golčer in Tomaž Nose, predvsem druga dva sta lahko nevarna, a bi njuna zmaga pomenila veliko presenečenje.

"Vsekakor je moja želja, da bi ponovil leti, ko sem bil na dirki najboljši. A konkurenca bo letos močna, tako da bo to težko. Bolj realen cilj je uvrstitev med najboljše tri, upam, da se letos Slovenci ne bomo borili le za peto mesto kot zadnji dve leti. Mislim, da sem pripravljen boljše kot prejšnja leta, tudi konkurence se ne bojim. Nibalija sem že premagal, zakaj ga ne bi še enkrat. Raje tekmujem s tako dobrimi kolesarji in sem na koncu 20., kot pa da v slabi konkurenci zmagam," je dejal Nose, ki meni, da se bo zmagovalec odločil na vzponu na Golte, ki je vsaj zanj težji kot tisti na Krvavec, velik vpliv na končni vrstni red pa bo imel tudi kronometer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.