Šport
8 ogledov

Sastre porumenel, Valjavec napredoval

sastre_teaser_reu_zmaga Žurnal24 main
Na Dirki po Franciji je spet blestel Tadej Valjavec, ki je v skupnem seštevku napredoval na deveto mesto. Zmage na Alpe d'Huezu se je veselil Carlos Sastre, ki je prevzel tudi rumeno majico.
 

Dirka po Franciji, 17. etapa

1. C. Sastre (ŠPA) 6:07:58
2. S. Sanchez (ŠPA) +2:03
3. A. Schleck (LUK) +2:03
12. Tadej Valjavec (SLO) +3:36

Na vzponu na Alpe d'Huez so trenutno najbolje pripravljeni kolesarji spet uprizorili pravi spektakel. Na papirju kraljevska etapa je bila tudi v resnici kraljevska in povsem zasluženo se je zmage na enem izmed najbolj popularnih vzponov veselil Španec Carlos Sastre , ki je s tem oblekel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Njegov klubski kolega Frank Schleck je namreč tudi zaradi klubskih interesov zaostal več kot minuto in tako po vsej verjetnosti že zapravil možnosti za končno zmago.


Frank Schleck se je moral podrediti klubski taktiki. © AFP

 
Sicer pa je bilo zanimivo že s samega starta, ko se je že na prvem vzponu, legendarnem Galibierju izoblikovala ubežna skupinica štirih kolesarjev. Med njimi je bil še drugi dan zapored Stefan Schumacher , družbo pa so mu delali še Španec Ruben Pérez , Slovak Peter Velits in Francoz Remy Di Gregorio . Na enem izmed najtežjih vzponov v Franciji Croix de Fer sta v ospredju ostala samo še svetovni prvak v kategoriji do 23 let Velits in Schumacher, ki pa je pozneje popustil.

Na vrh tega vzpona se je prvi pripeljal prav Slovak, kateremu se je v spustu pridružil Jerome Pineau . Vendar je bil njun poskus obsojen na neuspeh, saj so v ozadju dirko vseskozi nadzorovali kolesarji danskega moštva CSC Saxo bank, ki so pod odločilni vzpon na Alpe d'Huez pripeljali skupinico z najboljšimi. Ti so se že takoj na začetku udarili med sabo, prva sta potegnila Sastre in Menčov. Španec je kasneje ostal sam, Rus pa je zapadel v hudo krizo. Sastre je iz kilometra v kilometer povečeval prednost, v ozadju pa sta brata Schleck s pospeševanji testirala nasprotnike.

Na vse napade, tako tistega od Valverdeja kot  od Jefimkina, sta našla odgovor in kmalu je moral Cadel Evans narekovati tempo, saj je začutil, da mu možnosti za končno zmago polzijo iz rok. Sastre je zdržal vse do cilja in si s pogumno vožnjo privozil dobri dve minuti prednosti pred Samuelom Sánchezom in Andyjem Schleckom. Deset sekund za njima sta se v cilj pripeljala Alejandro Valverde in do te etape vodilni Frank Schleck. Dve sekundi več sta izgubila Evans in Menčov, ki je šele ob koncu vzpona preživel krizo in se tako pridružil najboljšim.

Sastre je novi imetnik rumene majice. Dokončno? © AFP

 
Rumena majica je tako zamenjala lastnika, vendar ostala v istem moštvu. V moštvu CSC, katerega kolesarji so na Touru dokazali, da so daleč najmočnejši, se je v rumeno odel Sastre, ki ima zdaj minuto in 24 sekund prednosti pred klubskim kolegom Frankom Schleckom. Tretji je Bernhardt Kohl , ki je na cilj prišel povsem izčrpan, četrti pa je prvi favorit za zmago Cadel Evans, ki bo moral na sobotnem kronometru, če želi zmagati, nadoknaditi kar minuto in 34 sekund zaostanka.

 

Saunier Duval ima kolesarstva dovolj

Francosko podjetje Saunier Duval ne bo več sponzor kolesarskega moštva, ki se je na letošnjem Touru osramotilo z dopinškim primerom, za katerega je bil v prvi vrsti kriv Italijan Riccardo Ricco. A moštvo kljub izgubi glavnega sponzorja zaenkrat ne bo propadlo. Do konca sezone bo namreč vse finančne obveznosti prevzel ameriški proizvajalec koles Scott, ki je bil doslej drugi sponzor.

Odlično je spet nastopil naš edini predstavnik Tadej Valjavec , ki se je vseskozi držal najboljših. Tudi na zadnjem vzponu je vozil odlično, čeprav je precej moči porabil že v torkovem podvigu. Vseskozi je vzdrževal stik z najboljšimi, kazalo je celo, da bo prehitel Sáncheza, ki je vseskozi popuščal, potem pa se je neverjetno vrnil v igro in zasedel celo drugo mesto.

Valjavec je v cilj prišel na 12. mestu z nekaj več kot tremi minutami in pol zaostanka za zmagovalcem, vendar je v skupnem seštevku napredoval na deveto mesto, saj je močno popustil Kim Kirchen .

Kaj so povedali:
Frank Schleck (drugi v skupnem seštevku): "Napad Carlosa smo načrtovali, saj smo menili, da bi pozneje napadel še sam in bi se mu pridružil. Vendar je potem šel do cilja. Nisem razočaran, vesel sem, da je prevzel majico, saj je za nas to edini način, da dobimo ta Tour. Vse je šlo po načrtu, saj sva bila tako jaz kot Andy pripravljena braniti Sastreja in s tem utrujati nasprotnike. Drugače bi bilo, če bi Evans zašel v krizo, takrat bi napadel, vendar do tega ni prišlo."

Andy Schleck nosi belo majico najboljšega mladega kolesarja. © Reuters

 
Carlos Sastre (vodilni v skupnem seštevku): "Bila je odlična etapa in spet smo pokazali pravi moštveni duh. Brez Andyjeve in Frankove pomoči tega ne bi mogel doseči. Zagotovo je to zame in za ekipo nekaj posebnega. O možnostih za končno zmago še ne razmišljam. Raje uživam v tem trenutku in z ekipo proslavim to zmago. Mogoče sem zaradi proslavljanja zmage izgubil kakšno sekundo, vendar kaj takega doživiš samo enkrat v življenju."

Andy Schleck (bela majica): "Počutil sem se odlično, vendar sem tukaj prvič in se šele učim. Zato sem do zdaj pokazal tudi nekatere slabosti, ki jih drugi niso, prav zato me v skupnem seštevku ni med najboljšimi. Vendar sem zadovoljen, predvsem s tretjim mestom na Alpe d'Huezu. Sastreju tako ali tako ni mogel nihče slediti."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.