Šport
18 ogledov

Savšek bronast na EP

Benjamin Savšek EP 2011 Nina Jelenc
Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu na divjih vodah v Augsburgu osovjil tretje mesto za domačinom Siderisom Tasiadisom in Tonyjem Estanguetom iz Francije. Peter Kauzer med kajakaši po napaki končal na šestem mestu, brez uspeha pa so slovenski kajakaši in kanuisti ostali tudi ekipno.

Slovenski junak evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu je kanuist Benjamin Savšek, ki se je okitil z bronom. Med favoriti v posamični konkurenci kajakašev je bil tudi Peter Kauzer, ki pa je bil šesti.

Savšek je dokazal, da je postal zrel tekmovalec. Že v preteklosti je pokazal, da je hiter, a so ga večkrat izdale napake oziroma dotiki vratc. V tej sezoni pa že ves čas kaže "čiste" vožnje, občasno se mu še pripeti kakšna kazenska sekunda, a na EP v Augsburgu je zdržal pritisk, ki si ga je naložil še z najhitrejšim časom polfinala, in upravičil tudi svoja visoka pričakovanja.

"Izjemno sem vesel! Na startu sem čutil pritisk, saj sem začel kot zadnji. Čoln mi je lepo tekel, pazil sem, da ne naredim kazenskih sekund, in ko sem prišel v cilj, sem se zelo razveselil, ko sem videl tretje mesto. To je moja prva velika kolajna in jo bom dal na posebno mesto. Zagotovo mi bo za vedno ostala v spominu," se je takoj po nastopu veselil 25-letni Savšek, ki je v finalu nastopil kot zadnji.

"Bilo je kar težko, vsi čakajo samo še na tvojo vožnjo, tako da sem se res moral osredotočiti samo nase. To mi je uspelo in sem res noro vesel. Super začetek sezone," je še povedal Savšek, ki sta mu na stopničkah ob razglasitvi najboljših družbo delala Nemec Sideris Tasiadis z zlatom in Francoz Tony Estanguet s srebrom.

"Mislim, da se bomo na OI še enkrat srečali, saj sta tudi onadva olimpijca. Super, da smo se že tu malce potipali," je povedal Savšek in dodal: "Mislim, da bo na OI čisto druga pesem, saj je le še večji pritisk. A vidim, da mi letos gre res dobro in bom to poskusil prenesti tudi na OI." Slovenske barve v C-1 sta na EP zastopala še Anže Berčič, ki je bil 18., in Jure Lenarčič, ki je bil 23.

Kauzer po napaki šesti

Manj od pričakovanj je pokazal Kauzer, ki si vedno zastavlja le najvišje cilje, tudi tokrat ni bilo nič drugače. Toda v finalu se mu nastop ni posrečil in je končal kot šesti. "Z zelo slabo vožnjo in še dotikom sem osvojil šesto mesto v Evropi. Na progi, ki je fizično zahtevna in si ne smeš privoščiti napak, jaz pa sem si jih danes kar nekaj, to le ni tako slabo, kakor izgleda. Iz tega bom potegnil nekaj pozitivnega, da na koncu vzamem tisto, po kar grem v London na OI," je po finalu povedal Kauzer, ki ima v tej sezoni predvsem en cilj - osvojiti olimpijsko zlato.

"Vse je podrejeno OI v Londonu. Tudi zdaj forma še ni taka, kot bi lahko bila, ampak to samo zaradi tega, ker nočem forme držati dva meseca, ker je to malo težko. Jo bom pa stopnjeval, zdaj sta še dve tekmi svetovnega pokala, pa nato še nekaj časa do samih iger, kjer načrtujem - saj se ve, kaj."

Evropski prvak je sicer postal Italijan Daniele Molmenti, srebro in bron pa sta osvojila Nemca Paul Böckelmann in Hannes Aigner. Od Slovencev sta v kajaku v Nemčiji nastopila še Janoš Peterlin, ki je bil 23., in Jure Meglič, ki je izpadel v kvalifikacijah.

Ekipno brez uspeha

Predzadnji dan EP se je končal z ekipnima tekmama kajakašev in kanuistov. Za slovenski tabor se nista izšli po načrtih, saj so kajakaši zasedli osmo, kanuisti pa peto mesto. Predvsem kajakaši so si želeli kolajno, ne nazadnje so branili naslov evropskih prvakov iz Seu d'Urgella. Tam so veslali Peter Kauzer, Jure Meglič in Simon Brus, namesto slednjega je bil letos v ekipi Janoš Peterlin. Pričakovanja so bila visoka, kolajna pa se je po številnih napakah najresnejših tekmecev ponujala sama od sebe.

Toda tudi slovenska trojica si je na progi privoščila napako, ki jo je takoj vrgla iz boja za najvišja mesta. "Z Janošem sva vedela, da sva naredila veliko napako na sredini proge. Še vedno sva dala vse od sebe, do cilja skušala ujeti Petra, ki je bil precej pred nama. Na žalost se nam ni izšlo, upam, da bo na naslednjih tekmah bolje," je na kratko nastop kajakaške ekipe v finalu EP pokomentiral Meglič. Zmagali so Francozi pred Nemci in Avstrijci.

Med kanuističnimi ekipami so se zlata veselili Slovaki pred Nemci in Francozi. Benjamin Savšek, ki je v posamični konkurenci osvojil bron, Anže Berčič in Jure Lenarčič so si privoščili osem kazenskih sekund in tako v finalu prehiteli le Čehe.

"Vožnja se nam je res podrla. Nismo se ujeli med sabo. Pod mostom me je povleklo preveč na levo in sem se praktično ustavil, tako da sem drugima dvema naredil malce 'gužve'. Morali smo popravljati, drugače bi dobili 50 kazenskih sekund. Tam se je vožnja za nas v bistvu končala. Na žalost. Poskusili bomo na kakšni drugi tekmi pokazati, da smo še vedno kar močna ekipa," je povedal Savšek.

Zadnji dan EP bo delež slovenskih nastopov manjši, saj bosta nastopili le Urša Kragelj in Eva Terčelj v polfinalu kajakašic. Ti dve tekmovalki bosta na tekmi med seboj odločili tudi potnico na olimpijske igre v Londonu.

Komentarjev 1
  • Mišo 17:35 12.maj 2012.

    čestitke Beni, čestitke družini Savšek, res super:)