Šport
10 ogledov

Savšek evropski prvak!

Benjamin Savšek olimpijske igre London 2012 Stanko Gruden/STA
Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v nemškem Markkleebergu osvojil naslov prvaka.

Drugi slovenski finalist Luka Božič je bil v isti disciplini četrti. V finalu kajakašev sta danes nastopila še Peter Kauzer in Simon Brus. Kauzer je bil peti, Brus pa deveti.

Savšek je le dočakal zlato kolajno na največjih tekmovanjih. Potem ko je lani na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku v ZDA za nekaj minut imel v rokah naslov svetovnega prvaka, potem pa mu ga je pritožba konkurenčne ekipe odnesla in ga potisnila na drugo mesto, je tokrat s prepričljivo vožnjo dokazal, da je lahko najhitrejši.

Luka Božič je pred Savškovim, zadnjim kanuističnim nastopom dneva, zasedal tretje mesto in tako danes s četrtim osvojil svojo najboljšo uvrstitev.

"Res sem zadovoljen, končno mi je uspelo, naslov evropskega prvaka je tu. Pozna se, da sem se letos na to progo res dobro pripravil, očitno mi ustrezajo pogoji za delo v Nemčiji. Proga je bila zahtevna, ker sem vmes udaril ena vrata, je bilo potem treba do konca precej bolj poganjati," je v cilju po naslovu prvaka dejal Savšek, ki se je s tem na seznamu slovenskih evropskih prvakov pridružil Petru Kauzerju in Simonu Hočevarju.

"To je zdaj dobra popotnica za naprej, za preostanek sezone, saj vemo, da se bodo v Londonu konec septembra na svetovnem prvenstvu že lovile tudi olimpijske kvote," je še povedal Savšek.

Njegovo vožnjo je pohvalil tudi Božič, ki se je ob njegovi kolajni moral zadovoljiti z leseno za četrto mesto. "Nič zato, Beni je pokazal, da je izredno močan in da ga bo težko ujeti, veselim se zanj. Sam sem tukaj dosegel svojo najboljšo uvrstitev na največjih tekmovanjih, doslej sem bil četrti le na svetovnem pokalu v Tacnu. Ob dvojnem programu sem se velikokrat spustil po progi, vse to mi bo prišlo jutri še kako prav v konkurenci dvojcev," pa je po četrtem mestu dejal Božič, ki bo v nedeljskem polfinalu med dvojci moči združil s Sašem Taljatom.

Po moških in ženskih kanujih so na vrsto prišli še kajakaši, kjer se je na progo med finalisti podal tudi Peter Kauzer. Ta se med najboljše vrača po lanski poškodbi ramena, zaradi katere je izpustil večji del sezone. Danes se je nekdanji evropski in svetovni prvak uspešno spopadel s konkurenco, na koncu osvojil peto mesto. Čeprav na progi ni delal napak, pa je bil na koncu še nekoliko prepočasen za najvišja mesta.

"Sem zadovoljen s petim mestom, a malo razočaran, saj me je v 20. vratih odneslo pet metrov pod vrata in tam je šla kolajna. Vesel sem, da sem po enoletnem premoru prišel na EP, na prvo veliko tekmo in videl, da sem zraven. Kvalifikacije sicer tega niso kazale, a se nisem pustil zmesti, poskušal sem izboljšati vožnjo. Kombinacija zadnjih štirih vrat je bila težka, tam je prav tako šla kakšna sekunda, ampak dobro se počutim, razmišljam pozitivno naprej za sezono, saj sem res že pogrešal tekmovanja," pa je po petem mestu dejal Kauzer.

V finalu mu je družbo med drugimi delal še Simon Brus, ki se je moral zadovoljiti z devetim mestom. Janoš Peterlin je izpadel v petkovih kvalifikacijah, kanuist Anže Berčič pa v današnjem polfinalu.

Po posamičnih preizkušnjah čakajo danes slovenske slalomiste še ekipne vožnje, kjer se bo kanuistoma Savšku in Božiču pridružil še Anže Berčič, kajakašema Kauzerju in Brus pa Janoš Peterlin. Poleg dvojcev bodo v nedeljo startale še kajakašice, med posameznicami za Slovenijo le Urša Kragelj, ki bo v ekipni vožnji tekmovala skupaj z Ajdo Novak in Evo Terčelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.