Šport
40 ogledov

Schumacher tega ni nikoli javno priznal

schumacher webber Profimedias
Mark Webber je v svoji avtobiografiji razkril podrobnosti incidenta, ki ga je v svoji zadnji sezoni pri Ferrariju zakuhal Michael Schumacher.

Avstralec Mark Webber je pred dnevi napovedal slovo od dirkaškega športa. Nekdanji moštveni kolega Sebastiana Vettla, s katerim sta imel proti koncu sodelovanja precej turbulenten odnos, se je o karieri profesionalnega dirkača razpisal v svoji avtobiografiji, katere najzanimivejši odlomek je nedvomno pogovor z Michaelom Schumacherjem po incidentu na VN Monaka leta 2006.

Spomnimo...

Dirko za VN Monaka je pred desetimi leti dobil Fernando Alonso, čeprav je Schumacher poskusil vse, da bi takratnemu dirkaču Renaulta odrekel najboljši startni položaj. Sedemkratni svetovni prvak je v ovinku Rascasse na uličnem dirkališču v Monaku parkiral svojega poskočnega konjička in prekinil zadnji hiter krog aktualnega svetovnega prvaka.

Nemcu naj bi zablokirala kolesa, vendar so se komisarji kljub temu odločili, da ga kaznujejo s pomikom na začelje startne vrste. Kazen je bila glede na karatkeristike dirkališča, na katerem je prehitevanje močno oteženo, pogubna, a Schumacher se je v nedeljo vseeno dokopal do petega mesta. Ali je bilo njegovo dejanje namerno ali ne, ostaja predmet razprave, čeprav je dirkač Ferrarija kategorično zanikal, da je dirkalnik parkiral nalašč.

O incidentu in dogodkih, ki so mu sledili, je v svoji avtobiografiji spregovoril Webber, ki je bil prav tako prepričan, da si je Schumacher pomagal na nedovoljen način. ''Takrat me je Michael najbolj razočaral,'' je zapisal Avstralec. ''Odločil sem se, da se bom soočil z njim in mu povedal, kaj si mislim. To sem naredil. V Silverstonu sem pristopil k njegovi agentki Sabine Kehm in vprašal, če ima Michael čas zame,'' je dodal Webber.

Schumacher Alonso | Avtor: EPA EPA
Pogovor med dirkačema naj bi potekal približno takole: ''Michael, rad bi se pogovoril s teboj glede Monaca. Prosim, pusti mi, da končam.' Zelo dobro je namreč znal prekiniti človeka. 'Ko si spoznal, da kvalifikacije ne gredo načrtu, si razmišljal, kaj lahko narediš, da bi imel nadzor na drugimi dirkači. Porodili sta se ti dve kontradiktorni misli. Želel si se zaleteti, vendar obenem mehanikom prihraniti trud, zato to ni bila prava izbira. Zelo si me razočaral. Ne pričakujem, da mi boš povedal resnico, vendar sem želel osebno govoriti s teboj in ti povedati svoje mnenje,'' je dejal Webber. Schumacherjev odgovor je bil precej zgovoren: ''Mark, včasih se odločiš za pot, ki je potem ne moreš spremeniti.''

Najuspešnejši dirkač vseh časov, ki uradno nikoli ni priznal krivde za incident v Rascassu, naj bi s tem namignil, da je sprejel napačno odločitev. ''Točno to sem želel slišati od njega. Michael je bil absolutno fenomen, a za uspeh je naredil marsikaj. Bil je silovit konkurent, vedno na meji,'' je dodal Avstralec.

Webber je v knjigi prav tako razkril, kako je želel na Schumacherjevo potezo odgovoriti takratni veliki rival Alonso. ''Če ne bo dobil kazni, bom po krogu za ogrevanju legel pred njegov dirkalnik,'' je izjavil Španec. Na srečo to ni bilo potrebno, saj so komisarji njegovega tekmeca prestavili na zadnje startno mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.