Šport
27 ogledov

... še celo reprezentanco Slovenije

wayne rooney EPA
Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je pred kratkim znašala okoli 1.515 evrov, kolikor denimo Wayne Rooney zasluži v manj kot eni minuti.

Srečko Katanec s Slovenijo zvezdniški Angliji napoveduje pravi boj, toda enega bodo Slovenci vedno izgubili že dolgo pred prvim sodnikovim žvižgom - tistega finančnega. Le redki se lahko merijo z ekonomsko močjo Premier League, kjer igrajo vsi največji zvezdniki zanesljivo vodilne reprezentance kvalifikacijske skupine E.

Klubi na Otoku so nedavno proslavljali nov rekordni dogovor za prodajo TV-pravic, ki bo plače gotovo še dodatno povišal, razlike pa so v primerjavi s slovenskimi reprezentanti seveda že zdaj astronomske.

Najbolje plačani (aktivni) angleški nogometaš je Wayne Rooney, kapetan reprezentance in Manchester Uniteda, ki bo v Stožicah lovil tudi strelski rekord Sira Bobbyja Charltona (49 golov), od katerega ga v dresu "Gordy Albiona" ločita le še dva zadetka. 

Tako kot nobenih skrbi z uvrstitvijo na Euro 2016 očitno ne bo imela njegova ekipa, nobenih skrbi čudežni deček angleškega nogometa nima niti na svojem bančnem računu. Ta se letno obogati za 20,7 milijona evrov - Rooney torej povprečno slovensko bruto plačo (ta je februarja 2015 znašala okoli 1.515 evrov) zasluži v manj kot minuti.

Letno plačo Rooneyja bi lahko povprečni Slovenec po izračunih BBC zaslužil v 8.541 letih delovne dobe, torej bi morali z delom začeti že krepko v 7. tisočletju pred našim štetjem! Ni treba posebej poudarjati, da bi si lahko 29-letni Liverpoolčan veliko prej kot Zlatko Zahović privoščil tudi Šmarno goro.

Slovensko čast brani Interjev vratar Samir Handanović, ki bi, če bo podpisal novo pogodbo, za razliko od trenutnih dveh milijonov evrov na leto zaslužil tri milijone. Njegova tedenska plača bi bila vseeno tudi v primerjavi s stanovskim kolegom Joejem Hartom kar nekajkrat nižja.

Hart kot eden najbolje plačanih vratarjev na svetu tedensko zasluži okoli 165.000 evrov v primerjavi s trenutnimi 38 tisočaki, ki jih na račun Ljubljančana tedensko nakazuje Inter. Okoli milijona letno se poleg Josipa Iličića (Fiorentina) suče tudi zaslužek Kevina Kampla (Borussia Dortmund), med bolje plačanimi pa so še Valter Birsa (AC Milan/600.000 €), Jasmin Kurtić (Fiorentina/400.000 €), Rene Krhin (Inter/400.000 €) in Boštjan Cesar (Chievo/380.000 €).

Celotna tržna vrednost slovenske reprezentance znaša okoli 65 milijonov evrov. Za svojo osebno ekipo Slovenije bi torej Rooney moral nameniti dobre tri letne plače. Še dobro, da v nogometu denar nikoli ni bil vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.