Šport
57 ogledov

Še druga pritožba Bedeneta neuspešna

Aljaž Bedene EPA
Slovenski teniški igralec z britanskim potnim listom Aljaž Bedene je izgubil še en poskus, da bi lahko zaigral za novo domovino v Davisovem pokalu.

Potem ko je bil Aljaž Bedene lani neuspešen pri krovni teniški zvezi ITF, je zdaj pritožbo zavrnila še neodvisna britanska organizacija Sport Resolutions, ki obravnava takšne primere.

Bedene se je na odločitev, da kot Britanec ne sme zastopati nove domovine v Davisovem pokalu, pritožil marca lani. A njegova pritožba na krovno zvezo ITF je bila neuspešna.

Za Bedeneta je ob najbolj nepravem času prišla sprememba pravil, s katero je ITF prepovedala nastopanje za več kot eno državo. Tako pravilo velja od začetka leta 2015, Bedene pa se je lani pritožil, ker je postopek pridobivanja britanskega državljanstva začel, še preden je začel veljati ta pravilnik ITF.

Bedene je britansko državljanstvo dobil marca 2015, vendar mu ITF ni dovolila nastopanja za britansko reprezentanco na ekipnih teniških tekmovanjih, kot je Davisov pokal, ker je v njem nastopal že za Slovenijo med letoma 2010 in 2012.

Ostaja nekaj upanja

Deset mesecev po pritožbi na ITF je Bedene v sodelovanju s krovno britansko teniško zvezo (Lawn Tennis Association) vložil še eno, tokrat na neodvisno organizacijo, ki posreduje v podobnih sporih na športnem področju (Sport Resolutions).

Arbiter Charles Hollander je po preučitvi dokumentacije odločil, da ITF ni potrebno narediti izjeme v primeru Bedeneta, kljub temu pa je spodbudil slovensko-britanskega igralca in namignil, da morda boj še ni povsem izgubljen.

"Sčasoma bo morda le mogoče prepričati ITF, da je Aljaž Bedene pravi kandidat za izjemo v tem pravilu," je sporočil arbiter in dodal, da bo o morebitni izjemi morala odločati zgolj ITF. Navezal je stik z njo in dobil odgovor, da ITF "načeloma ne vidi razloga, da ne bi poskusili še z eno pritožbo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.