Šport
3480 ogledov

Nov primer dopinga v slovenskem športu

doping Epa
Seznam slovenskih dopinških prekrškarjev je po novem daljši za eno ime. Gre za prvo žrtev v letu 2019. Lani so bili zaradi uporabe dopinga kaznovani štirje Slovenci.

Slovenski kolesar Janez Brajkovič je zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil desetmesečno prepoved nastopanja. Nekdanji svetovni prvak v kronometru, ki je nekoč dirkal tudi ob slovitem Lanceu Armstrongu, je informacije o dopinškem grehu delil na svojem blogu.

jani brajkovič astana | Avtor: EPA EPA

"Slabe novice," je naslovil svoj prispevek, nato pa nadaljeval. "No, pa začnimo. Ni lahkega načina, da povem to, kar imam povedati. To sem želel narediti že pred nekaj dnevi, vendar me je Mednarodna kolesarska zveza prosila (UCI), če lahko to opravimo skupaj. Konec lanskega julija me je UCI obvestila, da je bilo v mojem vzorcu, odvzetem 18. aprila, prisotna manjša količina prepovedanega metilheksanamina."

"Pravim "manjša količina", saj so v mojem vzorcu našli 20- do 40-krat manj snovi kot pri drugih športnikov, ki so bili pozitivni na MH. V tistem trenutku se niti sanjalo ni, kaj bi lahko botrovalo temu rezultatu, vendar nisem iskal teorij zarote. Ker je bil urin moj, sem se prostovoljno izključil in nisem zaprosil za analizo B vzorca," je sporočil Brajkovič.

janez brajkovič | Avtor: Epa Epa

V nadaljevanju zapisa pojasnjuje, da ga je rezultat psihološko uničil in da je kazen sprejel, ker meni, da bi z dirkanjem moral počakati, dokler se primer ne razreši. Poudaril je, da je sledil enaki rutini kot doslej, z izjemo enega prehranskega dopolnila, ki ga je začel uživati meseca januarja. Čeprav med sestavinami ni bilo navedenih prepovedanih snovi, sumi, da je bil to vzrok pozitivnega vzorca. 

Brajkovič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"To je bila edina sprememba. Ko sem iskal naprej, sem odkril, da je isto podjetje proizvajalo prehransko dopolnilo, ki vsebuje metilheksanamin. A težava je to dokazati, saj originalnega dopolnila in embalaže nimam več in 100-odstotno zdaj ni moč dokazati, da je to res razlog za pozitiven test," je zapisal.

Primer je predstavil krovni kolesarski zvezi. Ne v upanju, da bi se izognil kazni, temveč v želji, da bi njegovo napako razumeli kot nenamerno. UCI je sprejela njegovo pojasnilo in predlagala desetmesečno prepoved nastopanja. Pritožbe ne načrtuje.

"Tega ne pišem zato, da bi se vam zasmilil. Predstavil sem dejstva, kaj boste naredili z njimi, je vaša odločitev. Ne bom se skrival in se smilil samemu sebi. Poudarjam, da sprejemam vso odgovornost," je še sporočil slovenski kolesar in dodal, da se je v življenju soočal s težjimi izzivi:  "Bil sem žrtev mobinga in izobčenec v ekipi, ker se nisem želel izpostavljati smrtonosnim posledicam dopinga. Med dirko po Franciji me je moštveni kolega davil. Po podpisu pogodbe so mi rekli, da sem ničla in ničvrednež ter da bodo poskrbeli, da ne bom nikoli več dirkal."

Celoten zapis lahko preberete TUKAJ.

Slovenski športniki, kaznovani zaradi dopinga:

1996 Boris Premužič kolesarstvo (1)
1997 Sandi Papež kolesarstvo (24), Aleš Pagon kolesarstvo (3)
1998 Aljaž Pegan gimnastika (1), Barbara Berden atletika (3), Jana Pugelj atletika (3)
1999 Igor Majcen plavanje (48)
2000 Gorazd Štangelj kolesarstvo (1)
2003 Rusmin Dedić nogomet 6, Saša Prokofjev atletika (24), Matjaž Brumen rokomet (4), Primož Skerbinek alpsko smučanje (24), Davor Durakovič hokej na ledu (4)
2004 Saša Farič alpsko smučanje (24)
2005 Sandi Dečman atletika (24)
2006 Jure Logar kolesarstvo (6), Boštjan Šimunič atletika (24)
2007 Borja Jelič kolesarstvo (12), Miha Virčič kolesarstvo (12), Jolanda Čeplak atletika (24)
2008 Marko Kmetec nogomet (9), Helena Javornik atletika (24)
2009 Ivan Držič košarka (3)
2010 Tadej Valjavec kolesarstvo (24)
2012 Blaž Furdi kolesarstvo (24), Boštjan Buč atletika (12)
2013 Robert Vrečer kolesarstvo (20)
2014 Kristjan Kumar kolesarstvo (24), Danimir Azirović cheerleading (24)
2016 Tanja Šmid plavanje (48), Blaža Klemenčič kolesarstvo (24), Igor Kopše kolesarstvo (48), Kristjan Fajt kolesarstvo (45)
2017 Špela Bohinc plavanje (48), Jure Kocjan kolesarstvo (48), Teja Gregorin biatlon (24)
2018 Žiga Jeglič hokej (8), Domen Hafner atletika (48), Amedej Vetrih nogomet (6), Luka Skukan ameriški nogomet (48)
2019 Janez Brajkovič kolesarstvo (10)

* - v oklepajih je zapisana dolžina kazni v mesecih

Komentarjev 1
  • Janez_53 13:07 14.januar 2019.

    Fant je že vedel, zakaj "se je prostovoljno izključil"!! Vse premalo se posveča pozornosti dopingu in premalo je kontrol!